Skip to main content
Befektetési lehetőségekElemzések

Hogyan tud a Simon Property ingatlanberuházó vállalat által 10% feletti bevételt elérni?

Szerző: augusztus 16, 2020No Comments

Sokan felemlegetik a 2010-2015 közötti hazai ingatlanpiacot, amikor még a mai árak töredékért lehetett lakást vagy házat vásárolni.

Meg se tudnánk számolni hányszor hallottuk ügyfeleinktől, hogy „ha csak a felére csökkennének az ingatlanárok, biztosan vennék egy-két lakást kiadásra…”

Mit szólna hozzá, ha azt mondanánk, hogy a mostani helyzet sok szempontból hasonló, sőt, kedvezőbb ennél az időszaknál?

Ráadásul azt is nyugodtan elfelejtheti, hogy ehhez tízmilliókra volna szüksége. Befektetésre viszont értékálló devizában (USD) futna, Amerikában.

Hogyan lehetséges mindez és mit lehet tudni a Simon Property -ről?

A világ egyik legnagyobb ingatlanbefektetési társaságának az árfolyama a vírus okozta márciusi piaci sokk következtében jelentősen visszaesett, így különleges lehetőség nyílt a kockázatvállaló befektetők részére.

Simon Property Group 350+ bevásárlóközpontot, business centert, wellness és outlet centert üzemeltet Észak-Amerikában, Ázsiában, összesen 22,5 millió(!) négyzetméteren.

E cég a legnagyobb ingatlankezelő és bevásárlóközpont-üzemeltető az Egyesült Államokban, amely a legnagyobb lakossági ingatlanbefektetési alappal is rendelkezik egyben.

A társaság székhelye Indianapolis, és több mint 5000 embert foglalkoztat, valamint a cég része a S&P 100-nak (a 100 legnagyobb amerikai vállalat indexe).

Simon Property Group ingatlanbefektetési társaság a legtöbb szempontból pontosan úgy működik, mintha Ön kiadási céllal vásárolna egy ingatlant. Értéke együtt emelkedik a piaccal és osztalékot is fizet, ami egyfajta ingatlankiadási díjnak felel meg.

A klasszikus ingatlanvásárláshoz képest viszont van pár jelentős előnye:

 

a cég részvényének megvásárlásával nem kell foglalkoznia az albérlőivel
nem kell állandóan felújítania, nincsenek amortizációs költségek és közüzemi számlák, hiszen mindent a vállalat intéz
a vételi és eladási ár közötti nyereség és az osztalék is teljesen kamatadó-mentessé válhat TBSZ számla segítségével
olcsóbb és gyorsabb, mint egy ingatlanvásárlás
nincsen ügyvédi, közjegyzői díj és nem kell illetéket se fizetni utána
bármikor megveheti és eladhatja a részvényt (likvid, még kijárási tilalom alatt is)

 

A Simon Property 2020.08.17 árfolyama alapján évi 11,15%-ot fizet ki osztalékként, dollárban. Az alapítás óta eltelt 26 évben minden negyedévben fizetett osztalékot és ami legalább ennyire fontos, hogy az elmúlt 10 évben minden alkalommal emelte vagy szinten tartotta ennek mértékét.

Ön részvény tulajdonosként az alábbi hónapokban részesül osztalék kifizetésben:

Február
Május
Augusztus
November

Milyen kockázata van a Simon Property befektetésnek?

Bármilyen részvény megvásárlása magas, vagy igen magas kockázatvállalás mellett javasolt, mivel bármilyen jó cégről is legyen szó, árfolyamában létrejöhetnek kisebb, nagyobb árfolyam ingadozások. Simon Property Group árfolyama 2020. első napja és március 31-e között -67,93%-ot esett vissza.

Miért csökkent a Simon Property árfolyama a koronavírus ideje alatt? 

A járványhelyzetre való tekintettel biztonsági okokból bezárta a bevásárlóközpontjait, ami így bevételkiesést jelent. A növekvő munkanélküliség miatt pedig a vásárlók fokozatos visszatérésére lehet csak számítani. Számítani lehet az osztalék csökkentésére is.

A 2008-as válságot követően 30%-kal csökkentették az osztalékot és 10 negyedév után került vissza újra az eredeti szintre.

A felsorolt hátrányokat és kockázatokat ellensúlyozza a vállalat pénzügyi stabilitásaJelenlegi pénzügyi tartalékaival akár 1 évig is zárva tarthatja az üzleteket.

Moody’s hitelminősítő szerint befektetésre ajánlott A2 besorolású a Simon Property. Összehasonlításképpen Magyarország Baa3 minősítéssel bír, ami 5 szinttel magasabb kockázatot jelöl.

A hitelminősítők szerint lényegesen nagyobb a kockázata annak, hogy Magyarország fizetésképtelenné válik, mint a Simon Property Group.

Mikor érdemes a Simon Property, vagy egyéb ingatlanbefektetési társaságba fektetnie?

Mint minden befektetés az ingatlan is a hosszútávú lehetőségekről szól. Ami rövidtávon elkeserítően néz ki és jelentős ingadozásokat is mutathat, hosszútávon hatalmas lehetőség arra, hogy kedvező áron vásároljon.

Milyen szektorokat érint legjobban a koronavírus miatti gazdasági leállás?

A turizmus és ehhez közvetetten kapcsolódó szolgáltatási szektorokban működő cégek vannak az egyik legnehezebb helyzetben. A turisták száma gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra nullára csökkent.

Az olyan repülőgépipari cégek és légitársaságok papírjai, mint a Boeing, az Airbus vagy a Wizz Air papírjai 40-75%-ot estek.

ÉS ha még a vírus okozta riadalom nem lenne elég, a háttérben egy olajválság is tombol, több évtizedes mélységbe taszítva az olaj árát és ezzel az olajipai vállalatok részvény árfolyamait.

Schell-nek 36%-ot, vagy az OMW-nek 44%-ot esett az árfolyama az év eleji nyitó árfolyamhoz képest.

Az elkövetkező hónapokban sok cég a túlélésért fog küzdeni, de aki stabilabb pénzügyi helyzetben van (mint például a fenn olvasható cégek bármelyike) a recessziót követően megerősödve, kevesebb versenytárssal és robbanásszerűen fejlődő fogyasztói igényekkel találkoznak.

Egy közel “háborús” helyzetben szintén elég egyértelmű, hogy minden alapellátással foglalkozó vállalkozás, mint az élelmiszeripar, a gyógyszeripar vagy a fogyasztási cikkeket gyártó cégek a nyertesek közé tartoznak.

Tehát ha olyan cégeket vásárol, mint az Unilever, a Johnson & Johnson, a Procter & Gamble, a BB Biotech, vagy a Coca-Cola nagyobb biztonsággal és olcsóbban vehet részesedét, mint az pár hónappal ezelőtt.

Amennyiben Ön legalább 3-5 éves futamidőben gondolkodik és legalább 2500 usd szabad tőkével rendelkezik, valamint magas a kockázatvállalása, a Simon Property befektetése egy évtizedenként egyszer adódó lehetőségeket nyújt!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!