Skip to main content

Áprilisban jól látható módon a befektetők egyre kisebb pozíciókat tartottak a részvénypiacokon, ami látványos korrekciókat hozott a globális tőzsdéken. Tény és való, hogy az elmúlt évekhez képest nem volt hasonlóan tartós visszaesés a piacon, így azok a befektetők, akik az elmúlt 2-4 évben indították el portfoliójukat, ha leveszik szemüket a hosszútávú célokról, akkor eluralkodhat rajtuk a pánikhangulat.

Azonban a piacot formáló jelenlegi erőket ismerjük, korábban már számos alkalommal megismétlődtek ezek az események, így teljesen természetes folyamatokról van szó.

Ha visszatekintünk az elmúlt 50 évre, az amerikai kamatemelés elérte célját, sikeresen lassította a reálgazdaságot, cserébe, bár eltérő intenzitással, átmenetileg visszaeséseket mutattak a piacok.

 

Változás 2022. április hónapban:

 

USA:

S&P 500                       – 4,11% euróban (- 8,72% dollárban)

 

NASDAQ 100               – 8,86% euróban (- 13,24% dollárban)

 

Európa:

EuroStoxx 50               – 1,98% euróban

 

 

Változás 2022 eleje óta (az előző évhez képest):

 

USA:

S&P 500                       – 6,01% euróban (- 12,92% dollárban)

 

NASDAQ 100               – 14,73% euróban (- 21% dollárban)

 

Európa:

EuroStoxx 50               – 10,67% euróban

Az amerikai kamatemelési ciklus berobbanása elsősorban a technológiai és a növekedési részvényeket viseli meg leginkább. Az amerikai S&P 500 indexben a legtöbb szektor komoly mínuszokat mutat, például az IT vagy a fogyasztási cikkek húsz százalék feletti visszaesést mutatnak. Egyedül az energia szektor tud emelkedést felmutatni az év eleje óta.

 

Mivel a piacokat többnyire a kapzsiság és a félelem mozgatja, a mostani negatív reakciókat számos, jól körbejárható okra vezethetjük vissza.

Ilyen többek között az Orosz-Ukrán háború, a több évtizedes magasságokban lévő infláció, a merev kínai covid lezárások, de legfőképp az amerikai jegybank (FED) kamatemelése.

Kína zsákutcába jutott a vírus terjedése elleni küzdelemben. Ismét egész városokat zártak le, amelyekben több millió lakos él és amely ezáltal kihatással van a globális ellátási láncokra. A legtöbb országgal ellentétben a kínai kormány a „nulla-covid“ stratégiát követi, amelynek célja a járvány teljes és gyors megfékezése. Becslések szerint jelenleg több, mint 45 kínai városban van részleges vagy teljes lezárás.

Természetesen ez az elszigeteltség nemcsak a kínai gazdasági növekedésre van hatással, hanem a világgazdaságra is.

Az USA-ban a legfrissebb inflációs adat 8,3%-ot mutat. A márciusi adat 8,5% volt, így tehát láthatunk némi visszaesést az inflációs adatokban, ami megnyugvást jelenthet a háborgó befektetési környezetben.

A jelenlegi számok azonban nemcsak az ukrajnai háború által kiváltott nyersanyagár-sokkot tükrözik, hanem a világjárványt követő erős fogyasztói keresletet is, amely továbbra is korlátozott árukínálattal találkozik. A jegybankok legfőbb célja az infláció megfékezése.

Az amerikai jegybank és számos elemző azonban azt feltételezi, hogy a jelenleg feszült helyzet az év folyamán javulni fog, és a rekord magas infláció az év végére lecsillapodik.
Ettől eltekintve a Fed folytatja a monetáris politika már bejelentett szigorítását annak érdekében, hogy az inflációt a lehető leggyorsabban ellenőrzés alá vonja.

Erős amerikai dollár és az amerikai vállalatok nagyrészt szilárd mérlegfőösszegei

A magas infláció ugyanakkor az amerikai gazdaság teljesítményét is jelzi, különösen a munkaerőpiac és a vállalatok teljesítményét, amelyek a folyó negyedévben továbbra is kielégítő profithelyzetet mutatnak.

Eddig a vállalatok mérlegei szilárdak voltak, ami szükséges alapja egy egészséges részvénypiacnak. Ezek a számok tehát a részvénypiacok korrekcióit is kezelhető tartományban tartották az uralkodó negatív tényezők ellenére. A legnagyobb nyertesek az energia-, az ipari és a nyersanyagágazatban találhatók.

Az USA gazdaságának ereje egyértelműen megmutatkozik a dollár tavaly nyár óta tartó masszív emelkedésében is. Az elmúlt tizenkét hónapban az euróval szemben 14%-os nyereséget ért el. A múlt héten a forinttal szemben is rekord magasságokba emelkedett az amerikai fizetőeszköz, az árfolyam benézett a 368– as szint felé is.

 

A nemzetközileg sikeres vállalatok és a világ vezető valutájának biztonsága sok befektető számára vonzóvá teszi az amerikai befektetéseket.

 

Inflációvédelem a sikeres vállalatok árképzési ereje révén

Különösen a jelenlegi magas inflációs környezetben a befektetőknek figyelmet kell fordítaniuk az olyan alapvető tényezőkre, mint a vállalatok árképzési ereje, amelyek felelősek azért, hogy az emelkedő nyersanyag- vagy bérköltségeket milyen mértékben tudják áthárítani a fogyasztókra a kínált áruk és szolgáltatások magasabb árain keresztül.

Az árképzési erő tehát meghatározó abban, hogy a vállalatok nyereségét milyen mértékben lehet növelni, hogy a befektetőknek valódi vagyonmegőrzést kínáljanak. A kötvényekkel ellentétben a minőségi részvények bizonyos fokú védelmet garantálnak az infláció miatti vagyonvesztéssel szemben.

Így a részvények kiválasztásának legfontosabb kritériuma, hogy az általános infláció hogyan befolyásolja a vállalatok üzleti teljesítményét, és hogyan lehet a magasabb költségeket az áremelkedéseken keresztül kompenzálni. Minél innovatívabb és fenntarthatóbb az üzleti modell és a piaci pozíció, annál nagyobb az árrés megtartása és következésképpen a részvényesek biztonsága.

Ezt szemléltethetik például az úgynevezett osztalék arisztokraták is, vagyis azok a vállalatok, amelyek a gazdasági vagy politikai válságok ellenére legalább 25 éve folyamatosan, minden évben növelik osztalék fizetésüket.

 

Kilátások:

Ha a gazdaság a Fed várakozásai szerint teljesít, a jegybank a következő két ülés mindegyikén további 50 bázisponttal emeli a kamatlábat.

„Ha a dolgok jobban alakulnak, mint amire számítunk, akkor készek vagyunk akár kevesebbet emelni, de ha az infláció trendjét nem sikerül tartósan megfordítani, akkor készek vagyunk többet is emelni.” – mondta Powell, a FED újra megválasztott elnöke.

Azt is elmondom, hogy némi fájdalommal járhat az infláció 2%-ra való visszaszorítása, de a legnagyobb probléma mindenhol az lenne, ha végső soron az infláció magas szinten rögzülne a gazdaságban.

Európában a háború miatt elszálltak nyersanyag- és energiaárak, amit tovább fokozna az olajembargó bevezetése, megágyazva ezzel az infláció gyorsulásának. A folyamatosak látva az európai jegybank (EKB) egyelőre nem kezdte el a kamatemelési ciklusát.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!