Skip to main content

 KATTINTS A VIDEÓRA INDÍTÁSHOZ

Az utóbbi 30 évben több tízezer magyar helyezte el a pénzét, biztonságot keresve és találva Ausztriában.

MITŐL BIZTONSÁGOSABB AZ OSZTRÁK BANKRENDSZER?

MIÉRT DÖNT ÚGY TÖBB EZER MAGYAR, HOGY INKÁBB AUSZTRIÁBAN ŐRZI ÉS FIALTATJA MEGTAKARÍTÁSAIT?

Aki járt már Ausztriában, tapasztalta, hogy radikális a különbség hazánkkal összehasonlítva. Gördülékenyebben és stabilabban működnek dolgok, ami nem amiatt van, mert ott jobb emberek lennének, egyszerűen csak bizonyos dolgok előrehaladottabbak jó pár évvel.

A felzárkózás deklarált célja a magyar vezetésnek, vagy ahogyan a nemzeti bank elnöke, Matolcsy György is nyilatkozta:

 „Történelmi célunk Ausztria utolérése, ami reálissá vált az elmúlt öt év teljesítménye alapján.”

Az is érezhetővé válik, hogy egyelőre csak egy történelmi távlatú célról van szó.

Mégis mennyit kell várnunk erre?

Szintén Matolcsy Györgytől érkezik a válasz rá:

 „A versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni a következő években, mert a következő 25 év a felzárkózás időszaka lesz.”

Ha Ön se szeretne várni ennyi évet a megtakarításai elhelyezésével ahhoz, hogy Magyarországon is Ausztriával megegyező stabilitás jöjjön létre, érdekelni fogja, hogy mitől megbízhatóbb a pénzügyi rendszer a határ túloldalán.

Az első, szabad szemmel is jól látható különbség a gazdasági stabilitás, aminek a legegyszerűbb mérőszáma a gazdasági termelékenység.

Ausztria GDP/fő-je: 38,7 ezer euró

Magyarország GDP/fő-je: 10,7 ezer euró

A stabilitás az átlagemberek számára onnan érezhető, hogy vannak olyan dolgok, amik NEM történnek meg.

Sokan máig emlegetik a 2011-ben történt magánnyugdíjpénztárak államosítását. Ez 2012-ben olyan piaci pletykák követték, hogy a bankbetéteket is befagyaszthatják. Mondanom sem kell, hogy az efajta bizonytalan helyzetekben a tőke mindig elvándorolt itthonról például Ausztriába.

A különbség objektív szempontok alapján mérhető, amit legegyszerűbben a hitelminősítők besorolásaiból láthatunk.

Magyarországot 2016-ban minősítette fel mind a három hitelminősítő BBB- szintre, stabil kilátással.

Ez a kódjel önmagában semmit nem mond, ezért inkább azt nézzük, hogy kivel voltunk, vagyunk egy szinten és melyik országok vannak felettünk vagy alattunk ezeken a listákon.

2016-ban több évnyi várakozás után végre elhagytuk képek bevágása az országokról Dél-Afrika, Azerbajdzsán és Oroszország szintjét és egy szintre kerültünk Indiával,  Marokkóval vagy Romániával.

Nálunk magasabbra vannak olyan országok is minősítve, mint a Magyarországon már lassan képek bevágása az országokról melléknévvé is váló Panama, a 11 éve drogháborút folytató Mexikó, vagy Botswana, ahol az átlag életkor 47 év.

Ausztria AA+ minősítésű, amivel a világ 14 legbiztonságosabb országának egyike pénzügyi stabilitás szempontjából. Közel azonos szinten van Svájccal, Németországgal vagy az USA-val.

A több évtizedes előrehaladottság abban nyilvánul meg, hogy kifinomultabbak a szabályozások és jobban tudnak védekezni a káros visszaélésekkel szemben.

Magyarországon a rendszerváltás óta több mint 190 000 embert kellett az OBA-nak kártalanítania bank csőd miatt. Ebben a számban még nincs benne a Budacash, Questor és több tucatnyi piramisjáték és pénzügyi csalás áldozata.

Ausztriába ugyanebben az időszakban a bankcsődből adódó kártalanítások száma: 0.

Magyarországon miután többször kitolták a határidejét, csak 2018 januárjában vezették be a MIFID II szabályozást. Ez a rendszer kötelezővé teszi a befektetés teljes ideje alatti utánkövetést, a teljeskörű tájékoztatást és megtiltja a rejtett költségek alkalmazását.

Ausztriában elsők között, 2012-ben vezették be ezt a MIFID II szabályozását.

A 100.000 euró betétbiztosítás Ausztriában is él, annyi különbséggel, hogy 5 betétbiztosítási alap működik.

Hazánkban az elmúlt évek bankcsődjei után az OBA-nak még hitelt is kellett felvennie, hogy egyáltalán fizetni tudjon.

Nem azt mondom, hogy Ausztria minden tekintetben jobb hely lenne!

Viszont, amikor egy szolgáltatást választok vagy vásárolok valamit, a minőségre törekszem. Ha borról van szó inkább Tokaj, mint Wachau, autóból inkább Mercedest, mint Pulit, síelni inkább Arlbergbe, mint a Kékesre.

Ha befektetésekről van szó a legfontosabb a biztonság,

ezért ezt a szempontot figyelembe véve érdemes dönteni.

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!