„Történelmi célunk Ausztria utolérése, ami reálissá vált az elmúlt öt év teljesítménye alapján”- hangzott el e mondat Matolcsy György szájából ez év tavaszán. 

A hazai politikai retorikában évszázadok óta Ausztria jelenik meg viszonyítási alapként, hiszen a „sógor” gazdasági ereje, pénzügyi kultúrája megkérdőjelezhetetlen egész Európában, de különösen a régióban. Lehetetlen nem észrevenni, hogy hazánk pénzügyi visszaélései, politikai instabilitása újra és újra a befektetők célországává teszi Ausztriát.

Elemzésemben arra keresem a választ, hogy Ausztria mitől vált vonzó célponttá nemzetközi szinten, hogyan képes megőrizni pozícióját, valamint milyen lehetőségeket biztosít nekünk, magyaroknak.

Ausztria gazdasági ereje:

Azon kívül, hogy az ország természeti adottságokban bővelkedik és komoly turisztikai központnak számít, Ausztria elsősorban ipari ország. Jelentős bányászattal büszkélkedhet, emellett itt található Közép-Európa legnagyobb kőolajtelepe, valamint a bécsi medence gazdag földgázkészlettel is rendelkezik. Az ország elhatárolódik az atomerőmű létesítésétől, ezért a megújuló energiaforrásokra helyezik a hangsúlyt, ebben Európa sereghajtója. Amennyiben már Ön is járt Ausztriában, az egyik első élményt a hatalmas szélerőmű erdők adják, amelyek száma megközelíti az 1000 darabot és több mint 1 millió háztartást képesek ellátni árammal. A magas gazdasági aktivitás ellenére még mindig képes az ország éves szinten 0,8-1,5%-os GDP növekedést felmutatni, amely nagy részben köszönhető fejlett pénzügyi rendszerének.

Ausztria GDP/fő-je: 38,7 ezer euró

Magyarország GDP/fő-je: 10,7 ezer euró

 

Az ország lüktető szíve, a magas presztízsű bankrendszer:

Ausztriában 1979-től érvénybe lépett a banktörvény, amely többek között a banktitkot alkotmányban rögzítette. Ezen kívül az országban nem 1, hanem 5 betétbiztosítási alap működik, valamint minden pénzintézetet 3 felügyelet szabályoz:

  • Osztrák pénzügyi felügyelet (FMA)
  • Osztrák Nemzeti Bank (OeNB)
  • Osztrák Betétbiztosítási alap

Ausztria a teljes körű banki szolgáltatáson kívül, a befektetések, hitelek teljes körét képes ügyfeleinek kínálni, kedvező feltételekkel. A kiszámítható törvényi szabályozása, a stabil monetáris politika és a hagyományosan etikus bankrendszer a befektetni vágyók célországává tette Ausztriát. Az állam különösen nagy jelentőséget tulajdonít a magas, AA besorolás megtartásának, amelyet részben azért is érdemelhetett ki, mert Ausztriában még nem hagytak bankot csődbe menni.

Az európai irányelvek alapján a betétbiztosítás úgy 100.000 euro, de valójában nyugodtan aludhatunk akkor is, ha ennél sokkal több pénzünk van a bankban, hiszen az osztrák állam elvi kérdésnek tartja, hogy a betétesek pénze biztonságban legyen. Ennek is köszönhető, hogy Európa egyik legsűrűbb bankhálózata is itt található (több mint 4000 fiók) és az ország számos nemzetközi nagyvállalatnak ad otthont.

Fontos tisztázni, hogy Ausztria sem mentes olyan bankoktól, amelyek a rossz menedzsment vagy visszaélés következtében a csőd szélére keveredett. Ilyen esetben mindig az dönti el a károsodás mértékét, hogy az adott felügyelet milyen gyorsan reagál a kialakult helyzetre. Ausztriában ezeket a bankokat rendre feltőkésítette az állam, vagy a nemzeti bank és onnantól kezdve az állam felügyelte tovább az intézmény működését.

A 3 felügyelet éves szinten, külön-külön, több alkalommal ellenőrzi az országban működő  pénzintézeteket, akiknek ezen felül rendszeres auditot kell leadniuk. Az ügyfelek védelmét 2012 óta a MIFID2 (hamarosan külön cikket szentelek a témának) szabályozza. Magyarországon ennek elődje, a MIFID1 van érvényben és várhatóan 2018-ra vezetik be nálunk is a minden szempontból erősebb MIFID2-t.

Magyarország helyzete az Osztrák bankrendszer tükrében

Itthonról nézve egyszerű tehát a képlet: adott egy nagy múltra visszatekintő, konzervatív  pénzügyi kultúrával rendelkező ország, amelynek közelsége amúgy is nyugtatólag hat. Természetesen Ausztria is igyekszik meglovagolni a hazai és a regionális pénzügyi bizonytalanságot. Ennek eredményeképpen az ország tavalyi mérlegfőösszegének (1189 milliárd euró) 27%-a (326 milliárd euró), már a közép- és kelet-európai piacokból származott. Jelenlétük révén az osztrák bankok komoly felelősséget éreznek a régió iránt és egy közös platform a „Vienna Initative” révén adományaival hozzájárulnak a régió pénzügyi stabilitásához.

Magyarországon az Osztrák bankrendszer legfontosabb intézményei is megtalálhatóak, azonban közel sem mindegy, hogy az adott bankban határon túl vagy innen nyitunk számlát. A különbség okát a szabályozási környezet adja. Hazánkban az Osztrák bankok leányvállalatai tevékenykednek, ezáltal automatikusan a magyar pénzügyi törvények és betétbiztosítás szabályai vonatkoznak rá, így rögtön elveszti a magas biztonsági minőségét. Ezen felül (ismereteim szerint) nincs arra mód, hogy az ügyfél Magyarországon keresztül az Osztrák anyabankkal szerződjön.

Éppen ezért egyre többen választják azt az utat, hogy közvetlenül Ausztriában keresik fel az adott anyabankot. Óvatos becslések szerint a külföldre vitt pénzek kb. 80%-a landol Ausztriában és több tízezer magyar helyezte el megtakarításainak nagyobb részét a „sógoroknál”, amely összeg közel 100 milliárd forintnyi vagyonnak felel meg.

A politikai és gazdasági bizonytalanság mindig nagyobb lendületet ad a pénzek kimenekítésének. Gondoljunk csak a 2011-es törvényre, amelynek következménye volt a magánnyugdíj pénztárak államosítása, vagy 2012-re, amikor meg nem erősített piaci pletykák szóltak a bankbetétek befagyasztásáról. Még 2012 decemberében több ezer ember menekítette ki pénzét Ausztriába.

A megalapozott döntés

Az Osztrák bankrendszer stabilitását jól mutatja, hogy a legnagyobb gazdasági válságok hatásai bár érződnek a bankok mérleg főkönyvében, azonban még sem könyvelnek el jelentős veszteséget, így nem veszélyeztetve a működésüket és az ügyfeleik pénzügyi biztonságát. Ezért nyer értelmet az a tény, hogy aki már egyszer kivitte a pénzét, nagy valószínűséggel tartósan ott is fogja hagyni.

Az Osztrák bankrendszer alapvetően öt területet különböztet meg: lakossági bankok, értékpapírbankok és jelzálogbankok, szövetkezeti bankok, takarékpénztárak.

Ezek közül is komoly kultúrája van az értékpapírbankoknak, amelynek egyik piacvezető képviselője a linzi székhelyű Partner Bank.

Már évtizedekkel korábban is bevett szokás volt a hazai vagyonosabb réteg körében, hogy pénzüket valamelyik vezető európai, főleg Osztrák pénzintézetbe helyezze el. Ezt a folyamatot segítve a Partner Bank minden fontosabb eszközzel segíti az ügyfelek döntését,  többek között teljes körű magyar ügyfélszolgálatot, magyar weblapot, magyarországi képviseletet biztosít, vagy akár forintos számlavezetést tesz lehetővé.

 

A titoktartás elmúlt, a biztonság maradt

Régóta rebesgették, hogy Ausztria is be fogja adni a derekát az unió által kért automatikus banki adatcserének, amely által minden betétes letétjének hozamait, tőkéjét és a számlanyitás tényét is lejelentik az illetékes adóhatóságok felé. Ez annyit jelent, hogy a kamatot és az osztalékot ezentúl részletesen lebontva küldik tovább az Osztrák bankok és az ügyfél döntheti el, hogy Ausztriában kívánja kifizetni a 35%-os adót, vagy mondjuk Magyarországot választja. A teljes adatcsere bevezetése várhatóan a jövő év végén lép életbe.

 

Vagyonteremtő megoldások

Ausztria széles körben biztosít befektetési megoldásokat, így szinte bármilyen kockázatvállalást és hozamelvárást ki tudnak elégíteni a szolgáltatók. Természetesen a legtöbb honfipolgárunk a forintnál értékállóbb devizában, mondjuk euróban, dollárban vagy svájci frankban helyezi el megtakarítását, miközben az osztrák pénzügyi szabályozás és betétbiztosítás védi befektetését.

Az értékpapír szolgáltatók teljes hozzáférést nyújtanak Önnek a globális értékpapír piachoz és a vezető alapkezelőkhöz, átlátható, ellenőrzött formában. Kezelt vagyon tekintetében az osztrák alapkezelői piac fényévekre van tőlünk, ez éve első negyedében a 167 milliárd eurót tett ki a kezelt vagyon, ezzel szemben Magyarországon mindösszesen 18 milliárd euró ez az összeg.

A megnyugtató szolgáltatási környezet eredménye, hogy amíg idehaza az ügyfelek átlagosan 1-3 évben határozzák meg befektetési időtávjukat, addig Ausztriában a tervezés átlagosan 10 évtől indul…

Tőlünk nyugatabbra komoly kultúrája van a pénzügyi tervezésnek, kockázat porlasztásának, pénzügyi stratégiák lefektetésének, amely egyik alapkövének a MIFID2-es irányelvek számítanak. Magyarországon sajnos ezekre a folyamatokra szinte semmilyen komolyabb próbálkozás nem születik a szolgáltatók részéről és a privát banki összeghatár alatt nagyjából minden ügyfélnek hasonló „dobozos” termékek kerülnek kiajánlásra. Nem véletlen tehát, hogy a hazai ügyfelek az elmúlt években inkább az államkötvényt választják.

A konklúzió
Láthatja, hogy Ausztria pénzügyi és gazdasági stabilitása nem csak a régióban, de az egész EU-ban megkérdőjelezhetetlen, ezért vált az ország és a bankrendszere a befektetni vágyók célországává.

Napjainkra egyre tőben ismerik fel (számos csalódás után) a pénzügyi gondoskodás jelentőségét és választanak inkább konzervatív megtakarítási, befektetési formát magas biztonságú országban.

Megkeresett pénzének elhelyezése kizárólag az Ön felelőssége. Ezért javasoljuk, alaposan tájékozódjon minden adódó lehetőségről és kérjen szakmai segítséget döntése meghozatala előtt, hogy valóban az elvárásai szerint alakuljon pénzügyi jövője!


Az Osztrák befektetési környezet az Ön számára megfelelő, ha:

  • A hazainál nagyobb pénzügyi biztonságot vár el
  • 100.000 EUR-ig az Osztrák betétbiztosítás alá tartozzon betéte
  • Korlátozás mentes szolgáltatásokat kíván elérni a magasabb profit érdekében
  • Személyre szabott stratégiára, kondícióra vágyik
  • Többször csalódott már hazai szolgáltatóban
  • Fontos az Ön számára a személyes kapcsolattartás

 

További információért vegye fel velünk a kapcsolatot: https://inwestmentors.hu/kapcsolat/