Skip to main content
  • 2009 óta több mint 400%-al nőtt a részvényeinek ára.
  • Stabilan osztalékot fizet, amit évről évre emel.
  • 90 éves működése alatt válságok és háborúk alatt bizonyította a túlélő képességét.
  • Diverzifikált portfóliójának köszönhetően több oldalról biztosítva van a stabil működése.
  • A Fortune magazin szerint évek óta a világ legjobban imádott vállalata.
  • A Star Wars láznak hosszú távon is érezhető hatása lesz az eredményeire.

 

Biztos neked is megfordult a fejedben, hogy a Star Wars nagy üzlet és a Disney mint az új tulajdonos sokat fog vele keresni. Amiből az is következik, hogy aki a Disneynek a tulajdonosa, az szintén nagyon jól fog keresni.

Ehhez hasonló gondolatsor játszódott le az emberekben, amikor a Facebook tőzsdére került. Szerettek volna a kedvelt közösségi oldal sikeréből részesedni és habár az elején döcögősen indult, aki türelmes volt 3 év alatt duplázott.

Szóval ilyen egyszerű volna? Kinézünk egy közismert és kézenfekvő céget, majd józan paraszti ésszel kilogikázzuk, hogy sikerre van ítélve, beszállunk és már dől is a pénz?

Na azért ne rohanjunk ennyire előre. Egy befektetési döntés meghozása ennél azért komplexebb feladat, de foglalkozni mindenképp érdemes vele. Lássuk a részleteket.

 

„Ha megtudod álmodni, meg is tudod csinálni” – Walt Disney

 

A kezdetek

A The Walt Disney Company vagy közismertebb nevén Disney, napjaink elsőszámú boldogsággyára. Örömben utazni nagy üzlet, de nem mindig volt ennyire rózsaszín a jelen és a jövő.

Walt Disney 1923-ban kezdte el animációs filmes vállalkozását, ami rögtön csőddel indult. Ezt követően összeállt testvérével Roy O. Disney-vel, hogy új stúdiót alapítsanak, ami szintén majdnem tönkrement az induláskor.

A kezdeti nehézségek ellenére sikeresen talpra álltak és 1928-ban jött a Mickey egér, 1934-ben minden idők első egész estés színes animációs filmje: a Hófehérke, ami hihetetlen sikert aratott.

Ezt követte a Pinocchio, Fantasia, Dumbo, Bambi. A második világháború alatt a mesékre is csökkent a kereslet, de túllendültek ezen a válságon is.

A háború után jött a Hamupipőke, Alice csodaországban, Pán Péter. 1955-ben pedig kibővítve a szórakoztatást megnyílt az első Disneyland.

Walt halála utána a testvére vette át az irányítást, akinek a vezetésével megjelent a Dzsungel könyve is.

Idáig a történetet, de legalábbis a filmcímeket mindenki ismeri.

1984-ben a Disney új vezetést kapott, a Paramount akkori vezetője Michael Eisner vette át az irányítást a következő 20 évre a cégnél. Amellett, hogy megjelent a Kishableány, Szépség és a szörnyeteg, Aladdin és Oroszlánkirály a cég működése is érdekes fordulatot vett.

Mickey egér kivéreztetése

A 90-es évek közepére leállt a minőségi rajzfilmek gyártása és Eisner elkezdte a vállalat kiárulását. Mickey egértől Aladinig mindennek árulták a jogát és végtelen számú Disney termékkel árasztották el a világát. Emellett viszont nem fordítottak energiát az új karakterek gyártására, sőt felére csökkentette a stúdió létszámát.

Ami rövidtávon működött is, mert hirtelen nagyon sok pénzt kerestek, de hosszú távon gátat szabott a növekedésnek. 2004-től a cég új menedzsmentet kapott és ismételten fejlődésnek indult.

Sokan felróják Eisnernek, hogy kiárulta a cég lelkét, de emellett elidegeníthetetlen érdeme, hogy nyitott más piacok felé is. A 90-es évektől a Disney folyamatosan bővítette a portfólióját tv csatornákkal, stúdiókkal. A felvásárlások pedig az új igazgatóval is tovább folytatódtak ezzel a céget sokkal biztosabb növekedési pályára állítva.

Azt gondoltad, hogy a Disney csak jópofa rajzfilmeket csinál? Felejtsd el!

A cégnek öt fő divíziója van:

  1. Média hálózat: ide tartoznak a TV csatornák, rádió, kiadó, online televíziók. Amerika egyik legnagyobb TV csatornája az ABC, History Channel, Discovery és az USA legnagyobb sportcsatornája is az ESPN. Utóbbinak 100 millió előfizetője van! A bevételének ez a szegmens teszi ki a legnagyobb részét, 64%-át.

 

  1. Parkok és üdülők: 1955-ben nyitotta meg az első parkját a Disneylandet, ami azóta is a szórakozásnak egy teljesen egyedülálló módját képviseli. Magával ragadó varázslatos mesebirodalmat teremtettek, ami jelenleg 11 parkból és 47 szállodából áll az USA-ban, Európában és Ázsiában. Ide tartoznak még a Disney hajók is, amiből jelenleg 4 járja az óceánt az USA körül. A jövőben még 6 új park fog nyílni köztük a várva várt Star Wars park is.

 

  1. A Walt Disney Stúdió: Ahonnan a sikertörténet indult. Több mint 90 éves működése során az animációs filmek megdönthetetlen egyeduralkodójává vált. A csoport része már a Pixar (Toy Story, Verdák, Hihetetlen család, Lecsó, Némó nyomában, Wall-e, Up, Szörny Rt…) Lucasfilm (Star Wars sorozat, Indiana Jones), Marvel (Vasember, Thor, Amerika kapitány, Bosszúállók…) ,musicalek, zenei kiadó.

 

  1. Disney termékek: Minden ami a Disney birodalomhoz tartozik, ide értve a Star Wars, szuperhősös és az összes Pixar animációs film figuráját, mind licence-elhető. Az összes sapka, sál, lego, játékok, minden aminek köze van a Disneyhez bevételt jelent a cégnek. Az egyedi termékek eladását segíti az a több mint 350 saját tulajdonú Disney bolt is, ami Észak-Amerikában, Európában és Japánban található.

 

  1. Disney Interactive: Itt található az összes digitális kütyüre készült játék és a weboldalak.

A Disney napjainkra a szórakozás szinonimájává vált. 90 éves működés alatt rajzfilmstúdióból globális szórakoztatóvá alakult.

A mesedélután után pedig nézzük a matekot, mennyit is ér a Disney.

Érdekesség, hogy az egykori animáció filmes cég ma már a bevételeinek a legnagyobb részét más területekről szerzi. Ma már csak a bevétel 14%-a jön a mesefilmekből, a legtöbbet pedig a média hálózatokból keresi.

A cég vagyona is egyenletesen növekedett az elmúlt tíz évben.

http://www.statista.com/statistics/193136/total-assets-of-the-walt-disney-company-since-2006/

 

Az egy részvényre jutó nyereségből látszik, hogy a 2008-as válság után a Disney bevételei is visszaestek. A szórakoztatóipar ugyanúgy megérezte a recessziót mint bármely más szektor. Azonban nagyon gyorsan fel is állt belőle és azóta megduplázta a profitját! Az elmúlt években a Disney  stúdiója termelte ki a legtöbb 1milliárd dollár nemzetközi bevételt elérő filmet: Bosszúállók, Vasember, Karib Tenger, Alice csodaországbn, Toy Story, Jégvarázs…

http://www.statista.com/statistics/193126/earnings-per-share-for-the-walt-disney-company-since-2006/

A szórakoztatóóriás nem csak jó történettel és cuki mesefigurák jogaival rendelkezik. Ami ennél is fontosabb, hogy az eredmények is visszaigazolják a cég tartós növekedését.

Olyan mint egy bankbetét

A kiemelkedő bevételek miatt a cég osztalékot is fizet. Erre már évtizedek óta sor kerül, ami befektetőként plusz fix bevételt jelent. Fix összeget fizetnek, amit ha százalékosan nézünk függ attól, hogy ki mennyiért jutott hozzá a részvényéhez. Jelenleg kb. 1,5% / év, ami több mint egy USD  államkötvény vagy bankbetét.  Ráadásként évről évre emelik is!

Mutatja az irányt

A Disney Dow Jones Index egyik komponenseként, tagja annak a 30 blue chip amerikai vállalatnak, ami mutatja az amerikai tőzsdék irányát.

Felülmúlja az átlagot

2009 óta a teljes részvénypiac szárnyalásban van. Az elmúlt 6 évben átlagosan megduplázódtak az részvényárak. A Disney azonban ezt is felülmúlta, ugyanezen idő alatt 16-ról egészen 116 dollárig emlkedett az ára ezzel több mint 400% hozam jött létre a jó időpontban vásárlóknak.

forrás

Szeretet a köbön

A Fortune magazin szerint évek óta a világ legjobban imádott vállalata, ami nagyon is fontos szempont ha egy cég hosszútávú kilátásait nézzük.

Fényes jövő

Ha azt gondoltad, hogy ez a cég már mindent megcsinált és beolvasztotta már az összes konkurenciáját akkor tévedsz. Nagyon is sok fejlődési terület van, amire mind van is terve a Disneynek.

Jövőre nyílik Shanghaiban az új park és kezdik építeni a Star Wars parkokat. Folytatják a szuperhősös és a saját készítésű filmeket. Bővítik az ázsiai és a kínai piacot és várhatóan folytatódnak a felvásárlások is.

Az érem sötét oldala

Még mielőtt bárki is elrohanna bevásárolni a legjobban imádott vállalatból, fontos megvizsgálni a kockázatokat is. A szórakoztatás szinonimájának magasztalásáról könyveket lehetne teleírni, viszont azt fontos tudni, hogy a Disney is ugyanúgy egy vállalat mint az összes többi nagy cég.

Bevételei a vevői pénztárcájának a vastagságától, így a gazdaság állapotától is függ. Az elmúlt 6 év ebből a szempontból mesébe illő volt, de ha megnézzük közelebbről a grafikonját lehet látni, hogy az általános piaci visszaeséseket, korrekciókat, recesszió ugyanúgy megérzi mint más cégek.

A cégcsoport bevételeinek legnagyobb részét az ESPN sportcsatorna biztosítja, ami ha lejmenetnek indul, nem tudják kompenzálni a mesefilmek és a parkok. Habár kiemelkedő profitot termel a csatorna, az online tv-k előretörésével felerősödtek az előfizetők csökkenésével kapcsolatos félelmek.

A nagy hozampotenciál mellett ott van a hónapokig vagy akár évekig is visszaeső részvényáraknak az esélye. Ez egy korrekció esetén akár 10-30%-os visszaesést is jelenthet. A jó hír, hogy ha van is korrekció az nem tart örökké és várhatóan záros időn belül visszaáll az eredeti ár fölé az árfolyam.

90 éves fennállása óta egy világháborút és több válságot is túlélt már a cég úgy, hogy végül mindig tudott növekedni.

A másik még jobb hír, hogy a visszaesések kiváló vételi lehetőségeke hoznak létre, ahol egy lenyűgözően stabil és eredményes vállalatnak lehetünk a tulajdonosai akciósan. Jelenleg is épp egy ilyen visszaesés közben vagyunk.

Konklúzió

Jelenleg az elemzők többsége szerint vételre ajánlott a vállalat.  De minden attól függ, hogy kinek? mikor? mennyit? mi mellé? Mindannyian másképpen gondolkodunk a pénzről, van, aki ki tudja várni a nagy nyereséget, van, aki türelmetlen. Van olyan aki semekkora időszakos visszaesést nem tud elviselni, van olyan aki több tíz százalékot is.

A Disney egy tipikusan Buy & Hold részvény, amire hosszútávon lehet számítani. Nyugodtan lehet aludni mellette és ha évekig nem tudunk ránézni várhatóan akkor se lesz nagy baj belőle.

Másik fontos szempont viszont, hogy jó terméket igazán jó áron éri meg vásárolni. Ezt meglehet oldani folyamatos vásárlással vagy megfelelő időzítéssel. A jól kiválasztott stratégia, akár többszörösére is emelheti a profitot.

 

Felkeltette az érdeklődésedet a Disneyben rejlő lehetőségek? Szeretnéd megtakarításaidat osztrák privát banki háttér mellett, személyre szabott biztonságos portfólióban tudni? Lépj velem kapcsolatban, hogy átbeszélhessük személyesen a részleteket.

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!