Az elmúlt hét piaci mozgásai jól tükrözik az egész évre jellemző kiszámíthatatlanságot és iránykeresést. A hétfői nap még az önfeledt eufória jegyében telt, az árfolyamok masszívan emelkedtek, köszönhetően, hogy a G20-as csúcson Trump az enyhülés jeleit mutatva nem növelte tovább a Kínával szembeni importvámokat.

 

Ezt követően azonban minden megváltozott. A befektetőkön újra eluralkodott a félelem, amely az amerikai piacokat már több mint két hónapja, és az európai piacokat már közel öt hónapja jellemzi.

 

A piac miért nem tudja a tavalyi emelkedést idén is hozni?

 

Többek között azért, mert:

– az amerikai FED annak ellenére folytatja a kamatemelést, hogy sok bírálat érte őket a túl gyors szigorítás miatt (várhatóan ebben a hónapban is kamatot fognak emelni…).

– mindezt annak ellenére teszik, hogy idén már a középtávú amerikai gazdasági kilátások nem annyira mutatnak kedvező képet, mint ahogy azt elvárhatnánk. A tavalyi adócsökkentés hatása hamarosan kifut, viszont az államadósság és a költségvetési hiány egyre nagyobb problémákat okoz az ország gazdaságára nézve.

– az ország gazdasága fokozatosan lassul.

– közel 10 év után egyre több jegybank rálépett a kamatemelés rögös útjára, amely a részvénypiacok szárnyalását letöri.

– Európában az elmúlt években brutális adósságállományt sikerült felhalmozni, amit a közös költségvetési politika hiánya miatt is nehezebb kezelni

– A déli (Olasz, Görög, Spanyol, Portugál) államokra a politikai és gazdasági bizonytalanság jellemző, így a befektetők átmenetileg elkerülik a régiót.  

– A már meglévő importvámok további terheket jelentenek az európai és kínai vállalatokra.

 

Ezeknek a folyamatoknak is „köszönhető”, hogy 2018 arról lesz híres az utókor számára, hogy hosszú idő óta először, mind a kötvények, mind a részvények negatív teljesítményt tudtak felmutatni. Ráadásul ebben az évben a nyersanyagok piacán, például az olaj árfolyamában is nagy csapkodásoknak és összességében negatív teljesítménynek lehettünk tanúi.

 

Az infláció emelkedik. Amerikában 2,5% felett, amíg Magyarországon már 3% felett áll a mutató. Az alapkamat itthon viszont várhatóan még legalább egy évig nem fog emelkedni, amely valamelyest ellensúlyozni tudná ezt a tendenciát.

 

Mi a megoldás?

Kockázatvállalás nélkül napjainkban lehetetlen profitot elérni. Ezért vegye szemügyre azokat az eszközöket, amelyek magasabb kamat/ hozampotenciállal rendelkeznek, de még beleférnek az Ön kockázatvállalási hajlandóságába. Ezen kívül a befektetési időtávot érdemes 1-2 évről inkább 3-5 évre tolnia.

 

Az amerikai kamatemeléseknek köszönhetően dollárban, de akár euróban is egyre több vegyes alap, vagy akár tisztán kötvényalap található, amely növekvő, rendszeres kamatbevételt képes biztosítani. Kezdenek visszatérni a dollárban kibocsájtott vállalati és államkötvények is.

 

Lehetőség most is van bőven a piacon. Nem szabad reményvesztettnek lennie, hanem el kell fogadni a jelenlegi piaci helyzetet. Ne feledje: az idei évnél volt és lesz is sokkal jobb évük a tőkepiacoknak!