Skip to main content

A 2008-ban induló válságra és annak hatásaira biztosan emlékszik. Azóta sok minden történt. A gazdaság kilábalt a télből, most éppen a gyarapodás éveit tapossuk. A bérnövekedés és az alacsony kamatok miatt sokan úgy vannak vele, hogy a korábbi megtakarításokból, plusz jövedelemből új autót, bútort, nagyobb Tv-t, nagyobb lakást vesznek és elmennek több hetes (luxus) nyaralásra. Egy-egy ilyen vásárlás előtt fontos lenne megállnunk és feltennünk a kérdést:

Valóban szükségem van erre?

Ezeket a kiadásokat 10 évvel ezelőtt is megtettem volna?

Bár egyre tudatosabbak vagyunk pénzügyekben, mégis jócskán el vagyunk maradva a nyugati szomszédjainkhoz képest. Nem csak a megtakarított összeg arányára gondoltam, hanem a megtakarítási hajlandóságra is.

 

Miért elengedhetetlen ezen változtatnunk?

 

Elsősorban azért, hogy a következő válság vagy egy nem várt kiadás ne roppantsa össze életünket. Másodsorban azért, mert a jelenlegi nyugdíjrendszerünk fenntarthatatlanSzakértők szerint Magyarországon 15-20 éven belül ez össze fog dőlni.

Annak ellenére, hogy a piros lámpa már villog a fejünk felett, a hosszú távú megtakarítás főleg 50 felett kezdi érdekelni az embereket. Ez kétségbe ejtő, hiszen ennek a korosztálynak már most jelentős vagyonnal kéne rendelkeznie, hogy 15-20 év múlva ne kelljen drasztikusan életszínvonalán változtatnia, vagy a gyermekeire (ha van) támaszkodnia. Tehát arra a 20-35 éves korosztályra, akinek az egyik legfontosabb kötelessége lenne a hosszú távú megtakarítás elindítása.

Ennek ösztönzésére ma már számtalan eszköz (applikáció, programok, digitális tananyagok) létezik, hogy segítse Önt és családját a tudatos pénzköltés és megtakarítás folyamán, nap, mint nap.

 

Hogyan kezdje el?

 

A legegyszerűbb módja, ha most nyit egy üres Excel táblát a számítógépén. Írja fel a 1A négyzetbe az évszámot. Ettől jobbra a hónapokat szeptembertől decemberig.

Az 1A alá (2A) írja: Bevételek. Ez alá pedig kezdje el egyesével felsorolni a rendszeres, fix kiadásait: számlák, hiteltörlesztő, élelmiszer, ruha, ajándék, stb., majd ez alá minden olyan kiadást, ami idény jellegű, ritkább vagy egyedi tétel. Ilyen lehet például a nyaralás, autóvásárlás, esküvő vagy tetőcsere.

Nem igényel túl nagy időráfordítást, hogy pontosan leírja a kiadásait és vezesse a pénzügyeit, viszont az életére gyakorolt hatása óriási lesz. Látni fogja, mikor, mire költötte el a bevételét. Ezeket az Excel táblában – előjellel írja be, így a táblázat alján minden hónap végén tud húzni egy szummát.

Egy-egy nagyobb kiadás előtt érdemes előre beírnia az adott összeget, így pontosan látni fogja, hogy a kiadás, hogyan viszonyul a havi költségvetéshez. Ez által még egyszer át tudja gondolni, hogy valóban szükséges-e elköltenie azt a pénzt, vagy sem!

 

Ha tudja, mennyi bevételből, mennyi fix kiadása van, a kettő összeg különbözete lesz az Ön anyagi függetlenségének a záloga!

 

Az egyik leglátványosabb eredményt akkor fogja elérni, ha félrerakja az összes bevétele 10%-át! Ennek a bemutatására született is egy nagyszerű könyv: George S. Clason – A Babilon leggazdagabb embere címmel.

Most persze, kedves olvasóm, lehet, hogy azt mondod, de ha én tudnám, hogy mennyi kiadásod van…

Rendben, akkor a fenti példából kiindulva takarítsa meg a bevételei és a fix kiadások különbözetének 10%-át. Erre mindenki képes! Az ember a szokások rabja. Ha meg tud élni a jelenlegi jövedelméből, akkor meg tud 2-5-10%-kal kevesebb összegből is.

Ha már napi szinten csak az apróit összegyűjti egy dobozba, már annak is hatalmas eredménye lesz életére. Az erről szóló videót a linkre kattintva tekintheti meg:  https://www.youtube.com/watch?v=CiRL4mwvZ7M&t=4s&utm_source=09.03

 

Min spóroljon?

 

Kis odafigyeléssel már hatalmas ugrást tehet kiadásai csökkentése érdekében. A mai naptól fogva jegyezze fel, hogy mennyit költ: Kólára, mozira, szórakozásra, csokira, sörre, borra, chipsre, gyorsétteremre, kávéra, egyéb nasira, stb. Ezek a tételek külön-külön kis összegnek tűnnek, de együtt, éves szinten akár a milliós végösszeget is elérheti.

Zárójelben fontos megjegyezni, hogy ezek a termékek, szolgáltatások nagy tételben való fogyasztása egyáltalán nem járulnak hozzá az Ön egészségéhez és a hosszú jövőjéhez.

Nem arról van szó, hogy soha ne vegye meg egyiket se, de ne rendszeresen és az így megmentett pénzt tegye félre.

Mi Magyarok rendkívül árérzékenyek vagyunk. Ezt pontosan tudják a plázák, hipermarketek, boltok, így nem késlekednek rendszeresen elárasztani minket különböző egyet fizet, kettőt kap és egyéb, hihetetlen árakciókkal. Csak azért, mert valamire az van írva, hogy akciós és olcsóbb, nem biztos, hogy nélkülözhetetlen az Ön életében. Minden ilyen vásárlás előtt tegye fel ezeket a kérdéseket:

Valóban szükségem van erre?

Ez hozzásegít engem az anyagi függetlenség eléréséhez?

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!