Skip to main content

Orbán, Trump, Farage, Le Pen… az újhullámos populizmus átformálja a világunkat, nem csak politikai, de gazdasági szinten is.

2008 óta a gazdasági alakulásokra legnagyobb hatással a jegybankok voltak. Több trillió dollár értékben nyomtak pénzt az USA-tól Japánig, amivel sikerült új életet lehelni (vagy lélegeztetőgépre rakni) a gazdasági növekedésbe.

Az elmúlt években a domináns monetáris intézkedések kifulladtak. Vége a kamatcsökkentésnek, csökken a pénznyomás, csökken az eszközvásárlás.

2017-ben fordult a figyelem a jegybanki lépésekről a politikára. A populizmus előretörése új piaci helyzetet hozott és áthelyezte a fókuszt még jobban a politikai indíttatású, az eddig megszokottól eltérő ideológián alapuló döntésekre.

A szemléletváltás hatással van a befektetésekre is. Lehetőségeket és veszélyeket is hordoz magában, amire elengedhetetlen felkészülni.

Milyen hatással lehet a populizmus a befektetéseinkre?

  1. Még több pénzt fognak költeni és még jobban eladósodnak

Aki le akarja nyűgözni a népet, annak bizony nem szabad fukarkodnia. Új munkahelyekhez, új infrastruktúrához, egy ország, pláne a világ megújításához pénzre van szükség. Nagyon sok pénzre.

Trump ezentúl masszív adócsökkentést is tervez, ami (rövidtávon biztos) tovább rontja a mérleget.

Ez nem jó jel, mert az USA már így is csúnyán el van adósodva.

Az elmúlt 10 évben közel duplájára emelkedett a GDP arányos adósság. 100% felett pedig utoljára a II. világháborúnál volt.

kép: wikipedia

2. Alternatív valóságok

Trump az első napját ugyanúgy kezdte, mint ahogy a kampányturnét lefolytatta. Hazudott. Rögtön egy olyan piti ügyben, minthogy hányan vettek részt a beiktatási beszédén. Amikor a szóvivőjét számon kérték, egy alternatív valóságra hivatkozott. Ezt sajnos már Magyarországon is lehet régen tapasztalni.

Egy alternatív világban az eredmények mindig kedvezőek, mindenki boldog, mindenki sikeres. Az alternatív valóságok természetükből eredendően nem tarthatnak örökké. Ahogy egy fantasy film is befejeződik egyszer. Lehet trilógia, vagy sorozat, de egyszer véget ér, mint a Twin Peaks. Abban a pillanatban, amikor felébrednek az emberek, fájdalmas tényekkel kell szembenézni. Lásd Görögország.

3. Kiszámíthatatlanság a köbön

A populizmus egyik sarokköve az erős vezető, aki tűzön vízen átviszi a reformokat. A tapasztalat szerint az ilyen típusú vezetők nem csak erősek, hanem meglehetősen kiszámíthatatlanok is. Rapszodikusan jönnek a hajmeresztő intézkedések és amikor már azt gondolnánk, hogy ennél biztos nem lehet rosszabb, akkor jön még csak a java.

A kiszámíthatatlanság és ezzel együtt a bizonytalanság a populizmusnak és bármilyen újításra készülő látásmódnak az eredendő következménye.

Hogyan érdemes felkészülnie?

Ezen a ponton a legfontosabb üzenete a populizmusnak a kiszámíthatatlanság. Felesleges alapul venni a gazdasági előrejelzéseket mert a hitelessége megkérdőjelezhető. A tőzsdei várakozások is erősen jóslásnak számítanak. (eddig is, de most még inkább) Jól hangzik, hogy Trump majd felpörgeti a gazdaságot, megerősíti az amerikai cégeket, csökkenti az adókat és a gyógyszerárakat. De az adóssághegyet, a már évek óta emelkedő részvényárakat és a szabadkereskedelmi megállapodások felrúgásának beláthatatlan következményeit is vegyük számításba.

Megoldás:

Még jobban kell diverzifikálni. Globálisan, eszközök és szektorok között is. Ezt eddig is lehetett tudni, de őszintén, Ön komolyan vette valaha is, hogy egy szélesen diverzifikált portfóliója legyen?

Kötvények  a világ minden tájáról, eltérő devizákban, részvények USA és Európából, nagyobb tőkénél nyersanyagok? Tapasztalataim szerint 1% alatt van a befektetők száma, akik tudatosan gondolnak a biztonság ilyen típusú növelésére.

Hírek és jóslások alapján el kell felejteni a beszállásokat.

A kiszámíthatatlanság miatt lesznek kegyvesztett szektorok. A piac reakciója szokás szerint túlzó lesz mind pozitív mind negatív irányba. Az utóbbi remek lehetőségeket fog tartogatni, hogy a zavarosba halászva kiváló üzleteket lehessen kötni. Erre persze kell készülni is, folyamatosan monitorozni a lehetőségeket. Addig, amíg nem jön szembe egy évtizedenként egyszer adódó lehetőség: tartsa szárazon a puskaport;)

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!