A válaszhoz elolvastuk hat nagy elemzőház (Templeton, Blackrock, HSBC, JP Morgan, Fidelity, Schroders) szakmai befektetőknek és tanácsadóknak szánt éves elemzését. Alábbiakban kivonatolva foglaljuk össze több, mint 100 oldal angol nyelvű előrejelzés legérdekesebb elemeit.

 

          Makró körkép

A könnyű hozam úgy néz ki eltűnt, de a mellőzött területeken akad még lehetőség a profitra. A fejlett világban telítetté vált a munkaerőpiac, a kamatok továbbra is a hitelfelvételhez kedvezően alacsony szinten vannak. Az elemzők szerint ilyen környezetben az általános növekedésre már kisebb tér van.

A magas foglalkoztatottságból adódik az ár-bér spirál, ami inflációt is létrehoz.

Az IMF várakozásai szerint az USA növekedést 2019-re 2,5%-ra várják, míg 2018-ban 2,9% volt. Európában mind az előző, mind az előttünk álló évben 2% növekedéssel számolnak. A globális gazdasági növekedést is a tavalyihoz hasonlóan 3,7%-os szintre becsülik.

Részvény

A 2009-et követő években viszonylag könnyű volt magas hozamot elérni, anélkül, hogy megnéztük volna mit is vásárolunk. Ennek úgy látszik vége. Azoknak kedvezhet a jövő, akik a minőségi vállalatokra koncentrálnak.

A befektetők sokkal inkább keresik az alulértékelt területeket és a hatékony vállalatokat.

Ide tartoznak azok a technológiai cégek is, amik még jelentős értéket tudnak hozzáadni a világgazdasághoz. Véleményünk szerint, a következő években az elektromos-autózás hozhatja az egyik legnagyobb változást a mindennapi életünkben. Az utakon járó több, mint 1 milliárd(!) autó lecserélése már megindult, a technológia további fejlődése pedig gyorsítani tud ezen a folyamaton.

 

                        Fontos látni, hogy a világgazdaságra nem lehet általánosított kijelentéseket tenni, miszerint „növekedés lesz” vagy „recesszió jön”. Számtalan kiváló lehetőség adódik azoknak, akik a zavaros körülményekben is nyugodtak tudnak maradni és a visszaeső árakat kedvező vételi lehetőségekként használják ki.

Lehetőségek a fejlődő piacokon kezdenek kialakulni a sokáig nem kedvelt helyeken. Amíg a vezető gazdasági hírek a kereskedelmi háborúról és a kínai gazdaságra gyakorolt hatásáról szólnak, növekedési potenciál alakul ki a helyi piacon.

A kínai belső piaci fogyasztásán alapuló cégekben vár nagyobb növekedést a Templeton elemzője a nemzetközi kereskedelemben érintettek helyett.

Az előző évekhez képest változás a kitekintő elemzésekben, hogy nem fogalmaznak meg konkrét várakozásokat hozam terén 2019-re. Ennél távolabbra, 10 éves időszakra tekintenek előre.

Ezen a téren viszont már ritka egységes állásponton vannak a profi befektetők. A fejlett világban lassuló, a fejlődőben pedig gyorsuló növekedésre számítanak.

 

Kötvény

Kötvény oldalon a legmagasabb hozamokat továbbra is a fejlődő országok állampapírjai és vállalati kötvényei tudják felmutatni. A profit lehetőségét megtámogatja, hogy a fejlődő országok devizái 10 éves mélyponton vannak alulértékeltség terén. Az amerikai dollár gyengülése és a fejlődő devizák erősödése kibillentheti az évek óta stagnáló fejlődő kötvény árfolyamokat.

Az elmúlt években egyre több olyan vállalat vett fel kötvényeken keresztül hitelt, akik a befektetésre ajánlott kategória küszöbén helyezkednek el (Magyarország is ide tartozik). A Blackrock elemzői kiemelik a fontosságát a körültekintő kötvényvásárlásnak.

Hosszabb távon is a növekvő populizmust, öregedő társadalmat és a vagyoni egyenlőtlenségek kiéleződését emelik ki kockázatként.

Az elemzők szerint a leginkább alulértékelt rizikó az úgynevezett Quatitative Easing, azaz a mennyiségi lazítás visszafordítása. Ez röviden annyit jelent, hogy a válság kezelésében az egyik legfontosabb eszköz a pénznyomás volt. Ezt a nagyon sok pénzt, pedig vissza kell vonni előbb-utóbb a gazdaságból, ami ha túl gyorsan történik, átalakíthatja a piacot.