Az életben 2 dolog biztos: az adó és a halál. Örök életet nem adhatok, de az adómentes befektetés titkát elárulom.  

Magyarországon 10-ből 9 ember az államnál hagyja megtakarításai hozamának a 15%-át. Pedig van egy Ön számára elérhető megoldás, amivel a pénztárcájában maradhat ez az összeg.

Amikor megmutattam az egyik ügyfelemnek, csak egyetlen kérdése volt: ez legális?

Természetesen igen! Mutatom, hogyan működik!

A legegyszerűbb és legbiztosabb profitnövelő eszközök bárki számára elérhető lenne, de mégis alig ismerik az emberek. Ami még megdöbbentőbb, azok, akik ismerik, többségében nem használják.

Magyarországon az értékpapírokból származó nyereség után kamatadót kell fizetnie, aminek mértéke (most) 15%.

Ez azt jelenti, hogy 6%-os hozamnál 0,9% az adó. A tényleges hozama így csak 5,1%.

Az adóban az a legrosszabb, hogy kötelező. Mivel automatikusan levonja a számlavezető bankja, könnyen lehet, hogy észre sem veszi, hogy mennyit fizetett.

Mekkora összeget spórol meg?

1 hét thaiföldi nyaralás a tét!!!

Egy 5 millió Forint összegű befektetésnek évi 6%-os hozamnál a kamatadója 5 év alatt 249 151Ft. Ennyi pénzből kijön egy 1 hetes thaiföldi utazás szállással, repülővel és reggelivel.

Hosszabb idő alatt az adóra kifizetett pénz egyre csak fokozódik és fokozódik, míg végül milliós összeget is kitehet (pláne, ha még magasabb befektetési összeget helyez el…).

Jövedelmező volna megúszni az adózást. Nem csupán megtakarítana egy nagyobb összeget, hanem újra be is fektethetné. Hogy jobban fájdítsam a szívedet, íme, egy újabb összesítés, hogy mennyit veszítesz azzal, hogy adózol és az adózott összeget nem használhatod.

Most, hogy nyilvánvalóvá vált miért is fontos foglalkozni a témával, lássuk a megoldást.

Kamatadómentességet legálisan Tartós Befektetési Számlával, alias TBSZ számlával tud elérni.

Ez egy értékpapírszámla típus, amire adókedvezmény jár.

A TBSZ működése alatt 5 életszakaszt különböztethetünk meg, amire mind eltérő jellemzők vonatkoznak.

1 év, az úgynevezett gyűjtőév. Ez a számla indításának a naptári éve, január 1. és december 31. közötti időszak. Ezen a szakaszon belül szabadon növelheti (v. csökkentheti) a számlája összegét. A befektetése már a gyűjtő évben elindulhat és növekedhet. Fontos, hogy már a gyűjtőévben adómentessé válik a befektetett pénze!

1-3 év közötti időszak, az adómentesség elérése miatt nem javasolt a számlához hozzáférni. Ha szüksége van rész vagy egész összegre, bármikor kiveheti, ráadásul az addig elért hozam/kamat/osztalék is az Öné marad, csupán a nyeresége utáni 15% kamatadót kell megfizetnie. A TBSZ tehát nem jelent lekötést!

3. évnél van lehetősége részkivétre, csökkentett 10%-os kamatadóval. Ezt anélkül teheti meg, hogy felbontaná a számláját. Ha szüksége van pénzre (v. részösszegre), erre a pontra érdemes időzítenie a kivételt.

3-5. év között csökkentett, 10% adóval kell számolnia, ha kivesz a számlájáról. A különbség a 3. évnél adódó kivételi lehetőséghez képest az, hogy ebben a szakaszban a számla megszűnésével jár bármekkora összegű kivétel.

Ha a tőke egy részével mégis szeretné folytatni és élvezni a TBSZ számla által nyújtott kamatadómentesség előnyeit, új számlát kell nyitnia hozzá.

5. év után: 100% adómentesség. Lejár a TBSZ számlája, az elért profitot adómentesen veheti kézhez vagy meghosszabbíthatja a számlát egy újabb ciklussal. Hosszabbítás esetén már kihagyhatja a gyűjtőévet, így 5+1 év helyett csak 5 év lesz az újabb időszak.

A képen megjelenítettük az összes életszakaszt:

A TBSZ számla tehát egy ajándék. Nem véletlen tehát, hogy népszerűsége folyamatosan emelkedik: A Magyar Nemzeti Bank adataiból kiderül, hogy amíg 2013-ban alig 150 ezer TBSZ-számla volt Magyarországon, 2018. szeptemberében már több mint 360.000 darab működött a magyar pénzintézeteknél, brókercégeknél.

2018-ban a hazai lakosság közel 10.000 milliárd forintot tart értékpapírokban, ami rekord forgalmat jelent az elmúlt évekhez képest. Ennek az összegnek a negyede, kb.: 2500 milliárd forintot helyeztek el adómentes számlára.  

Most, hogy átvettük a pontos működését, megosztjuk Önnel ügyfeleink leggyakrabban felmerülő kérdéseit a TBSZ számláról:

Kezdem azzal, ami tapasztalataim szerint a leggyakoribb félreértés, és ami a legtöbb befektetőt visszatartja.

Bár az adómentesség csak az 5. év után jár, ha a szükség úgy hozza, bármikor hozzáférhet a megtakarításaihoz. Tehát a TBSZ számlával nem betonozza be évekre a pénzét! Ha szüksége van a pénzére, felbontja, és kifizeti a számlán elért hozam kamatadóját. Adózás szempontjából nem jár rosszabbul, mint ha egyáltalán nem is indítottál volna a TBSZ számlát.

Kinek éri meg TBSZ számlát nyitni?

Bárkinek, akinél fennáll a lehetősége, hogy legalább 3 évig nem fog hozzányúlni a megtakarítása egy részéhez (vagy akár az egészéhez). Alapvetően hosszabb távú, vagyon felhalmozásához kínál hatékony hátteret (lásd a fenti táblázaton keresztül, mekkora összeget tud megspórolni).

Milyen feltételei vannak a Tartós Befektetési Számla megnyitásának?

A hazai törvények értelmében kizárólag 18 életévét betöltött, magyar állampolgársággal rendelkező természetes személy nyithat számlát. A számla megnyitásához szükséges iratok:

      személyigazolvány, vagy jogosítvány, vagy útlevél

      lakcímkártya

      adókártya

Mit csináljak akkor, ha rendszeresen szeretném növelni a megtakarításaimat?

Évente egy TBSZ számlát tud nyitni, így a legpraktikusabb minden évben egy újat nyitnia. Év közben bármikor tud rá befizetni, hiszen az aktuális számlának januártól december 31.-ig tart a gyűjtési időszaka. Ha minden évben nyit egyet, a 6. évtől már folyamatosan hozzá tud férni a megtakarításai egy részéhez adómentesen.

Cserélhetem az értékpapírjaimat a TBSZ számla futamideje során?

5 év már közepes futamidőnek felel meg. A gazdaság folyamatos átalakulását követően számos új eszköz kerülhet a látóterébe, amelyek magasabb nyereséget biztosíthatnak. Ezeket a folyamatokat a TBSZ tervezésénél is figyelembe vették, így a futamidő során szabadon cserélheti az értékpapírokat és a portfólió összetételén.

Magyarországon kívül is igénybe lehet venni a TBSZ-t?

Sokan keresnek olyan biztos hátteret a megtakarításaiknak, ami a hazainál nagyobb védelmet ad, magasabb hozampotenciál mellett.

2017-től Ausztriában, a linzi székhelyű Partner Bank AG-n keresztül is elérhető a TBSZ számla. Az így nyitott TBSZ számlákra az osztrák betétbiztosítás és a szigorú osztrák befektetési feltételek vonatkoznak, miközben az adómentesség a magyar szabályoknak megfelelően, a NAV által elfogadott módon történik.

A számlanyitást követően a Partner Bank postán keresztül kiküldi Önnek az adóigazolást. Ezt az igazolást a számla megnyitását követő 30 napon belül Önnek kell elküldenie a NAV részére, vagy feltöltenie az Ügyfélkapuba.

Ausztriában, a Partner Bankon keresztül milyen értékpapírokat vehetek a számlámra?

Magyarországon eléggé szűkre szabott értékpapír választékához képest jelentős előrelépést érhet el a “sógoroknál”, Ausztrián keresztül. Az ország magasan szabályozott pénzügyi rendszerén keresztül, több mint:

–       140.000 kötvény,

–       50.000 részvény és

–       270 alapkezelő, 100.000 befektetési alapját érheti el, számos devizában.

Ilyen választék mellett magasabb biztonság mellett, magasabb eredményt hozhat befektetése, mint amit a magyar kereskedelmi bankok kínálatán keresztül elérhet. Ausztrián keresztül számos olyan befektetési eszközt is megtalál, amik itthon abszolút hiánycikknek számítanak. Ilyen például a havi, magas kamatozású (8% feletti) kötvényalap, vagy a 4% feletti osztalékot fizető részvények. Értelemszerűen minél nagyobb a profit, a TBSZ számla segítségével annál nagyobb részt spórol meg.

Milyen költségek mellett használhatom ki a TBSZ számlát?

A számla megnyitása csupán 15 euró Ausztriában. Az értékpapírok vételi díjaiból jelentős, akár 50-80% kedvezményt is tudunk biztosítani az Ön részére.  Tájékozódjon ITT. http://bit.ly/2TtRMAB

A TBSZ számla örökölhető?

Igen, örökölhető. A számla futamidejének bármelyik pontján is történt a számlatulajdonos halála, az örökösök kamatadómentesen vehetik fel a teljes befektetési összeget.

Hány tartós befektetési számlát nyithatok?

Egy természetes személy, egy szolgáltatón keresztül, egy naptári évben, egy TBSZ számlát tud nyitni. Áthidaló megoldásként sokan alkalmazzák, hogy pl.: családon belül egy naptári éven belül nyitnak 2-3 számlát is.  

Milyen hátránya van a TBSZ számlának?

A türelem, kamatadómentességet terem. Ha azonban a futamidőből 3 éve során hozzá kell nyúlnia a befektetéséhez (akár 100 euróhoz), az addig elért profitok után be kell fizetnie az aktuális kamatadót.

2 TBSZ számla között nem lehet pénzt átvezetni, illetve Ausztriába nem lehet transzferáltatni ilyen jellegű értékpapír számlát.

Trükkök, hogy még hatékonyabban tudja kihasználni az Osztrák TBSZ számla előnyeit!

Ha még vacillál, és nem tudja pontosan, hogy mekkora futamidőre szeretne/tud „megválni” pénzétől, nyisson 2 különböző értékpapír számlát. A Partner Bankon keresztül a 2. számlát már ingyenesen tudjuk megnyitni.

A 2 számla összetételét és felosztását privát bankárával közösen meghatározzák a futamidő elején, így az egyik adómentesen tud futni, 5 évig, a másik egyfajta vésztartalékként 2-3 munkanapon belül hozzáférhető befektetési összeget tárolna. Ügyfeleink a leggyakrabban 70-30, vagy a 60-40-es felosztási arányt választják, a TBSZ számla javára.

Ezen kívül olyan bankot válasszon, ahol nem csak 5-10 befektetési alapból + magyar államkötvényből tud választani. Nagyobb választékkal magasabb biztonságot és hozamot tud kölcsönözni pénzének.

A számlák felosztására visszatérve a TBSZ számlára érdemes a kockázatosabb értékpapírokat (részvényeket, részvényalapokat, high yield kötvényeket – legyenek linkek) rakni, és a likvid, tehát a biztonsági tartalékot adó számlára a gyorsan mozgósítható és kis ingadozású eszközöket, például a kötvényeket, kötvényalapokat (link) rakni.

Ráadásul a számlákat nem csak kockázatuk, adóvonzatuk, hanem devizájuk (EUR, USD, HUF) szerint is feloszthatja!  

Nézze meg a TBSZ számláról szóló videónkat ITT!  https://www.youtube.com/watch?v=dOHyToih1NM