Skip to main content

A jelenségnek már önálló terminológiája is van: Satochi ciklusnak hívják.

2017 augusztusa óta létezik a kifejezés. Nevét a bitcoin feltalálójáról kapta, aki 2009-ben tette közkincsé találmányát.

Eltelt 8 év és ma van egy olyan pénz? eszköz? eszközosztály? ami nem gazdasági folyamatoktól, hanem a vegytiszta spekulációtól hajtva 6.000 akarom mondani 7.000, ja nem, már 7.200 dollár fölötti árral bír.

A digitális pénzt azért veszik, mert sokat akarnak vele keresni. Ez már definíciós szinten lufit jelez. Hiszen nem azért nő elsősorban az ára mert hirtelen a korábbihoz képest tömegek kezdték el használni, hanem azért mert tömegek olvasnak vele kapcsolatban a neten és megszédíti őket a modern tulipánláz. Tehát a kapzsiság.

A teljes bitcoin piac több, mint 100 milliárd dollárt tesz ki, ami megfelel a 1,5 éves magyar költségvetésnek.

A probléma nem a technológiával van. Lehet még belőle bármi, majd akkor elég minősíteni, ha kiforrta magát. Addig van egy pénz, aminek az ára közmegegyezésen alapul, anélkül, hogy egy jegybank bele tudna szólni.

A jelenlegi használók nyilvános kísérletben vesznek részt.

Hol lehet a teteje? Senki nem tudja. Az biztos, hogy ilyen meredek emelkedéseknek soha nem szokott jó vége lenni…

 

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!