• Egy év alatt 47%-al csökkentek a budapesti használt lakás eladások
  • Történelmi csúcson az amerikai részvénypiac
  • Végre van megoldás: ~5% hozam garantáltan Euróban.

 

Az év utolsó Profit Panorámájában a fenti témákat fogjuk a megszokott alapossággal elemezni.

Csúcson az USA részvénypiac, hogyan tovább?

2019 októberének végén ismét új, történelmi csúcsra jutott az amerikai részvénypiac. 10 év emelkedés után pedig a befektetők leginkább arra kíváncsiak, nőhetnek-e az égig azok a fák.

A gazdasági adatok egyelőre kedvezőek, a kereskedelmi konfliktus is megoldódni látszik, mindeközben gőzerővel dolgoznak a jegybankok és a politikai döntéshozók is a gazdaság további fűtésében.

Az aktuális adatok még újabb 1-2 évnyi növekedést vetítenek előre.

2018 novemberében írtunk az amerikai választási középidőt követő 12 hónapos növekedésről. Akkor azt írtuk, hogy az 1945 óta 100%-os sikerrel működő előrejelzés bár nem biztos, de a történelmi tapasztalatok kedvezőek. Most, 1 év elteltével +10% feletti hozammal ismét eredményesnek mondhatjuk a módszert.

Megvizsgálva a jelenlegi gazdasági helyzethez hasonló időszakokat, 5-ből 4 alkalommal további jelentős növekedés követte a részvény és kötvénypiacokat.

A lehetősége természetesen megvan a csökkenésnek is, amire szélesen diverzifikált portfólióval érdemes felkészülni. A válságbiztos portfóliókról pedig itt olvashat bővebben.

Merre tart a kötvénypiac?

A globális és fejlődő kötvénypiacon az év második felében a növekvő kamatok mellett megtorpantak az árfolyamok. Az aktuális szintek elsősorban az új vásárlók számára jelentenek kedvező vételi szinteket.

Az európai kötvénypiacon megosztottságot láthatunk. A nyugat-európai állampapírok kamatai jórés

zt nulla alá csökkentek így egy átlagos befektető portfóliójában okafogyottá vált ilyen eszközöket tartani.

Más részről a vállalati kötvénypiacon számos kedvező kamatozású kötvényt találunk közismert és megbízható cégektől. Ezek a vonzó hozamú kötvények sajnos ezidáig kívül estek a befektetők horizontján, mert csupán 100.00 euró névértéktől lehetett hozzájutni.

Az üvegfallal elzárt hozamok látványa számunkra is fejtörést okozott. Hiszen a hozamok a piacon jelen vannak, csak éppen az út volt eltorlaszolva.

Megoldásként a Partner Banktól érkezett egy speciális konstrukció, ami az említett nagy befektetőknek fenntartott kötvényeket teszi elérhetővé már alacsonyabb összegtől.

A konkrét lehetőségről bővebben fogunk tájékoztatást küldeni még novemberben. Annyit viszont már most elárulhatunk, hogy

közel 5% hozamot kínál tőkegaranciával, Euróban.

Így a magyar állampapírral egyező eredményeket lehet elérni, csak éppen értékálló devizában.

Amennyiben felkeltette az érdeklődését, vegye fel privát bankárával a kapcsolatot.

Hanyatlás jelei a magyarországi ingatlanpiac

A 2014 óta tartó hazai ingatlan-árrobbanás egész Európában kimagaslónak számít.

A bezzegbefektetéssé avanzsálódott ingatlanok rövid idő alatt (tévesen) az összehasonlítás alapjává váltak számos befektetőnek. Tanácsadásaink során mi is gyakran találkoztunk ilyen viszonyításokkal: „ha 2014-ben megveszek egy budai panellakást 15 millióért, ma 40-ért tudom eladni”

A pozitív várakozásoknak volt is alapja, hiszen nagyon mélyről lőttek ki az árak miközben a banki kamatok egyre inkább csökkentek. Az ellentétes irányú mozgás nem is véletlen. Az ingatlanvásárlások közel fele a magasabb hozam reményében befektetési célú volt.

A fák viszont nem nőnek az égig, előbb utóbb minden trend megszakad. A magyarországi ingatlanpiacon pedig most lehet látni a csökkenés első jeleit.

A múltbéli hozamokért időgép nélkül idáig is kár volt sóvárogni, 2019 végére pedig már konkrét adatok kongatják a harangot.

Az árak egyelőre tartják magukat, sőt egyes régiókban még emelkedést is látunk, azért már megjelentek a baljós adatok is.

„Budapesten 47, a megyeszékhelyeken 9%-kal kevesebb adásvételt regisztráltak, mint az elmúlt év azonos időszakában”

derül ki a KSH 2019 II. negyedéves jelentéséből.

A vevői érdeklődést mutató „vevő keresleti index” is év elejétől csökken.

Ahogy az emelkedés is először Budapesten, úgy a csökkenésben is itt láthatóak az első változások.

Az értékesítési idők megnövekedtek.

A befektetési célú ingatlan vételek csökkentek, az eladások pedig nőttek.

A folyamat világosan látható. Az ingatlanpiac fordulat alatt áll. Az árak tetőzésével lassú stagnálás indulhat meg.

 

Mire valók az előrejelzések?

Minden jövőre vonatkozó elemzés a szerzője véleményét tükrözi. A gazdasági előrejelzés olyan, mint az időjárás előrejelzés, minél pontosabb és minél távolabbi jövőbe mutat, annál valószínűtlenebb, hogy az elképzelt formában valóra válik. Nem jelent garanciát, nem minősül befektetési tanácsadásnak és önállóan döntéshozásra is alkalmatlan. Befektetési döntés előtt tájékozódjon több, megbízható forrásból és forduljon segítségért tanácsadójához. Mielőtt kiválasztana egy befektetést, győződjön meg róla, hogy összhangban van-e a kockázatvállalása hajlandóságával.

Gondolatébresztőnek viszont kiválóan használható.

Nem írunk célárakról, mert az árat a piac dönti el és nem az elemzők. Ahogy jósgömbünk, úgy tuti tippünk sincsen.

Amiről itt olvashatott azok olyan lehetőségek, amik ár / érték arányban kedvezőek. Többnyire a befektetések hernyói, amik éppen lehet hogy csúnyák, de idővel magasba szálló gyönyörű pillangó lehet belőlük. Amíg hernyó állapotúak, kerülik az emberek, ezért könnyebb megfogni is. Egy ideig még lehet csiklandozza a kezünket, de megéri tartani, ha akarjuk látni repülni is.

 

Az elemzést írta Horváth Attila és Tátrai Csaba, az InwestMentors vezető privát bankárai.

Forrás:

http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/lakaspiacar/lakaspiacar192.pdf?fbclid=IwAR0FIjoEhZzG61IK1CdNVkGrL9arH2aWrrtErUmqfVLJxkb2wsUhzp5GFj8

https://dh.hu/barometer

https://www.blackrock.com/uk/intermediaries/literature/whitepaper/bii-investment-outlook-2019-en-gb-whitepaper.pdf?switchLocale=y&siteEntryPassthrough=true

https://www.blackrock.com/sg/en/insights/global-investment-outlook