Magyarországon az értékpapírokból származó nyereség után személyi jövedelemadót kell fizetnie, aminek mértéke 15%. (2017 január 1.-től nem kell EHO-t fizetni az ilyen típusú bevételekből.)

Ez azt jelenti, hogy 6%-os hozamnál 0,9% az adó. A tényleges hozamod így csak 5,1%.

Az adóban az a legrosszabb, hogy kötelező. Mivel automatikusan levonja a számlavezető bankja, könnyen lehet, hog észre sem veszi, hogy mennyit fizetett.

1 hét Thaiföld a tét

Egy 5 millió Forint összegű befektetésnél a fent említett adó 5 év alatt 249 151 Ft. Ennyi pénzből kijön egy 1 hetes thaiföldi utazás szállással, repülővel és reggelivel.

Hosszabb idő alatt az adóra kifizetett pénz egyre csak fokozódik, míg végül milliós összeget is kitehet.

Jövedelmező volna megúszni az adózást. Nem csupán megtakarítana egy nagyobb összeget, hanem újra be is fektethetné.

Hogy jobban fájdítsam a szívét, íme, egy újabb összesítés, hogy mennyit veszít azzal, hogy adózik és az adózott összeget nem használja:

A visszaforgatott összeg kamatos kamattal olyan sokat fejlődhet, hogy 10 év alatt már 2 hetes thaiföldi utazásra bővítheti a megspórolt pénzéből a fizetett nyaralást.

Furcsa módon a befektetők 40%-a hallott már róla hogyan kerülheti ki az adót és keresheti meg a thaiföldi nyaralás árát, mégis csak a 10%-uk él a lehetőséggel.

Megjegyzés: A unit linked biztosításnál nincs értelme adómegtakarításról beszélni, mert ha nincs hozam, nincs mit megtakarítani. Márpedig évi 6-8% költség mellett elég nehéz még profitot is termelni.