Skip to main content

Az elmúlt hetekben egyre hangosabban kezdte el rágcsálni a gazdasági média és bulvár média a Deutsche Bank körül kialakult helyzetet.

Mi is írtunk az összeomlás történetéről összegyűjtve a legfontosabb mérföldköveket, amik ide vezettek: https://inwestblog.hu/deutsche-bank-osszeomlasanak-rovid-tortenete/

Az esetet a többség félelemmel teli követi, de megjelentek a keselyűk is már a haldokló bank felett, akik a ragyogó üzleti lehetőséget látják benne.

Szóval a nagy kérdés: Kerüljük el messzire vagy vásároljunk belőle?

Goodbye vagy Good buy Deutsche bank

A vásárlásra buzdítók azzal érvelnek, hogy:

  • Biztos megmenti Németország
  • Ha nem Németország, akkor nemzetközi összefogás, az EKB vagy bárki, mivel túl nagy kockázatot jelent az egész pénzügyi rendszerre

A Deutsche Bank megmentése valóban több mint valószínű. Viszont nem a részvényeseket fogják megmenteni, hanem a betéteseket, esetleg a kötvénytulajdonosakat, akik közvetve szintén adófizető állampolgárok. A német államot teljesen hidegen hagyja, hogy a banknak a tulajdonosai épp, hogy állnak a befektetésükkel. Kiszolgáltatott helyzetben elsősorban a betétesek vannak, őket fogják biztosítani. Illetve az esetlegesen vállalat mentő garanciák a további összeomlástól fogják megóvni a bankot és a világ pénzügyi rendszerét.

  • Olyan olcsó, hogy innen már csak felfele mehet

Mióta mondják, hogy ilyen olcsó még soha nem volt?

2007 óta folyamatosan esik az árfolyama. Mára több mint 90%-s veszteségben van. Csak idén a harmadára esett a részvények ára. Közel 10 éve folyamatosan vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy innen már csak felfele mehet. Eddig elég rosszul állnak.

De mitől is fordulna meg? Folyamatosan jönnek ki a rosszabbnál rosszabb hírek. Az eseményeknek pedig könnyen lehet visszahatása, amikor a rossz hírek miatt egy kritikus szint alá esik a bank árfolyama és pánik szerűen elkezdik kivonni a betétesek a pénzt. Ez a legrosszabb rémálom, ami egy bankkal megeshet.

Ugyanannyira valószínű, hogy megmentik valamilyen formában a bankot, mint hogy fognak még csontvázak kipotyogni a trezorból.

  • Ilyen alacsony árról elég csak pár EUR árfolyam emelkedés, hogy több tíz százalék hozamot lehessen elérni

Az ilyen gondolatok a befektetői identitástévesztésnek melegágya. Hiszek benne, hogy a befektetés hosszútávú, stratégiai megközelítés. A katasztrófabefektető, aki 10-20%ot remél egy hirtelen adás-vételtől pedig egyszerűen spekuláns. Ők is fontos résztvevői a tőkepiacnak, de nem szabad, hogy a befektető meghasonuljon. A hosszútávú célok előrébb valóak a szemfényvesztő nagy lehetőségeknél. A biztonság pedig mindenek felett áll.

Részvényt vásárolni annyit jelent, hogy a tulajdonosává válsz az adott vállalatnak. Ebből a szempontból pedig a körültekintő választás igen kifizetődő.

Melyik cégnek lennél szívesebben a tulajdonosa:

Annak, amelyik 10 éve folyamatosan veszít az értékéből?

vagy

Annak, amelyik 10 éve folyamatosan emelkedik?

Mielőtt befektetőként belevágnál egy ilyen tranzakcióba, alaposan gondold végig, hogy képes vagy-e érzelmileg tolerálni a további drasztikus értékvesztést vagy a bank szanálását. Ildomos a kockázati oldalt mérlegelni először és csak akkor vállalni, ha az teljes mértékben vállalható, kizárólag akkora összeggel, aminek az elvesztése nem okoz kellemetlenséget.

Az egész lehetőséget kontextusban érdemes újragondolni, összehasonlítva a jelenlegi piaci helyzetben elérhető más lehetőségekkel. Számtalan más nagyvállalat van, amikben ugyanúgy attraktív lehetőségek nyílnak, de a működésük stabil. Ráadásként még egészséges, 4% feletti osztalékot is fizetnek. Pl. BASF, BMW…

Mi értelme így kockáztatani?

Zárásként jöjjön egy ideillő zseniális idézet Warren Buffettól:

Ha nem vennél meg egy részvényt 10 évre, ne is gondolkozz azon, hogy 10 percre megveszed.

 

Szeretnéd megtakarításaidat valóban biztonságos bankban tartani? Vedd fel velem a kapcsolatot, hogy személyesen is segíteni tudjak.

 

borítókép: flickr

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!