Skip to main content

Mi az, ami minden befektető számára kötelező lenne, mégis 10 emberből csak 1 használja ki? Ez nem más, mint a Tartós befektetési számla (TBSZ számla).

Bármilyen értékpapír befektetéssel is rendelkezzen a kötvényektől, a befektetési alapokon át a részvényekig, ha profitot ér el, annak egy részét adó formájában vissza kell adnia az államnak.

Ha ezt nem szeretné, a tartós befektetési számla lehetőséget biztosít a kamatadó legális elkerülésére.

Tehát mindegy, hogy árfolyamnyereség, kamat vagy osztalék bevétele származik, most adómentessé teheti a teljes befektetését, amivel akár százezreket is megspórolhat.  

Ezzel egy rendkívül egyszerű és biztos profitfaktort tudhat magának a futamidő végén. Ráadásul már az Ausztrián keresztül elérhető teljes értékpapír kínálat is elhelyezhető a Tartós befektetési számláján! 

A tartós befektetési számla már 2017-től Ausztriában is elérhető

Az adómentesség teljesülésének feltétele roppant egyszerű: legalább 3, maximum 5 évre tervezze futamidejét az adott banknál vagy befektetési szolgáltatónál.

Véleményünk és tapasztalatunk szerint ez elhanyagolható feltétel, hiszen bármilyen befektetési eszköznél, legyen az értékpapír, ingatlan vagy földterület, a megtérülése egyiknél sem napokba, vagy hónapokban mérhető, hanem legalább 3-5, sőt, ennél sokkal több évben mérhető a megtérülés.

A befektetésnél a türelem és hosszú távú gondolkodás ugyanannyira fontos, mint a biztonság, a költségek vagy a hozamelvárás. Róma sem egy nap alatt épült fel…  

Hogyan működik a Tartós befektetési számla?

A TBSZ számla működése alatt 4 életszakaszt különböztetünk meg:

1. év: A gyűjtőév.Ez mindig az adott naptári év január 1. és december 31. közötti szakasza. Ausztriában a Tartós befektetési számla megnyitása nem kerül plusz költségbe. Ezt követően december 31.-ig szabadon növelheti a számláján a befektetési összeget. Ez a feltétel tehát ideális megoldást nyújthat Önnek akkor is, ha nem egyszerre, hanem inkább több részletben takarítana meg pénzt számláján.

 1.-3. év közötti időszak. Ha netán mégis szüksége lenne bármekkora pénzre a TBSZ számlájáról, az értékpapírjain addig elért profitot nem veszti el, csupán ebben a szakaszban még adókötelessé válik a befektetése. A kamatadó jelenleg 15%. Ebben a szakaszban a felbontás esetén a számla megszűnik.

A 3. és az 5. év között lehetősége van részkivételre. Ennél az életszakasznál már jelentősen csökken a befektetése adóterhe, hiszen az eladott értékpapírok profitjának már csak 10%-át kell megfizetnie adó formájában.  

5. év után 100% ADÓMENTESSÉG! Lejárt a Tartós befektetési számla futamideje. Január 1.-től számítva 1 éve van arra, hogy eldöntse mi legyen a befektetésével:

– a számlájáról felvesz adómentesen rész vagy egész összeget

– a következő 5 évre elindítja új Tartós Befektetési számláját.

Tartós befektetési számla által 100% adómentességet kap értékpapír befektetéseire.

Mit kell még feltétlenül tudnia az Osztrák Tartós befektetési számláról?

  • Évente csupán 1 számla nyitható/személy.
  • Amennyiben minden évben nyit egy számlát, öt évente mindig egy le fog járni.
  • Kizárólag magánszemélyként használhatja ki az adómentes befektetést.
  • Korlátlanul elérheti a globális értékpapír piacot, több devizában.

 A Tartós befektetési számla abban az esetben ideális az Ön számára:

  • ha közép vagy hosszú időtávú befektetési tervei vannak.
  • ha nem szeretne bíbelődni évenként az elért profit adóbevallásával.
  • ha elvárja, hogy befektetett pénze fokozott mértékben gyarapodjon.

Így spórolunk Önnek 204137 forintot!

… most akkor beszéljünk őszintén!

Elsőre biztosan Önnek is felcsillan a szeme, ha adómentességről van szó. Viszont a Tartós befektetési számlának olyan elementáris hatása van a hosszú távú pénzügyi terveire, hogy szerintem még igazán nem is gondolt bele.

az osztrák tartós befektetési számlával nem csak spórolhat, hanem eléri a nemzetközi értékpapír piacot is.

Ismeri a régi közmondást?! Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint.

Ha okosan dönt, az osztrák Tartós befektetési számlával mindkettő az Öné lehet!

Utánaszámolt, hogy befektetni kívánt összegével mekkora adótételt tud megspórolni?

Gyanítom nem, DE semmi baj!

5 percet kérek az idejéből és megmutatom, miként eszi az adó titkos féreg fogaként az megtakarítását.

Lássuk tehát:

Tételezzük fel, hogy 5.000.000 HUF összeget fektet be, évi 5% kamat mellett.

  1. év: 5.000.000 HUF, kamat: 5%= 250.000 HUF, ebből az adó: 37.500 HUF
  2. év: 5.212.500 HUF, kamat: 5%= 260.625 HUF, ebből az adó: 39.093 HUF
  3. év: 5.434.032 HUF, kamat: 5%= 271.701 HUF, ebből az adó: 40.755 HUF
  4. év: 5.664.978 HUF, kamat: 5%= 283.249 HUF, ebből az adó: 42.497 HUF
  5. év: 5.905.730 HUF, kamat: 5%= 295.286 HUF, ebből az adó: 44.292 HUF

Tehát amit adó formájában (nominálisan számolva) be kell fizetnie: 204.137 HUF

Lássuk be, ez elég nagy költség. Hogy érzékeltessem, mennyi összeget kell (feleslegesen) befizetnie, ennyiből kijönne 2 fő részére, 5 napos római vakációra, szállással, utazással, költőpénzzel vagy akár egy csúcsminőségű TV is.

Mindegy, hogy mire költi, a lényeg, hogy Önnél maradjon a profit 100%-a!

Ráadásul ez az „ajándék pénz” bőven fedezi az 5 éves futamidő során termelődött összes költséget is.

Megéri? Természetesen!

Eddig ezeket a tételeket azért nem vette észre, mert

  • nem számolt utána,
  • nem volt feltűnő, hiszen a számlavezető bankja vonta le az adót,
  • közelében sem volt a befektetése az évi 5%-os (átlag) kamatnak, így nem foglalkozott az adóval.

Ha az adó összegét visszaforgatnánk és kamatos-kamattal számolnánk, az 5.000.000 forintból 5 év múlva 5%-os nyereség mellett: 6.381.407 HUF (nominális értékben, tehát inflációval nem súlyozott összeget) kapna kézhez.

Ez a szám egyszerre mutatja be a Tartós befektetési számla és a kamatos-kamat erejét!

A tartós befektetési számlával gyorsabban tudja elérni céljait és vágyait.

Természetesen a fenti számításoknak akkor van értelme, ha az inflációt és a költségeket meghaladó kamatot ér el, akár devizában, ezzel a futamidő végére akár a folyamatosan gyengülő forint miatt kedvezőbb árfolyamszinten tudja visszaváltani befektetést.

Hogyan tud a forintos befektetési lehetőségnél magasabb kamatot elérni, devizában?

Az elmúlt hónapokban több levelet mutattunk már be olyan kötvényalapokról, ami 3%, 4,9%, vagy akár 8% kamatot tud Önnek biztosítani, euróban vagy dollárban. De akár a dollárban kibocsájtott vállalatok kötvényei is elérhetőek 2-7% között.

Ezekből a lehetőségekből néhány elemet bemutatok Önnek is, hogy még nagyobb rálátása legyen az osztrák értékpapír szolgáltatásra és a Tartós befektetési számla adta lehetőségekre.   

Hogyan tud 5%-ot elérni, osztrák tartós befektetési számlán keresztül, értékálló devizában?

Amennyiben Ön rendszeres olvasónk, és ismeri a globális tőkepiaci lehetőségeket, akár már rögtön a levelünk második részére is ugorhat, ha nem, vegyük át gyorsan a kínálatot!

Másodlagos piaci kötvények

Ezen keresztül számos cég és állam kötvényét érheti el, többféle devizában, Ázsiától-Amerikáig.

Többek között:

  • Procter & Gamble
  • Colgate-Palmolive
  • Boeing
  • Dell
  • Gap
  • General Motors
  • T-Mobile
  • Bombardier

+ pl.: Magyarország, Németország, Amerika, Tunézia, Törökország állampapírját is.

A sort még nagyon hosszan, több tízezer papírral folytathatnám, de a lényeget már biztosan érti. A nagyobb „választéknak” köszönhetően nagyobb kamatot érhet el, igény szerinti kockázatvállalással, futamidővel és devizában, mindezt Ausztrián keresztül.

Kötvényalapok

Erre külön azért nem térnék ki, mert egy rendkívül részletes cikket szenteltünk e témának októberben és mivel Ön – bízok benne – részletes olvasónk, biztosan emlékszik a főbb paraméterekre.

Részvények, részvény alapok

Persze, ha Ön az 5%-nál magasabb profittal lenne elégedett, tegyük fel dollárban, akkor rengeteg részvény, vagy részvényalap ad megfelelő hátteret ennek az igényének. Azonban biztosan ismeri azt a fontos összefüggést is, hogy minél magasabb hozam potenciállal rendelkező értékpapírokat vásárol, annál nagyobb kockázatvállalási hajlandóságra és hosszabb futamidőre, minimum 5-10 évre van szüksége, hogy el is érje célját.

Miért kísérletezne új cégekkel? Az egyes iparágak vezetőivel nagymértékben csökkenti a kockázatait és növekvő osztalékbevételt is kaphat általuk. Ilyen cég lehet például:

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!