Skip to main content

A TINA továbbra is „en vogue“, azaz időszerű?

A TINA elv, azaz „There is no alternative“ már évek óta érvényes a részvényekre a pénzbefektetések körében. Az alacsony kamatpolitika idején a befektetőknek gyakran alternatív befektetéseket kell keresniük és ezidáig a pénz gyarapításának legjobb formája a részvényekbe való befektetés volt.

Az elmúlt hetekben azonban növekedésnek indultak az amerikai állampapír hozamok, így sok piaci szereplő egyre attraktívabbnak tartja ezt az eszközosztályt. De valóban ezek lennének a tényleges alternatívái a részvényeknek?

A részvényeket továbbra sem lehet kikerülni!

Az, hogy mennyire lesz tartós emelkedés a kötvényhozamoknál, még ki kell várnunk, figyelemreméltó azonban a mögötte álló dinamika. Az amerikai 10 éves államkötvények kamatozása csaknem 1,6 %-ra szökött fel. A kérdés már csak annyi, hogy ez az emelkedés valóban tartós kihatással lesz-e a részvénypiacra. Tény, hogy a befektetők kritikusan felfigyeltek a fix kamatozású értékpapírokra, és úgy tűnik, hogy TINA jelenleg is aktuális.

A részvényeket az elkövetkező években sem fogjuk tudni megkerülni. A kötvényhozamok és a részvényárfolyamok között nincs feltétlenül negatív összefüggés, ezt az alábbi ábrán is láthatja:

Zöld: 10 éves US államkötvények hozama, kék: MSCI World
Forrás: Bloomberg, saját ábrázolás;
Kockázati figyelmeztetés: A múltbéli értékfejlődés nem megbízható indikátor a jövőbeli fejlődésre.

A 2000 és 2010 közötti időszakot tekintve mindkét érték azonosan emelkedett és az elmúlt 20 évben végbement dinamikus hozamnövekedések csak rövid távú visszaeséseket okoztak a részvényárfolyamokban.

A fix hozamú értékpapírok csak abban az esetben tekinthetők a részvények alternatíváinak, ha a hozam egy bizonyos magasabb szintet ér el, melytől jelenleg igen messze vagyunk.

Az elmúlt 11 évben már megtapasztalhattuk, hogy a részvénypiacok hosszú távon annak ellenére is jól teljesítenek, ha a kamatlábak alacsony szintre, akár 0%-ra esnek vissza.
Ezzel kapcsolatosan feltételezhető, hogy a központi bankok jelenlegi monetáris és kamatpolitikája megakadályozza a túlzott hozamemelkedést. A jelenlegi emelkedést elviekben a gazdaság normalizálódása felé tett lépésnek kell tekinteni, mely a tőzsdei környezet szempontjából is pozitívan értékelendő.

A részvények helyett nincsen más alternatíva, és a jövőben is az előtakarékosság szerves részét kell képezzék.

Rövid távú visszaesés, mint lehetőség

Az Egyesült Államok hosszú lejáratú államkötvény hozamainak további emelkedése a részvénypiacokon rövid távon árfolyamcsökkenéshez vezethet. A trend megfordulása azonban nem feltételezhető.
Ezért a hosszú távú befektetőknek ezekre a visszaesésekre lehetőségként kell tekinteniük egy sokat ígérő részvény megvásárlására, vagy hozzávásárlására.

Azok a vállalatok, amelyek folyamatosan magas nyereséget termelnek, hosszú távon rendkívül vonzóak, ezért a portfólió legnagyobb részét ezen vállalatok részvényeinek kell kitenniük. Ezek a részvények szabályszerűen nemcsak jó árfolyamnak örvendenek, hanem folyamatosan vonzó osztalékokat is fizetnek.

Ilyen cégnek számít többek között a dán Coloplast is, amely az orvostudomány, kutatás- fejlesztés területén globálisan is meghatározó vállalat. A társaság nemcsak, hogy folyamatosan növelni tudta az éves osztalékát, hanem a részvényárfolyam alakulása tekintetében is meggyőző teljesítményt mutat.

Coloplast -részvényárfolyamát ITT láthatja:


Kockázati figyelmeztetés: A múltbéli értékfejlődés nem megbízható indikátor a jövőbeli fejlődésre.

Számos részvény mellett az arany árfolyama is kedvező szintekre korrigált, többek között az USA államkötvények fejlődése miatt. Az arannyal kapcsolatos pozitív kilátásokon azonban ez nem változtat. Aki hosszú távon aranyba fektet és portfólióját továbbra is bővíteni szeretné vele, az most kedvezően hozzájuthat.

Összefoglalás:

A kötvények magas kamata nem feltétlenül rossz a részvények számára, ez inkább a piaci adottságok normalizálódását mutatja. Ezzel a normalizálódással és az emelkedő gazdasági prognózissal a vállalatok nyeresége és ezzel együtt a részvényárfolyamok tovább fognak növekedni.
A hosszú távon befektetők részére jó vásárlási és belépési lehetőség kínálkozhat a rövid idejű növekedés-visszaesések következtében.

A borítókép forrása: CNBC

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!