Skip to main content

Napi 1 óra gazdasági bulvár, évente 2 hét, 20 év alatt már 1 komplett évet áldozott fel a tőzsde és a napi gazdasági aktualitások rágógumijának oltárán. Rosszabb, mint ha pénzt veszítene, mert az idő soha nem jön vissza! Elpazarolja az életét felesleges hírek olvasására.

Legújabb Pénz beszél podcast adásunkban azt járjuk körbe, hogyan érdemes olvasnia a gazdasági híreket. A felvétel elindításához kérjük kattintson IDE!

Olvasni természetesen fontos, de ahelyett, hogy kevesebbet olvasna, jobban meg kell válogatnia, hogy milyen híreket fogyaszt. Napjainkban soha nem látott méretű információs zaj vesz körbe minket. Ez már-már zavaró mértéket ölt. A gazdasági hírek és a bulvár több platformon összefolynak. Akár a facebookon böngészünk, akár a hazai gazdasági portálokon, nem kerülhetjük el a hatásvadász, az un. kattintás vadász címeket. Van egy mondás, miszerint sok bába között elvész a gyerek. Így van ez a számos, sokszor egymásnak ellentmondó híreknél is, ami jelentősen megnehezíti, hogy a valóban lényeges dolgokra koncentráljon.

Milyen információra van valójában szüksége?

 

Olyan tartalmakra, amik többek között segítenek:

  • jobb befektetési döntéseket hozni
  • kitágítani a látásmódját (pénz és tőkepiacról, gazdaságról, geopolitikáról)
  • a nagyobb képet megismerni, ciklusokban gondolkodni
  • az alapvető összefüggéseket megérteni (hírleveleinket törekszünk így megírni)
  • több pénzt keresni
  • kevesebbet költeni
  • fenntarthatóbban élni, stb

 

Warren Buffett, korunk egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb befektetője naponta 5-6 órát tölt olvasással. Vajon mit olvas? Minden hatásvadász címre ráharap? Kizárt! Erős szűrői vannak és csak azt a cikket kezdi meg, aminek már a címe is hasznos anyagot sejtet. A hasznos nem mindig hangzik a legérdekesebbnek.

Vannak címek, amik elsőre talán izgalmas tartalomnak tűnnek, de ha jobban belegondol kiderül, hogy eleve marhaság. Akkor tágul az Ön világképe is, ha új szemszögből lát dolgokat vagy olyanok véleményét olvassa, amivel elsőre nem feltétlenül ért egyet.

Legfrissebb Pénz beszél podcast adásunkban elmondjuk, hogy mi hogyan informálódunk. A felvétel elindításához kérjük kattintson IDE!

Erős szűrő, ha megbízható forrásból merít, ahonnan már sokszor kapott értékes tudást.

Angol nyelven nagyon sok a minőségi tartalom. Hírekre például: bloomberg.com, részvényekre: seekingalpha.com, befektetői gondolkodásmódra: awealthofcommonsense.com, hír gyűjtőként: abnormalreturns.com.

Itthon mivel még nem alakult ki egy homogén, képzett és tapasztalt befektetői réteg, akik eltartanak egy komplett oldalt, a legtöbb gazdasági témával is rendelkező portálnak az a célja – reklámfelületként-, hogy minél több időt töltsünk az adott oldalon. Megmosolyogtató, amikor olykor egymásnak ellentmondó elemzések, hírek, jóslatok látnak napvilágot, de mindegyik cikk a biztos és megkerülhetetlen tényként állítja a sajátját. Tuti recept.

Az alábbi címeket a napokban gyűjtöttük ki több hazai gazdasági portálról. Sokat nem kellett keresni, mivel tucatszámra jelennek meg napi szinten a hasonló felütésű címsorok.

 

Hír: Emelkedéssel zártak az indexek!

A piac a napok felét esésben, a másik felét emelkedésben zárja… és ez így megy már évtizedek óta, függetlenül attól, hogy medve vagy bika piacon vagyunk éppen.

Mivel fej vagy írás kategória a zárások alakulása, pont annyira hasznos beleolvasni, mint az előző napi időjárás jelentésbe.

 

Mi van még?

 

Hír: Fordulat a tőzsdéken, romlik a hangulat / lefordultak a piacok

Az elmúlt percekben? Esetleg órákban? A változás a tőzsde (és az élet) alapvető része. Legtöbben eleve nem is napokra, hanem évekre helyeznek el pénzt egy befektetésbe. (Pont ezért ajánlott is…)

Aki pedig napon belül kereskedik nem az újságból tájékozódik az árfolyamokról, hanem a grafikont nézi. Jobban megnézzük ezeket a mozgásokat, a legtöbb alkalommal csupán 1-3% közé esik a napon belüli ingadozás, ami teljesen természetes, ha tőkepiaci befektetést választunk.

 

Hír: Németország a tökéletes vihar kapujában

Az ország konjunktúra mutatói az előző negyedévhez képest romlottak, ami egy természetesnek mondható folyamat, ha tudjuk, hogy a teljes globális piacon csökken a gazdasági növekedés az év elején vártakhoz képest.

 

Hír: Hallgass a legendás gurura, aki csak egy befektetésen 1 milliárd dollárt keresett idén

A legendás guru alatt Warren Buffett-et értik, akinek a cége a Berkshire Hathaway 630 milliárd USD értékű. Ehhez képest az 1 milliárd csak 0,15%.

Önnek nem a kosarában lévő részvények nevére van szüksége, hanem az elvre, ami alapján választ.

A “hallgass” a címben nem egy részletes stratégiának leírására utal, hogy hogyan válasszon cégeket, hanem az aktuális befektetéseiről szól.

Mire a cikket olvassa az árfolyamok rég elszálltak. Mire Buffett keresett vele 1 milliárdot, lehet már bőven túl van azon a szinten, ahol Önnek is érdemes lenne vásárolnia.

Az eldöntéshez pedig minimum kell egy befektetési és kockázat kezelési stratégia.

 

Hír: Európa és az Egyesült Államok ideje lejárt, az ázsiai országoké a jövő

Senki nem tudja, hogy a piacok merre fognak mozdulni a jövőben, ahogy azt sem, melyik régió fog a legjobban teljesíteni. Ez a cikk megjelenhetett volna 15 éve, ugyanezt vizionálva. 2007 óta a Sanghaji index 50%-ot esett.

Kihagyva ezeket az értelmetlen, időpazarló híreket, a valóban fontos tudásra tud koncentrálni. Olyan ismeretekre, ami nem a tőzsde napi szintű változásairól vagy a jövő tippelgetéséről szól.

 

Hír: Meghökkentő jóslattal rukkolt elő az xy elemző.

Az ilyen címek felébresztik bennünk azt az ősi vágyat, hogy tudni akarjuk a jövőt. Ezt a hőn áhított célt azonban természetesen nem fogja nekünk megadni cikk, csupán egy tippel leszünk gazdagabb, ami vagy bejön vagy nem. Ilyen hír elolvasására befektetési stratégiát építeni pontosan ugyanolyan badarságnak számít, mint fórumokból, vagy a közösségi média komment szekciójából befektetési és pénzügyi tanácsokat elfogadni.

 

A legtöbb portálon naponta jelenik meg valami szörnyű jóslat, ami a totális összeomlást, a piacok bedőlését és az armageddont vetíti előre. Ha megfigyeljük, a gazdasági újságírók nem fukarkodnak a negatív kifejezésekkel, jóslatok és fordulatokkal. Ennek azaz egyszerű oka, amit már nagyon régen kimutattak, hogy az emberből egy negatív hír 3,5x intenzívebb fizikai reakciót (pupilla tágulás, hevesebb szívdobogás, pulzusszám emelkedése stb.) vált ki, mint egy pozitív hír.

 

Hogyan védekezhet a negatív hírekkel szemben?

A profi befektetők tudják mit keresnek és ami még ennél is fontosabb, tudják mi vinne el felesleges perceket! Éppen ezért befektetőként a hosszútávú folyamatokat kell néznie, a befektetési stratégiáját racionálisan érvek mentél felépítve, vagy ebben kérje ki szakember véleményét, segítségét. Érdemes mindig a nagy képre és a hosszabb trendekre figyelnie!

 

A befektetése profitabilitását mindig az fogja meghatározni, hogy milyen az eszközallokációja, tehát hogyan épül fel a befektetési portfóliója (ingatlan, kötvény, részvény, arany, egyéb alternatív eszközök).

 

Folyamatosan ott kell lenni a piacon ahhoz, hogy elérje hosszútávon az infláció feletti hozamot!

Ezzel szemben a napi tőzsdei aktualitások és egyéb meddő hírek 99%-a a következő napon már aktualitását vesztette.

Pénz beszélHallgassa meg legfrissebb Pénz beszél podcast adásunkat az alábbi linkre kattintva:

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!