Mi a kamat és az osztalék közötti különbség?

A kamat előre meghatározott fix összeg, amit kötvény vagy bankbetét fizet. A kötvény kibocsátásakor rögzítik a kamat mértéket és fizetéseinek pontos időpontjait.

Osztalékot vállalatok vagy befektetési alapok fizetnek a nyereségükből. Osztalékfizetésnek nincs kötelezettsége a vállalatra nézve, a részvényesi érdekeket szem előtt tartva fizetik ki azokat az összegeket, amiket már nem tud, vagy nem akar felhasználni.

Hogyan működik a kamatfizetés?

Előre meghatározott időpontokban és összegben a kötvény kibocsátója kamatot fizet. A feltüntetett kamatot a névértékre vetítve fizetik. Amennyiben a névérték felett vásárolta, a készhez kapott úgynevezett piaci kamat alacsonyabb, ha névérték alatt, magasabb a feltüntetettnél.

Hogyan működik az osztalékfizetés?

Amikor egy vállalat nyereséget termel, dönthet úgy, hogy a tulajdonosainak, azaz a részvényeseknek kiosztja egy részét. Az osztalékot részvényenként határozzák meg fix összegben, így minden részvényes arányosan részesedik a kifizetett osztalékból. Osztalékfizetésről (vállalatnál és befektetési alapnál is) a menedzsment dönt, így a körülményektől függően előfordulhat, hogy megemelik, visszatartják, vagy csökkentik az osztalékot. Az osztalék százalékos értéke az osztalék kifizetéskor aktuális árfolyamhoz viszonyítva került megadásra. A számláján ténylegesen megjelenő érték ettől eltérhet, ha magasabb vagy alacsonyabb áron vásárolta a részvényt.

Hogyan működik a befektetési alapok osztalékfizetése?

Befektetési alapok a bennük foglalt értékpapírok alapján tudnak teljesíteni. Egy állampapír alap azokat a kamatokat fizeti ki, amiket a benne található állampapírok is kifizetnek. Az alap összetételének változásával folyamatosan változásban a kifizethető osztalék is.

Hogyan használja az Osztalék és Kamatnaptárt?

A kamat és osztalékfizetések időpontjai iránymutatásként szolgálnak, valós teljesülésük eltérhet a naptárban látható időpontoktól. Az értékpapírszámlára érkezésük néhány munkanappal később történik. Az osztalékfizetési időpontok a vállalat vagy befektetési alap utolsó rendelkezésre álló adatai alapján kerültek meghatározására. Az Osztalék és Kamatnaptár nem minősül ajánlattételnek, sem kötelezettségvállalásnak a pénzügyi partner vagy az értékpapír kibocsátó részéről. Az adatok pontosságával kapcsolatban a tévedés vagy elírás jogát fenntartjuk, a legfrissebb információkat mindig a kibocsátótól közvetlenül tudja elérni.

Miért változik a befektetés árfolyama?

A kifizetések mellett a befektetés végső értékét az árfolyama határozza meg. Miközben stabilan érkeznek a bevételek a számlájára, előfordulhat, hogy a befektetésének értéke megnő vagy éppen sökken. Leginkább egy bérbe adott ingatlanhoz hasonlítható ez a folyamat, ahol a lakbér rendszeresen érkezik, az ingatlan ára viszont folyamatosan változik. A befektetése árfolyamára számos tényező van hatással: gazdasági helyzet, alapkamatok, a kibocsátó ország, vállalat megítélése, devizák árfolyama… Befektetési alapoknál hosszútávon számítunk az emelkedésnél, egyedi kötvényeknél pedig legjáratkor névértéken visszafizetik a tőkét.

Kérdése lenne az osztalékok és kamatok működésével kapcsolatban? Forduljon privát bankárjához, aki segít a tájékozódásban.