Skip to main content

A világgazdaság lassul. A szakmai sajtó már hetek óta a növekvő recessziós félelemtől hangos.

Vajon elkerülhető, hogy a gazdaság a földbe álljon?

Mivel Magyarország egy pici nyitott gazdaság, a következő sorokban leírt globális folyamatok, változások hatásait hatványozottan érezni fogjuk. Egészen pontosan már mindannyian elszenvedői vagyunk a drasztikusan gyengülő forintnak, amely továbbra is felhajtóerőt biztosít az amúgy is évtizedes rekordon lévő inflációnak.

A recesszió kialakulásának lehetőségét a tőkepiacok már több mint fél éve beárazták, aminek következtében a világ vezető részvényindexei idén már több mint 20% feletti visszaeséseket szenvedtek el. Napjainkig pontosan azért nem történt érdemi elmozdulás ezekről a szintekről, mert a piaci szereplők kivárnak, bizonytalanok és próbálják kitalálni, beárazni, hogy milyen irányba mozdulhat el a világgazdaság.

Nem egyértelmű a kép. Két táborra oszlanak a piaci szereplők a tekintetben, hogy a gazdaságban bekövetkezhet e egy recesszió, vagy ”megússzuk” un. puha landolással (soft landing). Ez utóbbi esetében a jegybank szigorításakor, tehát pl.: kamatemeléssel és likviditás szűkítésével úgy sikerül a gazdasági aktivitást és az inflációt csökkenteni, hogy a gazdasági növekedés megmarad a pozitív tartományban.

 

A képet árnyalja, hogy az amerikai jegybank, a Federal Reserve (FED) mindenáron az infláció letörése mellett kötelezte el magát.

Bízzunk benne, hogy a júniusi 8,6% os inflációs adattal az Egyesült Államokban elérte a csúcspontját és jegybank némileg csökkent a drasztikus kamatemelési ütemén.

Eközben, most, hogy a központi bankok végre nekilátnak a kamatemelésnek és a globális kötvénypiacok további kamatemeléseket áraznak, máris vannak korai jelek arra, hogy a szigorúbb pénzügyi feltételek kezdenek hatni a gazdaságra.

Például az Egyesült Államokban a 30 éves jelzáloghitelek kamatlába 5,25%-ra emelkedett, ami 2009 óta a legmagasabb szintet jelenti. Ez egybeesik a legutóbbi lakáspiaci adatok romlásával. Amerikában a lakásépítések éves alapon 1,549 millióra csökkentek, a korábbi 1,8 millió feletti szintről. A fogyasztók is kezdik a gyengeség jeleit mutatni. A kiskereskedelmi forgalom, pl. az új autó eladások az elmúlt hónapokban csökkenést mutat.

A globális infláció csúcsa valószínűleg már nincs messze, de számos okunk van azt feltételezni, hogy ennek elérése után viszonylag lassan fog csökkenni ennek a szintje, így a következő években is a sokéves átlaghoz képest magasabb lesz az infláció.

Ez több okra vezethető vissza:

  • Kína: A zéró covid politika miatt a globális ellátási láncok szűk keresztmetszetének újbóli kialakulása lassú folyamat. (az előző hírlevelünk Kínáról szólt, a cikk elolvasásához kattintson IDE.
  • Nyersanyagpiacok: az energiaárak stabilizálódtak a piacokat ért kezdeti sokk óta, amit a háború kirobbanása indított el. Ennek ellenére az árak még mindig magasak és továbbra is fennállnak a felfelé irányuló kockázatok. Oroszország elzárta a Lengyelország és Bulgária gázellátását és azzal fenyegetőzik, hogy más országok gázellátását is leállítja, tehát nagyobb európai országok ellátásának veszélye továbbra is fennáll. Mindeközben az Európai Unió próbál megállapodásra jutni a szankciók új köréről, amely egyebek között egy embargót jelentene az orosz energiára, amelyet akár már ez év végén bevezethetnének.
  • Élelmiszerár: A legnagyobb árfelhajtó hatással azonban az élelmiszerárak rendelkeznek. Az ENSZ FAO indexe (élelmezési és mezőgazdasági index) szerint az élelmiszerárak idén eddig mintegy 20%-kal emelkedtek nominálisan, dollárban kifejezve. A műtrágyapiacon bekövetkezett hatalmas ár sokk pedig azt jelenti, hogy fennáll annak a veszélye, hogy az élelmiszerárak továbbra is magasabbak maradnak. Oroszország és Fehéroroszország a világgazdaság számára meghatározó műtrágyaforrás. Eközben az éghajlatváltozás is globális problémákat okoz, elsősorban a történelmi léptékű aszály révén, ami ugyanúgy sújtja a fejlett, mint a fejlődő országokat egyaránt. Az olyan feltörekvő országokra, mint például India különösen nagy hatást gyakorol, hiszen az élelmiszerek a fogyasztói árindex viszonylag nagy részét teszik ki. A múltban az élelmiszerárak megugrása olyan társadalmi zavargások szikrája volt, mint például az arab tavasz 2010-ben…

Európa nagyobbik részében várhatóan stagfláció fog kibontakozni, tehát a gazdasági aktivitással párhuzamosan az infláció megmarad vagy növekedni fog. Az Egyesült Királyságban további kamatemelésekre számítunk.

Az Európai Központi Bank (EKB) is valószínűleg megkezdi a kamatemelést, bár kellő óvatossággal fog eljárni, hiszen az ukrajnai események tartós romlása beárnyékolja a kilátásokat.

Globálisan a bérnövekedés dinamikája az elmúlt hónapokban felgyorsult, ahol a karantént követően a kereslet fokozatosan átrendeződött a szolgáltatások felé. Ezen a területen is érezhető az infláció gyorsuló üteme.

Az elmúlt hónapokban a fogyasztók képesek voltak lekövetni a folyamatosan emelkedő árakat, azonban látható módon a nyár közepe felé a kereslet csökkenni kezdett. Ennek részben az az oka, hogy felélték a gazdasági válság alatt felhalmozott megtakarításaikat.

A központi bankok kamatemelésekkel küzdenek a magas infláció ellen, ami azonban jelentősen növeli a hitelkamatokat is, ezáltal szűkítve a vállalati és a magánszektor pénzbőségét. A politikai és gazdasági döntéshozók hangulata megváltozhat, ha egyszer az infláció enyhülni kezd, így a figyelem ismét a növekedésre irányulhat.

Mindezen kockázatokat figyelembe véve felfelé módosítottuk a globális inflációra vonatkozó előrejelzésünket az idei évre 4,8%-ról 6,4%-ra.

Bízzunk benne, hogy a következő fél évben sikerül az amerikai gazdaságnak a ”puha földet érést”.

Addig azonban várhatóan még megmaradnak a piacokat uraló, az átlagosnál is nagyobb volatilitás. A legújabb podcast adásunkat IDE kattintva tudja meghallgatni!

Ilyen piaci környezetben kiváló részvényvásárlási lehetőségeket adódhatnak. Ezzel együtt a kötvény kitettség fokozatos növelése is kifizetődő lehet, mivel az inflációs várakozások csökkenésével a jelenlegi magas hozamszintek is mérséklődhetnének, ami pozitív hatással lenne a kötvények árfolyamára.

A gazdasági ciklusok váltakozása átmeneti mindig hullámzásokat hoznak a piacokra.

Mennyire általánosak a részvénypiaci visszaesések?

Ennek megválaszolása érdekében kérjük tekintse meg az elmúlt 10 év árfolyamváltozásait az amerikai S&P 500 indexben.

Jól látható, hogy a világ legfontosabb indexében éves szinten legalább egyszer történik min. 10%-os és öt évente legalább 20%-nál is nagyobb visszaesés.

Ettől függetlenül az index 2012 és 2022 januárja között 360% -ot emelkedett, dollárban!
Ha a mostani visszaesést is beleszámítjuk, még mindig 280% pluszban van az index.

Pénz beszél

Hallgassa meg a piaci visszaesésekről szóló legújabb Pénz Beszél podcast adásunkat IDE kattintva hallgathatja meg. 

Első ránézésre rendkívülinek tekinthető a gazdaság jelenlegi állása és a kilátások. Hasonló környezetben azonban már számos alkalommal került a globális gazdaság és idővel mindegyiknek vége szakadt. Éppen ezért befektetőként mindig a nagyobb képre és hosszútávra kell fókuszálni, elkerülve ezzel az átmeneti időszakok okozta félelmet.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!