Skip to main content

A válságok, recessziók számos hasonló motívumot tartalmaznak, amelyek közül az arany árfolyamának erősödése az egyik legbiztosabb pont. Nincs ez másként napjainkban sem. A nemesfém klasszikus menekülőeszköznek számít a piaci/történelmi viharok elől és nyújt stabil, értékálló hátteret az emberiség számára már 6000 éve.

Mivel mennyisége véges és kézzelfogható (demateriális értékpapírokhoz, pl.: állampapírhoz vagy részvényhez képest), egy-egy piaci krízis alkalmával őrült tülekedés indul meg érte.

Az arany árfolyam idén már több mint 24% -ot emelkedett, és augusztus 7.-én felállította a mindenkori csúcsot 2070 dollár/uncia árfolyammal.

arany árfolyama rekor magasan

Ennek egyik oka, hogy a járvány okozta gazdasági krízis elhúzódása és mélysége egyelőre nem ismert. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy az arany árfolyama a következő hónapokban, netán 1-2 év során további erősödést mutathat.

Milyen piaci környezet kedvez az arany árfolyamának emelkedéséhez?

  • A járvány nem csillapodik, sőt, egyes országokban még további tetőzések várhatóak. Ráadásul ezekben az országokban amúgy is jelentős kereslet mutatkozik a fizikai arany iránt. Ilyen például: Dél-Amerika, Észak-Amerika, India, Kína és Európa számos országa.
  • A gazdasági válság kezelését megcélzó intézkedések, pénznyomtatás és egyéb jegybanki stimulus hatásaiban sok befektető kételkedik, inkább biztos eszközre vágyik a részvényekkel és kötvényekkel szemben. Ennek az éremnek van egy másik oldala is. Mégpedig az, hogy sok befektető csak azért vásárol meg bármilyen befektetést, (komolyabb elemzés vagy szakember véleményének meghallgatása nélkül), mert annak éppen megy fel az ára. Sok esetben szinte teljesen mindegy, hogy az eszköz egy Tesla részvény, esetleg arany, netán bitcoin.
  • A technológiai forradalmat éljük, virágzik az elektronikai ipar, amely növekvő keresletet tanúsít számos nemesfém iránt.
  • Az elmúlt évek során a legtöbb ország jegybankja jelentősen növelte aranytartalékát, ami ösztönzőleg hat a lakossági arany megtakarítási kedvre is.
  • A legnagyobb alapkezelők egyre nagyobb mértékben vásárolnak arany ETF alapokat, vagy bányászati cégek papírjait, ellensúlyozva a recessziók során negatív irányba mozgó értékpapírokat.
  • A lakosság egyre nagyobb része szembesül a nullás kamatkörnyezettel és a reálkamatok negatív értékével, így növekvő mértékben a biztost, a kiszámíthatót keresik.
  • A befektetők növekvő politikai kockázatokat látnak a járvány során, köszönhetően annak, hogy több miniszterelnök, pl.: Brazil, Angol és most már az amerikai elnök is elkapta a Covid 19-et. Az utóbbi azért is érdekes/kockázatos, mert novemberben elnököt választ Amerika, és Trump megbetegedése tovább növeli a legtöbb felmérésben vezető Biden esélyeit, ezzel a kormányváltást is.

A fenti folyamatokat látva a világ legnagyobb bankjai sorra adják ki a vadabbnál vadabb elemzéseket az arany árfolyamának emelkedéséről. Ezek közöl – amivel egyet is tudunk érteni – a svájci UBS bank 2100 dollárra emelte az arany célárát a következő fél évre, míg a Bank of America már 3000 usd/unciás célárat határozott meg.

Konklúzió!

Tény és való, hogy a korlátlan pénznyomtatásnak hamarosan megjelenik a káros hatása, infláció formájában. Az infláció ellen kishazánk már az elmúlt 30 évben küzd és ebben a mostani nullás kamatkörnyezetben különösen fájó a KSH által közzétett 4% körüli inflációs hatás.  

Az arany hosszútávú tartása mellett pont az egyik legfőbb érvként az infláció elleni védelmet lehet felhozni. Ez a következő hónapokban kifejezetten fontos fegyvernek minősülhet.   

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED korlátlan pénznyomtatása megágyaz az arany és az ezüst árfolyamának emelkedéséhez. A pénzbőség következtében a dollár fokozatos leértékelődésére lehet számítani.

A konklúzió tehát az, hogy ha eddig gondolkodott az arany befektetésen, de még nem szánta el magát, netán szeretne még vásárolni, akkor egyáltalán nincs elkésve! Egyre több piaci elemző szerint az emelkedés java még csak most következik…

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!