Skip to main content

Előző bejegyzésünkben lerántottuk a leplet Magyarország legnépszerűbb megtakarítási formájáról, sajnálatos módon nem más, mint a készpénz és a bankbetét. Ez utóbbit több tíz pénzintézet kínálja, különböző csomagolásban, azonban bruttó 0,4%-nál magasabb kamatozású konstrukciót sehol sem.

 

A „kamat” méretéből egyértelműen következik, hogy ezek az eszközök, nemhogy a megtakarítása konzerválására alkalmatlanok (legtöbben ebben a hitben élnek), de a költségekés a növekvő infláció fokozatosan erodálja azt.

 

Hosszú távú pénzügyi stratégiához tökéletesen alkalmatlan bármelyik is, így a legnagyobb kockázatot éppen ezek rejtik.

Biztos vagyok benne, hogy ennél többre vágyik Ön is, különben nem olvasná levelünket, – amely törekvéséhez ezúton is gratulálunk!

 

Merre indulhat?

 

Felmérések szerint az elmúlt években a hazai lakosság egyre nagyobb érdeklődést mutat a befektetési alapok valamilyen formája iránt. A nemzetközi trenddel ellentétben, sajnos, a legtöbben a folyószámlát vezető bank kínálatáig jutnak, ahol pénzüket pénzpiaci és/vagy likviditási alapba fektetik.

Ezektől pontosan ugyanolyan silány kamatot várhatunk, mint a már ismert bankbetétektől, azzal a különbséggel, hogy a vagyonkezelés miatt plusz költségek jelenhetnek meg.

A kamatok zuhanórepülését követően a hazai lakosság nagy kedvence lett a Prémium magyar államkötvény. Ezek az értékpapírok a hagyományos banki termékekkel szemben már infláció felett 1%-1,4% kamatot érhet el. Ez utóbbi hozam az 5 éves MÁK kamatprémiumát jelöli. Akár már havi 10.000 forint összegtől is megtakaríthatunk, számlavezetési díj nélkül.

Fel-fel dobott kőként az önkéntes nyugdíjpénztár gyakran előkerül a sajtóban, köszönhetően a rogyadozó nyugdíjrendszernek és az adó jóváírásnak. Jobban megvizsgálva azonban kiderülnek a gyengeségei. Az adókedvezmény jóváírása a nyugdíj korhatár betöltéskor aktiválódik. Amennyiben a futamidő során szeretne megtakarításához hozzáférni, elszállnak az előnyök. Tehát Önnek kell a megtakarításhoz igazodnia, nem fordítva, így ez az eszköz biztonsági tartalék képzésére alkalmatlan.

Mi van még?

Évekkel korábban az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma volt a befektetéssel egybekötött életbiztosítás (UL). 25 év alatt rengeteg veszteséget okozott a hazai lakosságnak, elsősorban a brutális költség és a felelőtlen közvetítésnek köszönhetően. Ezek okát az ügynők cégek működésében kereshetjük. Minden szerződésnek egy teljes hálózatot kell eltartaniuk, szakmai segítség és hozzáértés viszonzása nélkül.

Ha futamidő alatt szeretné felbontani szerződését, sok esetben a befizetett összeget se kapja vissza. Érthető, hogy az UL szerződések átlag élettartama miért 4 év körül alakul… 2017 januárjában végre az MNB is elkezdte szigorítani a biztosítókat és a termékeiket.

A biztosítás fontos dolog életünkben. Tartozunk annyival magunknak és családunknak, hogy biztosítjuk magunkat (ahogy a kocsinkat), de soha se kombinálja befektetéssel, mert nyakába vesz egy költség cunamit, akár magas befektetési kockázattal karöltve.

A sorban a legnagyobb kockázattal az aktívan tőzsdézők köre rendelkezik. Ők nem elégednek meg 1-2%-al. Sokkal inkább két számjegyű nyereség elérésére törekednek. A napi kereskedés eredménye legnagyobb részt a befektető, megtakarító szaktudásán múlik. Ennek megszerzése rengeteg idő, pénz és egyéb áldozat árán valósulhat meg, így a legtöbben érthető okból nem hajlandóak ezt meglépni.

Ahogy azt az előző levelünkben kifejtettük, a kockázat két élű fegyver. Egyrészt lehetőséget ad arra, hogy a banki és kötvény kamatoknál nagyobb hozamot tudjon elérni, másrészt rövidtávon (tehát pár naptól- 3 évig) a pénz értéke elveszhet.

Sokan úgy gondolják, hogy ha beraknak valahova pénzt, annak azonnal és fixen nyereségbe kell fordulni. Ennek a hitnek a gyökerei a 10-15 évvel ezelőtti bankbetétek kamatozásában vannak, amelyeket napjainkra állampapírok váltottak fel.

Tőlünk nyugatabbra lévő országokban, például Svájcban, Ausztriában vagy az Egyesült Államokban komoly hagyománya van a részvény befektetéseknek, és aktív vagyonkezelésnek. Ezek teljesítménye már rövid távon is látványos eredmény tud hozni.

Ezek a szolgáltatók magas szakmai tapasztalat által ötvözik a diverzifikációt a globális befektetési piac lehetőségeivel, miközben biztonsági garanciákat nyújtanak a futamidő végéig.

Napjainkra a piaci igényeknek köszönhetően Magyarországon is elérhetővé váltak a nyugati típusú vagyonkezelések. Pár napon belül Ön is megtekintheti ezeket.  

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!