A befektetési piac állandóan a biztos profit lehetőségét kutatja. Az elmúlt hetekben az átlagosnál könnyebb dolguk van a stratégáknak, hiszen látva az egyes feltörekvő országok növekvő politikai bizonytalanságát és az eladósodottságát, egyre intenzívebben az amerikai és az európai piacokra koncentrálnak.

Miért?

 

Amerika csodálatos eredményekkel zárta a legutóbbi jelentési szezont, amit többek között a  tavalyi adócsökkentés repített felfelé. Az ország GDP mutatója további bővülést jelez, ezt segíti a májusi munkanélküliségi ráta is, amely csupán 3,8%-os volt, így az ország majdnem megvalósítja a teljes foglalkoztatottságot. A kirobbanó eredményeket látva további árfolyam emelkedésekre számítunk ez év végéig. Bízzunk benne, hogy az emelkedés mértékét csak átmenetileg fogják befolyásolni az előttünk álló FED kamatemelések…

 

Izgalmas, árfolyammozgásokban gazdag nyárra számítunk. Arra számítunk, hogy a fenn taglalt pozitív eredmények elegendő ellensúlyt képeznek egy esetlegesen kirobbanó globális kereskedelmi háború során. Az eddig bevezetett intézkedéseket a piac sikeresen beárazta. Ha azonban Amerika további büntetéseket vetne ki kereskedelmi partnereire (pl.: Európára, Kínára, Kanadára), az már rövid távon is globális piaci lassulást és növekvő inflációt okozna. Bízzunk tehát benne, hogy Trumpot sikerül jobb belátásra bírniuk a szakértőinek.

 

Bizakodásra adhat okot, hogy az elmúlt hétvégén a Kanadában tartott G7 csúcson békülékenynek mutatkozott az amerikai elnök – várjuk tehát a folytatást!

 

Mindeközben a WTI olaj árfolyama néhány hete szép csendben megütötte a 75 dolláros hordónkénti szintet. Egyre népesebb azon elemzők tábora, akik egészen 100 dollárig várják a fekete arany erősödését. Ha ez valóban bekövetkezik, a legtöbb országban, köztünk hazánkban is, berendezkedhetünk a 400 forint/liter feletti benzinárakra.

 

A növekvő olajárfolyam kihatással lehet az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelési stratégiájára is, abban az esetben, ha Európában a következő hónapokban nagymértékben emelkednének a fogyasztói árak.

 

Az EKB mindent megtesz, hogy 2% alatt tartsa az inflációt, a legutóbbi eredmény azonban már elérte az 1,9%-os szintet, ami akár előrébb is hozhatja a kamatemelési ciklust. A mai napig úgy gondoljuk, hogy erre leghamarabb 2019 áprilisában lehet számítani, de a piaci konszenzus egyértelműen a jövő év második felére számít.

 

Ennek a folyamatnak az első lépése, hogy hamarosan kivezetik a 4 éve tartó gazdaságélénkítő (QE) programot.Már önmagában e terv bejelentése további euró erősödést hozhat magával.

 

Az európai régió abszolút stabil eredményeket produkál a 2018-as évben is, amelyet azonban 2 változás árnyékolhat be: az Amerikával folytatott kereskedelmi háború, illetve Olaszország politikai bizonytalanságának eszkalálódása.

 

Röviden összegezve láthatjuk, hogy részvénypiaci kilátások abszolút kecsegtetőek.

 

Mondanom sem kell, most is elengedhetetlen a hosszú távú befektetési szemlélet, amely által mentesíthetjük elménket az átmeneti negatív behatások alól. Ezt a filozófiát követi most az amerikai piac is, amely szinte tudomást sem vesz Törökország, Olaszország, Irán stb. bel és külpolitikai problémáiról.

 

Tegye ezt Ön is.