Micsoda egy év volt 2020! Már hetek teltek el az újévből, mégis a koronavírus befektetési hatásai, egyéb fontos gazdasági összefüggés, eredmény csak most kezd kikristályosodni. Ezeket mind szeretnénk idejében megmutatni Önnek is, hogy biztos befektetési döntéseket hozzon.

Az óév értelemszerűen a koronavírus éveként fog bevonulni a történelembe. Még az olyan történelmi fontosságú események is a háttérbe szorultak, mint az amerikai elnökválasztás vagy a hosszúra nyúló BREXIT-tárgyalások.

A koronavírus befektetési hatásai sokkolták a gazdaság és a társadalom legtöbb szintjeit, amely változásai még hosszú hónapokig velünk lesznek, olyannyira, hogy egyes híresztelések szerint akár még 2021 októberéig maradhatnak a lezárások és korlátozások. Ezek gazdasági hatásairól még csak találgatni lehet…

Látványos fellendülés a részvénypiacokon

Hiába hittük az év elején, hogy a koronavírus csak Kínára kiható, regionális probléma lesz – hamar egyértelművé vált, hogy az egész világot érinti. Az emelkedő fertőzöttségi számok és a globális lockdown kapcsán a pénzügyi piacok számára is tudatosult, hogy a koronavírusnak milyen gazdasági hatásai lehetnek. Az ellátási láncok megszakadtak, és különböző árucikkekből készlethiány lépett fel.

Az ellátási láncok megszakadtak, és különböző árucikkekből készlethiány lépett fel, amely tovább rontotta a koronavírus befektetési hatásait is.

Tavaly érezhettük először igazán, hogy mennyire szoros kapcsolatot ápolnak az országok és gazdasági régiók egymással. Márciusban mindannyian megtapasztaltuk a koronavírus befektetési hatásait. A részvénypiacok jelentős árfolyamcsökkenést produkáltak néhány nap leforgása alatt.

Ekkoriban a lehető legkevesebb piaci szereplő hitt a gyors fellendülésben. A részvényindexek árfolyam-ingadozásait ezért hasonlítottuk az előző levelünkben is egy hullámvasúthoz.

A központi bankok és a kormányok felismerték a helyzet súlyosságát, és megfelelő, gyors pénzügyi és költségvetési politikával igyekeztek szembeszállni a pandémiával. Az amerikai FED gyorsan visszatért a zérókamat-politikához.

Sok jegybank, köztük az amerikai FED is rengeteg pénzt nyomtatott és nyomtat mind a mai napig a gazdaság helyreállítása és a koronavírus befektetési hatásai javítása érdekében.

Ezen intézkedések a negatív gazdasági hatások jelentős mérsékléséhez, illetve a piacok megnyugtatásához vezettek. Az ezt követő árfolyamemelkedések néhány kisebb-nagyobb ingadozást leszámítva töretlenül folytatódnak.

Az amerikai Dow Jones Index márciusban 11 százalékkal szárnyalta túl az 1933 óta fennálló legjobb napi teljesítményét. Ezen, a részvényindexekben végbemenő árfolyamnyereségek az év végéig folytatódtak, részben új rekordokat hozva magukkal.

Az ábrán jól látható a koronavírus befektetési hatásai, amint negatív és pozitív irányba is elmozdította az amerikai S&P 500 at. Forrás: cnn.com

Az alábbi ábra bemutatja a főbb indexek mozgásait, amit a koronavírus befektetési hatásai gerjesztettek. Először csökkenést, illetve a mélypontok utáni, figyelemre méltó növekedést.

Az alábbi ábra bemutatja a főbb indexek mozgásait, amit a koronavírus befektetési hatásai gerjesztettek. Először csökkenést, illetve a mélypontok utáni, figyelemre méltó növekedést.

Forrás: Bloomberg, saját ábrázolás
Kockázati figyelmeztetés: A múltbeli értékteljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli fejleményeknek.

2020 a koronavírus befektetési hatásai miatt ARANY éve is volt 

2020 nagyon sikeres év volt az arany szempontjából. A múlt hetek kisebb visszaesései ellenére 2020 elejétől számított az arany teljesítménye 24,40%-os pluszt mutat. Így a nemesfém nemcsak megerősítette az elmúlt évek pozitív tendenciáját (ez alól csak 2018 volt kivétel), hanem még fel is gyorsította azt. Aki ebben az időszakban azt a tervváltozatot követte, hogy folyamatosan bővítse az aranykészletét, akár havi megtakarítás formájában, – mint amire az osztrák arany számla esetében lehetőség van, ő szépen profitálhatott ebből a tendenciából.

Láthatja, az arany árának évesített eredményei impozáns képet mutatnak. 

az arany árfolyamára kedvező hatást gyakorolt a koronavírus.

Forrás: Bloomberg, saját ábrázolás
Kockázati figyelmeztetés: A múltbeli értékteljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli fejleményeknek.

A minőség 2021-ben is kifizetődik

Az a befektető, aki hosszú távon gondolkozik, ő továbbra is a megfelelően diverzifikáltstabil, minőségi részvényeket és befektetési alapokat keresi. Ez a stratégia az elmúlt években is jól bevált!

Azok a befektetők jelentősen enyhíthették a koronavírus befektetési hatásait, akik nem pánikoltak be a márciusi esések láttán, megosztották befektetésüket és kockázatosabb eszközökre váltottak.

Azonban annak ellenére, hogy számos kiváló lehetőséget ad a nemzetközi befektetési piac, lehangoló képet nyújt a magyar lakosság megtakarítási, vagyoni szerkezete. Ennek oka lehet persze az öröklött, alacsony szintű pénzügyi ismeret, félelem, bizalmatlanság, de a magyar megtakarítók még mindig csupán 2,5% részvénykitettséggel rendelkeznek a befektetési portfóliójukban.

Ez a trend az elmúlt 10 évben semmit se változott, holott a hagyományos befektetések 0% -os kamatkörnyezetét a mostani koronavírus válság is megerősítette.

Christine Lagarde egy decemberi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy többek között a pénznyomtatással és az irányadó kamat -0,5%-os szinten tartásával szeretnék a 2%-os inflációs célt elérni és a gazdaságot felpörgetni.

Ezzel az EKB tulajdonképpen évekre bebetonozta a laza kondíciókat, megágyazva ezzel a részvénypiacok emelkedésének.   

Természetesen nem szabad megfeledkezzünk arról az alapvető összefüggésről sem, hogy a piacon nincs „ingyen ebéd”, tehát a kockázat és a hozam egymással kéz a kézben jár. Ezért bármilyen befektetési döntése előtt alaposan mérje fel a lehetőségeket, gondolja végig a tervezett futamidejét, és csak ezt követően válaszon eszközosztályt.

Ha pénznyomtatással és eszközvásárlással kívánják a jegybankok felélénkíteni a gazdaságot, akkor ennek egyik természetes következménye az infláció elszabadulása. Ebben hazánk sajnos az élen jár. Így a hagyományos eszközök, tehát pl.: a bankbetétek, állampapírok infláció feletti kamatairól többnyire csak álmodni lehet.

Infláció gerjesztő hatást gyakorol a forint folyamatos leértékelődése is. A 2020-as euróval szembeni 370-es mélypont napjainkra kissé mérséklődött, de így is a tavalyi évet 10,5% -os leértékelődéssel zárta. Ez jelentősen több, mint amit a lengyel zlotyi (-7,65%) vagy a cseh korona (-3,1%) tudott bemutatni az euróval szemben.

Egyelőre nem várjuk, hogy idén is hasonló mértékű gyengülést produkálna a forint, inkább un. sávozásra számítunk, átmeneti, kisebb erősödésekkel tarkítva.

Tehát az idei év ideális beszállási lehetőséget képes biztosítani Önnek ha devizában, globális befektetési lehetőségeket szeretne kihasználni, kitörve ezzel a 0% -os kamat és a növekvő infláció fojtogatásából. 

További részleteket ITT adunk Önnek!