Skip to main content

Mivel Ön élénken érdeklődik befektetés, megtakarítás témakörében, a közösségi oldalak, videó megosztók, vírus e-mailek algoritmusainak az e tárgyhoz köthető célközönségben helyezkedik el. Talán meglepődhet azon, amikor újabbnál újabb befektetési és biztosítási ajánlatokról, tőzsdei tippekről szóló hirdetésekbe botlik lépten nyomon a világhálón.

Ezek közül azonban sajnos számos ajánlat eredete, célja erősen megkérdőjelezhető, sőt, kifejezetten káros.

Pénz beszélA legújabb Pénz Beszél podcastünkben az éppen aktuális csaló befektetési ajánlatokat vesszük górcső alá. Hogyan lehet felismerni őket? Mit üzennek? Mire ügyeljen, ha ilyet lát? Többek között ezekre a kérdésekre adunk választ beszélgetésünkben. A felvétel meghallgatásához, kérjük kattintson az alábbi linkre:

https://open.spotify.com/episode/4O1IO0gBezxQL9k4sdanub?si=5c326ffb94b34b00

 

Már egy használt telefon árából is lehetünk milliomosok! Valóban? Ugyan már… Túl szép, hogy igaz legyen!

 

A recept mindegyiknél ugyanaz:

  • alacsony indulási összeg,
  • melyre addig sosem látott hozamot lehet elérni, amely mindig GARANTÁLT
  • általában egy híres milliárdos, vagy banki mogul képével erősítik a storyt (Elon Musk, Csányi Sándor),
  • a hirdetési profil ismeretlen eredetű, fiktív név alatt fut,
  • többnyire Kelet-Európába, Ázsiába, netán Afrikába kell a pénzünket utalni,
  • a regisztrációhoz csupán név, telefonszám, e-mail cím szükséges,
  • a cégnek nincs kézzelfogható székhelye, nem lehet személyesen találkozni senkivel.

 

Alaposabb utánajárást követően kiderül, hogy a „cég” semelyik felügyelethez nem tartozik, sőt, tiltó listán van csalás miatt.

 

A Pénz Beszél podcast adásunkban arról is beszélgetünk, mi a reális hozamelvárás a befektetési piacon.

A felvétel elindításához kérjük IDE kattintson!

 

A Podcast adásunkban utalunk néhány hirdetésre is. Ezek mindegyikét a legnagyobb közösségi oldalról mentettük le az elmúlt hetekben. Annyira megszaporodtak ezeknek a hirdetéseknek a számai, hogy muszáj volt egy külön podcast adást is gyártanunk.

Ha az alábbi képek bármelyikével is találkozik az interneten, messziről kerülje el:

Elon Musk pénzügyi átverés

Ezek a hirdetések egytől egyig a mohóságot akarják felkelteni bennünk. Az induló összeg, (tét) túl kicsi ahhoz, hogy sokat kelljen rajta gondolkodnunk és mérlegelni a kockázatokat.

Elindulunk. Számlánk egyenlege folyamatosan emelkedik, míg kapunk egy e-mailt, melyben az áll: A befektetés szárnyal, ha most ennyit és ennyit berakunk, ennyire leszünk gazdagok…

Kortól, nemtől függetlenül bárkit elragadhat ilyenkor a befektetési láz. Pár százalékkal több hozamot látunk, mint a banki kamatok és mint ha gyémántok vakítanák el a szemünket. Könnyű pénz lehetősége, ami pillanatok alatt felborítja a realitás érzékünket.

Lehet egyáltalán gyorsan sokat keresni?

Persze! De milyen kockázattal? A lottón is lehet nyerni, de a többség mégis elveszíti a feltett pénzét.

Mohóság = türelmetlenség

 

2 lehetőség közül választhat:

  1. 15 év alatt leszel anyagilag független, türelemmel, hidegvérrel és munkával. Ha esetleg nem jön össze, akkor is a cél közelében lesz a határidő végén, stabil, biztonságos anyagi háttérrel.
  2. 3 hónap alatt lesz anyagilag független, aminek az esélye 0,00001%. Ha nem jön be, mindent kezdhet elölről, az anyagi függetlenség elérésének ideje évekkel vagy évtizedekkel tolódik el.

Melyik választaná?

 

A befektetési piacon nincsen ingyen ebéd. Aki sokat akar keresni, annak sokat kell kockáztatnia. A befektetési piacon egyenes arányosság áll fenn a kockázatok és az elérhető hozamok között. Minél magasabb hozam elvárásunk van, annál hosszabb időben kell gondolkodunk (legalább 10 év), hiszen közben visszaesések, válságok (pl.: napjainkban) borzolhatják a befektetők kedélyét.

Az amerikai S&P 500 index (Amerika 500 legnagyobb vállalata) a referencia időszak alatt (2001-2021) évente átlagosan +9,1%–ot ért el, dollárban. Ha ennél jelentősen nagyobb hozamot ígér valaki rövidtávra, ráadásul garantáltan, akkor annak a lehetőségnek a kockázata is egyenesen arányos.

Mindannyian szerettünk volna már kincskereső és pláne kincset találó kalandornak lenni. Meglátni azt, amit senki más. Barátok, ismerősök véleményével szembe menni a belső megérzés miatt, ami legbelül tudja, hogy ha kitartunk a meggyőződésünk mellett, végül busásan elnyerjük a jutalmunkat. Sőt, még be is olvashatunk a hitetleneknek!

Van egy bizarr bája annak, amikor megbabonázva, makacsul kitartunk egy olyan döntés mellett, amit, ha más csinálna, minden erőnkkel lebeszélnénk róla. Sajnos sokszor átcsap egy erős önigazolás keresésbe is. Vak makacsságunk csak utólag derül ki, amikor már késő elnézést kérni magunktól és beismerni a hibánkat.

 

Kíváncsi arra, hogy milyen csalások keringenek most az interneten? Hallgassa meg a legújabb Pénz Beszél c. podcast adásunkat! Kérjük, kattintson az alábbi linkre:

https://open.spotify.com/episode/4O1IO0gBezxQL9k4sdanub?si=5c326ffb94b34b00

A témát körbejárták: Magyar Zoltán, Tátrai Csaba és Horvát Attila, az InwestMentors privát bankárai.

 

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!