Skip to main content

Amennyiben befektetési sikereket kíván elérni, a széleskörű kockázatmegosztás és a globális eszközkínálat mellett legalább annyira fontos a megbízható szolgáltatói háttér.

Cégünk pontosan ennek biztosítása érdekében dolgozik együtt Európa egyik vezető pénzügyi központjábanAusztriában működő pénzintézettel, a Partner Bank AG-val.

A linzi székhelyű értékpapír közvetítő bank 2 igazgatósági tagjával készített interjút az ausztriai Forbes magazin.

Milyen idea mentén építik a Partner Bank AG-t?

A Bank nem kíván fiókhálózatot fenntartani az ügyfelek részére, helyette a digitális termékekre összpontosít és növelni kívánja a fintechekkel való kooperációt. Ennek keretében mindenekelőtt egyet szeretne: az embereknek a legjobb pénzügyi termékeket kínálni.

Ami a linz-i székhelyű bank miliőjén látható: A tárgyalóterem közepén hosszú faasztal húzódik, tőle oldalt stílusos képek lógnak a falon. Az előtér teljesen aranyozott falával hívja fel magára a figyelmet, rajta nagy betűkkel ez látható: Partner Bank AG.

Az megtakarítási bank fókuszában kötvények, részvények, befektetési alapok, valamint ETF-ek és fizikai arany alkotta portfólió áll.

Ugyanis egy valami néhány percen belül nyilvánvalóvá válik az igazgatótanács két tagjával, Elham Ettehadiehhel és Andreas Fellnerrel készülő interjúban: figyelmük fő hangsúlya az emberen van.

„A Bank alapításakor az volt az alapelgondolás, hogy az emberek gazdasági fejlődésének bankja legyünk. Ugyanis fontos, hogy félretegyenek hosszú távú gazdasági fejlődésükhöz és elegendő pénz álljon rendelkezésükre később”, mondja Ettehadieh, aki 2006-ban az értékesítési menedzsment asszisztenseként csatlakozott a bankhoz. 2013-ban – az értékpapír-, marketing- és termékfejlesztési osztályokon betöltött pozíciók után – nevezték ki az igazgatóságba.

A Partner Bank AG székhelyén, Linz belvárosában 45 alkalmazott dolgozik öt emeleten, közülük csaknem 20 munkatárs az informatikai területen. Egyetlen ügyfél sincs itt, aki tanácsadásra várna az ügyintézőknél. A Bank nem kíván fiókhálózatot fenntartani, hanem ügyfelei részére elsősorban független pénzügyi szolgáltatókkal együttműködve ad tanácsokat Ausztriában, Németországban, Magyarországon, Csehországban, Szlovéniában és Szlovákiában.

Magyarországon a bank egyik vezető képviselete cégünk, az Inwestmentors Hungary.

A Partner bank magyarországi képviselete.

„Ha fiókokat építünk, az állandó költségek már az elején is rendkívül magasak. Emellett távolságot hoznak létre az ügyféltől. A független pénzügyi szolgáltatókkal pontosan ott van a Bank, ahol az ügyfél – és nem vagyunk nyitvatartási időhöz kötve”

-mondja Ettehadieh.

Elham Ettehadieh
… 2006 óta dolgozik a Partner Bank AG-nál, 2013-ban nevezték ki az igazgatóságba.

Andreas Fellner
… 1998-ban vette át a Partner Banknál az IT vezetését, és 2005 óta tagja az igazgatóságnak.

Partner Bank - Megtakarítás Ausztriában

Jelenleg mintegy 400 tanácsadó és pénzügyi szolgáltató dolgozik a Partner Bank AG keretein belül.

Fellner három csoportot különböztet meg:

  • Az első csoportba a Partner Bank AG felelősségvállalása alatt működő szerződéses pénzügyi közvetítők tartoznak.
  • A második csoport független pénzügyi szolgáltatókból áll, akik értékpapír-koncesszióval rendelkeznek – a Partner Bank AG itt pusztán letétkezelő bankként működik.
  • Az „ajánlatadók” – akik a harmadik csoportot alkotják – ajánlhatják az ügyfeleknek a Partnerbank Aranyportálját és Bankportálját. Az ügyfelek részére maga a Partner Bank biztosítja a tanácsadást.

„A 400 partnerből álló hálózattal nő a komplexitás. Mivel az egyes országokban más piaci feltételek érvényesülnek, minden pénzügyi szolgáltatónak saját ügyfelei vannak. Emiatt azon dolgozunk, hogy digitális hálózattal támogassuk a tanácsadókat és az ügyfeleket”,

-mondja Ettehadieh.

A Partner Bank ügyfélkapcsolati filozófiájáról ITT nézheti meg videónkat.

Ennek megfelelően a Bank a digitális folyamatokra teszi a hangsúlyt. Már 1992-ben telepítették azt a központi adatbázist, amely az ügyfelekkel, tranzakciókkal és értékpapírokkal kapcsolatos összes információt tárolja. Az adatokba betekintés lehetővé teszi a tanácsadók számára, hogy a lehető legjobban szolgálják ki az ügyfeleket. Az előnyök egyike: a platform az adott ország nyelvén használható.

A Partner Bank AG-val

sokkal nagyobb piaci részesedést szeretnénk elérni.

A folyamatban lévő digitalizálás során a Partner Bank AG tanácsadói folyamatát is két részre osztották: Egyrészt az ügyfelek az ajánlatadón (aki csak a potenciális ügyfelek elérhetőségét rögzítheti és oszthatja meg) keresztül, közvetlenül léphetnek be a Bank portáljába.

Az ügyfél digitális tanácsadói folyamaton megy végig, amely az ügyfélre szabott befektetési ajánlással fejeződhet be.

Fellner ezt „Robo-Advisor”-nak nevezi – ezt használják már az ETF-ekkel való vagyonkezeléshez és a legjobb vállalatok részvényeihez.

A második rész a vizsgázott pénzügyi tanácsadó – aki megfelelő ajánlásokat tesz a termékekre – által az ügyfélnek biztosított tanácsadásra vonatkozik.

Az ügyfél ezután online elfogadhatja az üzletet – ezt az eszközt „hibrid tanácsadásnak” nevezik. Idén ősztől kezdve a Partner Bank AG ügyfelei számára netbanki szolgáltatásokat is kínál bankomatkártyával és – a későbbiek során – bankkártyával is.

A Partner Bank AG a bankok között hibridnek számít – ugyanis a hagyományos bankház jellegét – a személyes tanácsadásra és szolgáltatásra nagy hangsúlyt fektetve – ötvözi a digitális vállalat lényegi vonásaival, amely modern, private-banking minőségű innovációkat fejleszt ki.

2017-ben és 2018-ban a nyereség alacsonyabb volt, mivel a Partner Bank AG jelentős beruházásokat indított új piacok feltárására és digitalizálására. Mindent összevetve a Partner Bank AG nem rövid távú nyereségre törekszik, hanem hosszú távon gazdálkodik és végez befektetéseket az igazgatótanácsi tagok szerint.

A Partner Bank székhelye Linz

A piaci réskitöltő szereplőként működés előnyei

A kis méretet előnyként kívánja használni a Bank – nemcsak az innováció, hanem a piaci réskitöltő szereplők pozicionálása szempontjából is. A termékportfólió karcsú, és az ügyfél számára érthetővé kell tenni a különböző befektetési formákat.

„Az értékpapír üzletágban a tendencia már régóta az egyre összetettebb termékek felé haladt. De vannak olyan alapelemek, amelyek az ügyfelek hosszú beruházásaihoz használhatók fel. Minél világosabbak és egyszerűbbek ezek, annál áttekinthetőbb lesz a kockázat”, – mondja Ettehadieh.

Mindenesetre a két igazgatósági tag nagy ambíciókkal néz az elkövetkező évek elébe.

„Szeretnénk sokkal nagyobb piaci részesedést elérni és különösen a részvény befektetések terén az a hely lenni, amelyhez akkor fordulnak az ügyfelek, ha hosszútávon kívánnak valamit létrehozni”, nyilatkozza Ettehadieh.

Fellner: „A nagy célunknak eddig csak a 10%-át értük el.” Jelenleg földrajzi és a partnerhálózati szempontból is bővülünk. A legerősebb piacok eddig Ausztria, Németország és Magyarország.

Nézze meg videónkat ITT, hogy miért választják annyian Ausztriát a befektetésük elhelyezéséhez!

Ezenkívül jelenleg további programozási interfészeket (API-kat) építenek, hogy további fintech-ekkel dolgozhassanak együtt és így bővíthessék saját termék- és szolgáltatáspalettájukat.

„Hisszük, hogy az ügyfeleknek személyes tanácsadásra van szükségük – különösen a befektetések terén” – mondja Ettehadieh.

A Partner Bank igazgatója.

Középpontban az ember – társadalmi szerepvállalás

Ettehadieh és Fellner hosszú távon szeretne befektetni a Bank növekedésébe. A Partner Bank AG 1992-ben jött létre, mint az első magánbank, Bécsen kívül, a Második Köztársaságban.

A Bankot a Foundation for Social and Economic Development-be (Szociális és Gazdasági Fejlődés Alapítványa) vitték be, amely a Liechtensteini székhelyű Ettehadieh család magánalapítványa. Az Alapítvány célja a társadalmi és gazdasági fejlődés előmozdítása.

Emellett az alapítvány létrehozta a Two Wings közhasznú szervezetet, amely a fejlődő országok fiataljainak képzését segíti elő. „A Two Wings („Két Szárny”) annak metaforája, hogy egy madár csak akkor tud repülni, ha mindkét szárnya egyformán erős. Így az ’emberiség madara’ csak akkor repül, ha férfi és nő, az északi és a déli félteke, valamint az anyagi és társadalmi fejlődés egyformán kap támogatást”- mondta Ettehadieh.

Még akkor is, ha az igazgatótanácsba való kinevezésekről van szó, a Partner Bank egyedülálló jellemzővel rendelkezik: Sarvenas Enayatival és Elham Ettehadiehhel két nő ül az igazgatóságban. A kockázatkezelő és a cégvezető pozícióit szintén nők töltik be; a nők és a férfiak közötti egyensúly az igazgatósági tagok szerint egyértelműen jobb minőséget biztosít a Banknak.

Fellner szerint egy szélesebb társadalmi kérdés releváns a jövő szempontjából ahhoz, hogy saját maga is növekedhessen: „A fő erőfeszítés az lesz, hogy növeljék az osztrákok százalékarányát, akik a legjobb vállalatok részvényeit birtokolják.”

Itt a Partner Bank hangsúlyozza, hogy nem kiválasztott befektetési, ill. fő alapok értékpapírjainak vagy alapkezelőinek kibocsátója (például, ha az ügyfelek a vagyonkezelés részeként részvény- vagy ETF-kosár mellett döntenek). Így a Bank értékpapír-szakértői képesek objektíven kiválasztani a legígéretesebb értékpapírokat az ügyfelek számára.

A Partner Bank AG kihívása a szilárdan növekvő bankház hagyományainak ötvözése a fintechek gyorsaságával. Ez főként attól függ, hogy a Partner Bank AG milyen mértékben vállalja teljesen új dolgok kipróbálását. És eközben a fő hangsúlyt – az embereket – sem vesztik szem elől

A cikk eredeti, német nyelvű megjelenését ITT olvashatja.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!