Skip to main content

Előre jelezzük: A levelünk tartalma csak akkor lesz hasznos az Ön számára, ha elolvasása után legalább 2 órát szán nyugdíj célú, befektetéssel egybekötött életbiztosítása felülvizsgálására. Ezzel akár több millió forintot képes spórolni a lejárat végéig, sőt, nagymértékben növelheti annak esélyét, hogy egyáltalán visszakapja befizetett pénzét.

 

Magyarország lakosságnak körülbelül 30%-a rendelkezik befektetéssel egybekötött életbiztosítással (UL), így nagy esély van rá, hogy Ön is rendelkezik ilyen konstrukcióval.

Ezek a szerződések a kezdettől fogva azt a helyzetet érvényesítik a befektetővel szemben, hogy hosszú távra, 10-20 de (nyugdíj esetén akár 35-40) évre köteleződjön el. A kialakított költségstruktúra szerint a tanácsadó díját és a biztosító „intézményes költségeit” kötelezően elvonja a kezdetkor.

Ezért vonják le a nyugdíjbiztosításokban már az első három évben az adott éves díj: 80-50-20%-át valamilyen jogcímen (szerződéskötési díj+ adminisztrációs költség) biztosítónként változó az eloszlás. Meggyőződésem, hogy ezeket a termékeket azért hozták létre, hogy a biztosítók és három betűs MLM cégek naggyá váljanak, az ügyfelek érdekeit maximálisan figyelmen kívül hagyva.

 

Miért?

 

Mert illúziókba kergetik a pénzügyileg alulképzett embertömegeket. A legtöbb konstrukció brutálisan drága, hiszen a megtakarítás teljesítményétől függetlenül magasan 5% feletti az éves fix költség. Ezen felül, ha a lejárat előtt szükségünk lenne a SAJÁT pénzünkre, a visszavásárlási táblázatból kiderül, hogy komoly veszteségek után mekkora részt kaphatunk csak vissza. (Az első 2-4 évben a teljes összeget elveszítjük).

 

Pontosan milyen költségek merülnek fel?

 

Számlavezetési díj – ez 500-1000 FT/hó körüli költség
A befektetés adás-vételének díja (vételi, eladási jutalék)- ez 1-2%-át teszi ki az érintett összegnek
A befektetési alap kezelési költsége (TER mutató)
Sikerdíj (Ez nem általános, de rendszeresen találkozunk vele, adott esetben0,5-1% is lehet az elért hozam nagyságrendjében)
A számla utáni állománydíj/vagyonkezelési díjnak is nevezhetik, általában a befektetett állomány százalékában adják meg.
Életbiztosításoknál a kezdeti költség (Ez nagyon változatos és különböző módon, ütemezéssel érvényesített költség. Nagyságrendje az éves befektetési összeg jelentős részét teszi ki. Van olyan konstrukció, ahol a kezdeti éves díj háromszorosa (!!!).
Egyéb díjak a kapcsolt termékekhez

 

HA ezeket összeszámoljuk, meglepő eredményt fogunk kapni, még az adókedvezmény igénybevételével együtt is. A rossz érzések akkor kezdenek ránk törni, amikor a felsorolt költségek csupán egy részét teszi láthatóvá az adott szolgáltató és csak hosszas levelezés után derülnek ki a pontos tételek…

 

A másik ok, amiért az UL biztosításokat károsnak tartjuk, a magas költségek és a transzparencia hiánya mellett, az nem más, mint a befektetés kockázata. A „tanácsadó” által készített „tervekből”, más néven szcenárióból pontosan kiderül, hogy a lejáratkor hány szoros milliomosként fogjuk élvezni az öregkort. Mindannyian tudjuk, ha egy befektetési alap impozáns teljesítményt ért el a múltban, az garanciát jelent a következő évtizedekre is…

 

A valóság persze megint mást mutat. Szinte mindegyik átvizsgálásunk során ugyanazokba a feltörekvő (Brazil, India, Kína, Kis-tigrisek) piaci régiókba botlunk, amelyek a 2000-es években több évig rendkívül hozamot értek el, amivel maguk mögé utasították a legtöbb befektetési alap teljesítményét. Ezek a hozamok adják a kalkulációkor a jövőbeni profit alapját (nem véletlen tehát az UL hódítása), ami eleve megtévesztő hatást kelt. Ráadásul az óvatlan ügyfél még el is hiszi, hogy a bődületes profit bőven fedezi az összes költségtét. Sajnos csalódniuk kell. Főleg azért, mert az említett alapok valós kockázatáról semmilyen tájékoztatást nem kaptak és megdöbbenve figyelik, hogy a 3-6 éve indított megtakarítás akár 50%-os veszteséget mutat.

 

Természetesen az eszközalapokat érintő kockázatokat minden esetben az ügyfél viseli. A befektetési piacon megvásárolt eszközök elért hozamait jelentős többletköltség terheli, amelyek tovább rontják az eredményeket. Számos jogi kitétel korlátozhatja a befektetéssel kapcsolatos elvárásaink érvényesítését. A biztosító hangoztatja, hogy hosszú távra vállal kötelezettséget. Valójában a kockázat teljesen az ügyfélre hárítható.

 

A bemutatott buktatók csak néhány azok közül, amelyekkel munkánk során találkozunk. Indokoltnak láttuk tehát bevezetni, hogy az ügyfelek, érdeklődők számára felülvizsgáljuk a befektetéssel egybekötött életbiztosítás (UL) valódi veszélyeit.

 

Ezért nem szeretnek bennünket a biztosítók!

 

Önnek, mint rendszeres olvasónknak szeretnénk lehetőséget biztosítani szakmai konzultációra, hogy megtisztítva portfólióját az elavult és kártékony elemektől, megtakarítása valódi biztonságot nyújtson élete során.

 

A konzultáció díjmentes és kötelezettségmentes, jelentkezzen Most!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!