Utolsó felvonás hoz érkeztünk, de nem tudjuk meddig tart még az előadás. 2018-ban ugyan volt egy kis szünet a tőzsdei emelkedésben, de 2019-ben semmi okunk nem lehet a panaszra.

2019 kezdetétől 10% feletti hozamok a részvénypiacokon, és a kötvénypiac is két éve nem látott emelkedésbe fogott 2-6%-os eredménnyel.

Ezt az emelkedést csak a májusban kiújult kereskedelmi konfliktus árnyékolja be.

Az utóbbi egy évben számos alkalommal írtunk a Profit Panorámában a piac ingadozó természetéről.

Aki legalább 1 éve rendelkezik befektetéssel, ez idő alatt jó képet kapott a tőkepiacok természetéről. Kicsit fel, kicsit le, hosszútávon viszont mindig emelkednek a piacok.

Az idei szenzációs eredmények kiválóan mutatják, hogy a befektetés maraton, nem sprint. A türelem kifizetődik.

Csökkenő részvény és kötvényárak mellett arról írtunk, hogy miért fognak újból szárnyalni az árfolyamok, és az eredmények igazolták is. Most, hogy mindenki boldog, ismét egy lépéssel előre megyünk, és számba vesszük, hogy mi a teendő, ha már nem teljesítenek jól befektetéseink: hogyan készüljünk egy gazdasági lassulásra?

Változó ciklusok

Ahogy az időjárásban is előfordulnak kisebb események, mint egy nyári zápor és nagyobb ívűek, mint az évszakok, úgy a gazdaságban is léteznek kisebb és nagyobb ciklusok.

 

A 2008-2009-es válságot követően felfoghatatlan mennyiségű pénzt öntöttek a gazdaságba. A gyors helyreállást támogató lépések miatt évről évre nőtt a fogyasztás és ezzel együtt a termelés. A mostanában a csapból is folyó hitel pedig olaj a gazdasági növekedés tüzére.

A fejlett piacokon 2009 óta tartó növekedési ciklus idén mar 10 éves múlt. A fák pedig nem nőnek az égig. A legfrissebb adatok szerint már a fejlett világban láthatóak a gazdasági lassulás jelei.

A nagy alapkezelők elemzéseiből is megerősítést nyer, hogy elérkeztünk a növekedési ciklus késői szakaszára. Az elemzői várakozások ezzel együtt egyre növekvő magabiztossággal vélik úgy, hogy 2019-ben és 2020-ban még kitart a növekedés.

Megjegyzés: Bár közeledünk a gazdasági ciklus végéhez, soha nem lehet tudni, hogy mennyi ideig fognak még emelkedni a részvényárak. Ha az előző évekhez hasonlóan élénkítik a gazdaságot például az USA-ban és Kínában, még évekig emelkedhetnek az árfolyamok. Javasoljuk, hogy a portfóliójában mindig tartson biztonságos eszközöket, például kötvényeket is.

  De nézzük meg közelebbről, hogy mi jellemző a gazdasági ciklus késői szakaszára.

Negyedéves időszakokat vizsgálva, bár jelentős különbségeket mutatott az elmúlt 30 év hasonló időszaka, az átlagnál mégis nagyobb nagyobb növekedést láthattunk.

 

Erre az időszakra egyúttal jellemző, hogy az állampapír kamatok is elkezdenek emelkedni.

 

A 2018-ban tapasztalt esés és a nullánál egy kicsivel kedvezőbb kamatok megindították a tőke átrendeződését.

Amikor megnő a kockázat a magas hozamú befektetéseknél, a tőke átkerül a biztonságos eszközökbe. A lenti képen a világos kék vonal jelzi a tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF)  közül a biztonságos eszközökbe milyen arányba áramlott tőke az elmúlt 8 hónapban.

Mit csináljunk, ha kilátásba kerül a gazdasági lassulás?

Mindenek előtt vegyük tudomásul, hogy a gazdaság és ezzel együtt a befektetések változása teljesen normális.

Ideális esetben már most tartalmaz kötvényt is a portfóliója, amivel növeli a biztonságot. Amennyiben főleg magas kockázatú eszközöket tartalmaz, érdemes átvizsgálnia és átcsoportosítania biztonságosabb eszközökbe.

A Blackrock alapkezelő már javasolja is a befektetőinek, hogy tartsanak vagy növeljék a súlyát a biztonságos eszközöknek a portfóliójukban.

Ahogy korábban is írtuk ez az időszak egyszerre jelent átlag feletti hozamokat, növekvő kamatokat és közelgő gazdasági lassulást. Tudjuk, hogy mindenki egy pontos időpontot szeretne hallani, amikor is a csúcson tudja lecserélni a befektetéseit, ezzel bezsebelve a teljes profitot és kizárva minden ingadozást.

Sajnos a kiábrándító valóságban lehetetlen eltalálni a piac tetejét (vagy alját).

Ahogy azt sem tudjuk megmondani, hogy 2 év múlva ugyanezen a napon fog-e esni az eső. Azt viszont tudjuk, hogy 2 év múlva is lesz tavasz és nyár is.

Amennyiben átcsoportosítaná befektetései egy részét azt a csúcs előtt vagy után tudja megtenni. Ha előre eladja jövedelmező befektetéseit, kimaradhat még akár több évnyi növekedésből. A csúcs után pedig azt kockáztatja, hogy mire észbe kap már jelentőset esett a piac.

Elsőre úgy tűnhet, hogy itt nem is lehet jó döntést hozni, pedig csak arról van szó, hogy tökéletes döntést nem lehet hozni.

Íme 3 tanács, ami segíthet:

1, Válasszon az igényeinek megfelelő stratégiát. – Ha Ön eleve biztonságkereső befektető, lehet, hogy semmilyen változtatást nem igényel a portfóliója. Amennyiben mégis szükséges, tartsa a biztonságot szem előtt és inkább előbb tegye ezt meg, mint utólag. Ha a hozam motiválja elsősorban, tovább várhat az ideális pillanattal.

2, Fokozatosan rendezze át a befektetéseit. – Nem szükséges eltalálnia a tökéletes pillanatot, ha lépéről lépésre alakítja át a portfólióját. Ezzel a módszerrel aranyközéputat járhat be.

3, Ne általánosítson. – Egyesével érdemes megvizsgálni a befektetéseket, hogy miben van még növekedési lehetőség. Például 2000-2007 között az amerikai piac egy helyben járt, ez alatt a fejlődő piac értéke megtriplázódott.

Mivel mind a 3 újtnak ezer féle elágazása van, javasoljuk, hogy kérje ki privát bankára véleményét is.

Hogyan teljesítenek a kötvények?

Hosszú várakozás után ismét emelkedni kezdtek a kötvényárfolyamok, és, ami ennél is érdekesebb, a kamatok is egyre magasabbra szöktek.

A fejlett piacokon, például az USA-ban elsősorban az árfolyam emelkedése dominált. A fejlődő piacokon pedig olyan magasra értek a kamatok, amit az elmúlt 7 évben egyszer sem láttunk.

A Templeton globális állampapíralapja februári kimutatása szerint már 10,16% kifizetést nyújt USA dollárban vagy euróban, havi rendszerességgel.

Ez egy ritka időszak, amit azoknak igazán érdemes kihasználni, akik befektetéseikből életjáradékot szeretnének csinálni.

A legmagasabb biztonságú eurós állampapíroknál viszont nincs belátható közelségben a kamatemelés. Ez azzal járhat, hogy aki túlságosan nagy biztonságot keres, a banki kamatokhoz hasonló méretű hozamra számíthat csak.

A Magyar Állampapírról

Az elmúlt évek államadósság-kezelési stratégiája a Forintos állampapírok irányába terelte a hazai lakosságot.

A banki kamatokhoz képest versenyképes ajánlattal és kedvező feltételekkel tömeget sikerült átcsábítani a magyar állampapírokba. A hamarosan megjelenő új ajánlatok pedig még kedvezőbb lehetőségeket nyitnak.

A maga nemében tényleg jó ajánlattal kapcsolatban azt látjuk a konzultációk során, hogy a túlzott egyszerűség kockázatmentességet sugároz, ami nem felel meg a valóságnak.

Íme 3 szempont, amit érdemes számításba vennie, mint a magyar állampapír befektetések ritkán hangoztatott hátulütője.

1, A friss Magyar állampapírok a kamatokat Forintban fizetik, a Forint pedig egy tartósan gyengülő deviza. A jegybank politikája ezen a téren is változott és már nem ragaszkodnak a korábbi 300 körüli szint megőrzéséhez. Ahogy Varga Mihály gazdasági miniszter fogalmazott: „A Forint új egyensúlyi pályát keres”

A Forint gyengülése hosszútávon hátrányt jelent a devizás befektetésekhez képest.

2, Az Infláció gyorsuló ütemben fogyassza el a pénz értékét. Bár az állampapírok egy része inflációhoz kötött, mégse nyújt teljes védelmet, mert a statisztikákban szereplő adatok nagyban eltérhetnek a szubjektív inflációérzettől.

3, Az állampapírok visszaváltási garanciája nem feltétel nélküli. Az egyik legnagyobb ütőkártya a magyar állampapíroknál, hogy bármikor visszavásárolják.

Ez a vállalás a pénzügyi szakma több prominens szereplője szerint is komolytalan. Képzelje el, hogy szorult helyzetben ki tudna-e fizetni az államkincstár több száz milliárd Forintot. Belegondolva a Posta Bank előtt kígyózó sorok villannak be.

Minden befektetés lehet jó, ha összhangban van az igényeivel és lehetőségeivel. 1 éven belül Forintban a Magyar állampapír kiváló lehet, Hosszabb távon viszont már a nemzetközi devizás kötvényekkel ér el jobb eredményeket.

A kötvényekhez választási tanácsot a közelmúltban írtunk, amit itt olvashat el:

Melyik állampapírt érdemes választania?

 

Mire valók az előrejelzések?

Minden jövőre vonatkozó elemzés a szerzője véleményét tükrözi. A gazdasági előrejelzés olyan, mint az időjárás előrejelzés, minél pontosabb és minél távolabbi jövőbe mutat, annál valószínűtlenebb, hogy az elképzelt formában valóra válik. Nem jelent garanciát, nem minősül befektetési tanácsadásnak és önállóan döntéshozásra is alkalmatlan. Befektetési döntés előtt tájékozódjon több, megbízható forrásból és forduljon segítségért tanácsadójához. Mielőtt kiválasztana egy befektetést, győződjön meg róla, hogy összhangban van-e a kockázatvállalása hajlandósgával.

Gondolatébresztőnek viszont kiválóan használható.

Nem írunk célárakról, mert az árat a piac dönti el és nem az elemzők. Ahogy jósgömbünk, úgy tuti tippünk sincsen.

Amiről itt olvashatott azok olyan lehetőségek, amik ár / érték arányban kedvezőek. Többnyire a befektetések hernyói, amik éppen lehet hogy csúnyák, de idővel magasba szálló gyönyörű pillangó lehet belőlük. Amíg hernyó állapotúak, kerülik az emberek, ezért könnyebb megfogni is. Egy ideig még lehet csiklandozza a kezünket, de megéri tartani, ha akarjuk látni repülni is.

 

Az elemzést írta Horváth Attila és Tátrai Csaba, az InwestMentors vezető privát bankárai.