Számos előrejelzés készül az előttünk álló évre, amikben egy valami közös: arra számítanak, hogy a befektetők kevesebbet fognak keresni idén. Valószínűleg sokkal kevesebbet.

„2019 kétszámjegyű hozamait nehéz megismételni” szintén egybehangzóan olvasható az elemzésekben. A kereskedelmi konfliktus és politikai feszültségek ellenére jelentős növekedést láthattunk szinte minden befektetési területen 2019-ben, most pedig még a legoptimistább elemzők is csak apró esélyt látnak a hasonló tempójú folytatásra.

Aggodalomra azonba nincs ok, mert bár kisebb növekedésre, de növekedésre számít az elemzők túlnyomó többsége.

A képlet természetesen soha nem fekte-fehér. Teljesen másra számíthat az, aki a biztonságot keresi és az, aki a magas hozamot.

A jövő a természetéből adódóan kiszámíthatatlan, így ne vegye garanciának a leírtakat. Tekintsen a várakozásokra csupán inspirációként.

A sok jóslat közül egy valamit veszünk csak biztosra: nem fog pontosan a várakozások szerint alakulni a jövő.

Mire számíthatnak a befektetései 2020-ban?

Összegyűjtöttük a nagy elemzőházak és alapkezlők 2020-as várakozásait. A következő oldalakon pedig a legjavából készült válogatással segítünk tájékozódnia, hogy merre mozdulhat a világgazdaság.

Az elemzés végén pedig kitérünk a 2020-as évtized várhatóan legmeghatározóbb változásaira is.

Csak azokra a várakozásra kíváncsi, amikkel a leginkább egyértenek az elemzők?

Íme az elemzések aszúesszenciája, rövid véleményünkkel kiegészítve.

1, 2020-ban kisebb hozamra lehet számítani (2019-hez képest) a részvénypiacokon és a fejlett világ kötvénypiacán.

Vélemény: 2019 a mögöttünk álló évtized legjobb éve volt, ha a piac átlagos növekedése alapján értékeljük. Ha a múlt hasonló időszakait figyeljük meg, szinte mindig további növekedés követte a feltűnően jó éveket. Bár, ez a növekedés elmaradt a megelőző sikerektől. Magas hozamra idén is lesz lehetőség, de már nem lehet bármivel elérni. Körültekintően kell választani a részvények és a kötvények között.

2, Ismét elmarad a recesszió.

Vélemény:  Az elmúlt 5 évben talán idén szerepel a legkevésbé a válság lehetősége az éves előrejelzésekben. Az optimizmus nem légbőlkapott, a globális gazdaság ritka jó állapota kézzelfogható a világ jólétének növekedésében.

3. Az amerikai választások az egyik legjelentősebb kockázat.

Vélemény: Egy sokismeretlenes egyenlet, aminek a végeredménye az egész világgazdaságra hatással van, mindig kockázat. Trumpról sok rosszat lehet mondani, de a részvénypiacok szárnyalása egyértelműen jelzi, hogy a piac elégedett vele. Egy kevésbé piacbarát szemléletű vezető látványosan tehet a cégek profitjának csökkentésért, például a vállalati adók visszaállításával.

4. Dollár gyengülés várható, ami segíti a fejlődő világ részvény és kötvénypiacát.

Vélemény: Az erős usd éveken át elszívta a profitot a fejlődő kötvénypiacokról. A trend fordulásával az egyébként is magas kamatokat még jelentős árfolyamnyereség is kiegészítheti.

5. A fejlődő világ kötvénypiaca növekedni fog. (ha beválik ez a várakozás, a Templeton Total Return alap befektetői pezsgőt bonthatnak)

Vélemény: A negatív kamatok világában a tőke keresi a helyet, ahol kiszámítható hozamot érhet el. Mivel a klasszikus biztonságos állampapírokkal (amerikai, német, svájci..) nem lehet hozamot elérni, a befektetők továbbmennek a vállalati kötvények és a fejlődő állampapírok irányába. A tavalyi rendkívül jó hozamok a fejlődő piac kötvényeit elkerülték, emiatt a valószínűsége is magasabb az idei jó eredményeknek.

6. Részvénypiacon a stabil, nyereségesen működő vállalatok tudják megőrizni a növekedésüket.

Vélemény: A dagály minden hajót felemel, 2019 pedig egy „felemelő” év volt. Ahogy kijózanodik a piac, egyre inkább a valós értékek mentén árazhat, ami kiszórja a bizonytalan vállalatokat. Úgy gondoljuk, hogy minőségi vállalatokba fektetni nem csak ilyenkor, hanem minden körülmények között jobban megéri. Még akkor is, ha éppen az aktuális trendek nem ezeket a cégeket részesítik előnybe rövidtávon.

Mira számítanak a világ vezető befektetési vállalatai?

A következő bekezdésekben tucatnyi neves elemzőház előrejelzéseit olvashatja tömören, szabadfordításban.

Nincs olyan forgatókönyv, amire ne szavazna egyetlen elemző se, mi viszont a vadhajtások helyett az együttállásokat szedtük össze egy csokorba.

Capital Economics

Úgy gondoljuk, hogy a „kockázatos” eszközökből ( részvény, vállalati kötvények, REIT és ipari nyersanyagok) származó hozamok ismét felül fogják múlni a „biztonságos” eszközöket (állampapírok, nemesfémek) a következő két évben. Habár, nézőpontunk szerint gyengébben, mint 2019-ben.

Blackrock

A kínai gazdaság stabilizálódására számítunk, kicsit vágyva a nagy mértékű gazdaságélénkítések ismétlésére.

Aberdeen Standard Investments

A globális gazdaság stagnálása és a növekvő politikai bizonytalanság között, az alacsony kamatok világában a befektetőknek megszokott eszközosztályok komfortján mögé kellene nézni. Diverzifikált megközelítést érdemes tanúsítani a jobb kedvezőbb kockázatú hozamok eléréséért. A globális recessziótól való félelem helyett a befektetőknek a portfólió kitettségét kellene igazítani a deglobalizációs trendekhez.

Citi

A kockázat lehet áresésben jelenik meg, de nem számítunk globális (vagy USA) recesszióra 2020-ban. A Citi közgazdászai úgy gondolják, hogy 2,7% körüli globális növekedésre számíthatunk 2020-ban és 2021-ben is.

Deutsche Bank Wealth Management

Kiugró emelkedésű éveket (mint, amilyen 2019 is volt) a történelmi tapasztalatok szerint nem szokta esés követni. Sokkal inkább visszafogott növekedés a jellemző, tehát 2020-hoz optimistán kellene hozzáállni.

Fidelity International

A világ elkerüli a recessziót 2020-ban. A várható nyereségek növekednek, csak az amerikai választásokban marad magas kockázat.

Goldman Sachs

A kockázatos eszközök húztak hasznot a jegybanki lazításból 2019-ben, de most a növekedést a profitnak kell vezérelnie. Visszafogott bevétel növekedésre és jobb gazdaságra számítunk, tisztességes profittal a kockázatos eszközön. De látunk bőségesen kockázatokat is a kihívást jelentő értékelésekben, ami azt jelenti, hogy az áremelkedés korlátozott.

HSBC

Az alap forgatókönyvünk 2020-ra relatív kedvezőtlen. Lassú, de szilárd növekedésre számítunk, amit alacsony infláció és egy számjegyű növekedés kísér. Véleményünk szerint a recesszió inkább 2021-ben vagy még később kerül terítékre.

JPMorgan Chase & Co.

A hozamok alapvetően rosszabbak lesznek, mint 2019-ben. Átlag feletti hozamot csak a nyersanyagoknál és a fejlődő piaci kötvényeknél várunk. Fejlett kötvénypiacon és nyersanyagoknál egy számjegyű veszteségre, fejlődő piaci és USA vállalati kötvényeken 5-9% növekedésre számítunk.

Schroders

A kötvények hozamai és a gazdasági növekedés valamelyest mérséklődik 2020-ban. Részvények továbbra is relatív kedvezőek maradnak.

BlackRock Investment Institute

A fejlődő piaci növekedésnél látunk még teret a jegybankoknak a növekedés támogatására. Ez indokolja, hogy felülsúlyozzuk a fejlődő piaci kötvényeket, kiváltképp helyi devizában és magas hozammal.

Capital Economics

Lassú euro-zóna növekedés 1%-hoz közel fogja tartani az inflációt a következő években.

Pictet Wealth Management

A dollár valószínű gyengül 2020-ban, csökkentve a növekedést és azt a kamatkülönbözetet, ami a közelmúltban pont az előnyére játszott.

Pictet Wealth Management

Úgy gondoljuk, hogy a politikai és gazdasági bizonytalanság támogatni fogja a menedékdevizákat úgy, mint az arany, chf és jen.

Schroders

A fejlődő piacok gazdasági növekedésének gyorsulására számítunk 2020-ban.

KÖTVÉNYEK

Barclays

Úgy gondoljuk, hogy az alapvető kötvénypiacokon valószínűleg nem indítanak el lényeges eladásokat – jó hír azoknak a befektetőknek, akik tíz billió dollárnyi alacsony kamatú kötvényből birtokolnak. A rossz hír az, hogy a 2019-es rally után a felfelé mutató kockázatok korlátozottaknak tűnnek, és nagyon valószínűtlen, hogy a legnagyobb kötvénypiacokon a 2019-es ragyogó eredményekhez hasonlóak jönnek jövőre is. Ehelyett a befektetőknek arra számíthatnak, hogy a kamatszintekhez hasonló hozamok érkezhetnek: -0,35% a 10 éves Eur államkötvényeknél és a 1,75% a 10 éves amerikai államkötvénynél.

Robeco

Ha az amerikai gazdaság elkerüli a recessziót, de a növekedés továbbra is lassan ugyan, de megmarad, a megfelelően kiválasztott BBB és BB minősítésű fejlődő piaci államkötvények jól fizetnek majd.

JPMorgan Chase & Co.

2020-ban kiáramlásra számítunk a kötvénypiacról, ami átkerül a részvénypiacra. Ez az átcsoportosítás támogathatja a részvénypiacot.

Erről szól majd az évtized

2019 legnagyobb hatású politikai és társadalmi jelentőségű változása a klímavédelem előtérbe kerülése volt.

A témát már 2006-ben is felkarolta Al Gore volt amerikai alelnök a Kellemetlen Igazság című oscar díjas filmjével.

Majd 2009-ben Kofi Anan vezetésével az ENSZ egy nagyszabású klímavédelmi konferencia keretében próbált népszerűséget szerezni a témának. Bár sikerült olyan sztárokat is megnyerni az ügynek, mint a Scorpions, Duran Duran vagy Milla Jovovich (akik egy nagyszerű dalt is összeraktak), végül mégsem tudtak érdemi változást elérni.

10 év elteltével az új EU vezetés „Green New Dealt” hirdetett és már az uniós költségvetés 20%-át kívánja a fenntartható fejlődésre fordítani.

2020-ban pedig hosszú ellenállás után a magyar kormány is klímavédelmi akciótervet hirdetett.

Véleményünk szerint nem csak a következő év, hanem az egész évtized egyik legmeghatározóbb iránya a fenntartható növekedés lesz.

Tovább nőhet az e-mobilitás piaca, a befektetők pedig előnybe részesítik majd a fenntartható növekedést támogató vállalatokat és büntetni fogják a szennyező cégeket.

Az új irányban már önmagában a profit nem lesz elégendő érv, számítani fog, hogy honnan és a környezetre nézve milyen áron jutnak hozzá a vállalatok.

A fenntarthatóság egy új befektetési kategórát hoz létre. Az energiatakarékosság, újrafelhasznosítás és megújuló energia használata ezzel anno az olajhoz vagy az internethez hasonló jövedelmező üzleti trendé nőheti ki magát.

Kérdése van a befektetésével kapcsolatban? Vegye fel privát bankárával a kapcsolatot, aki segít eligazodni.

 

Mire valók az előrejelzések?

Minden jövőre vonatkozó elemzés a szerzője véleményét tükrözi. A gazdasági előrejelzés olyan, mint az időjárás előrejelzés, minél pontosabb és minél távolabbi jövőbe mutat, annál valószínűtlenebb, hogy az elképzelt formában valóra válik. Nem jelent garanciát, nem minősül befektetési tanácsadásnak és önállóan döntéshozásra is alkalmatlan. Befektetési döntés előtt tájékozódjon több, megbízható forrásból és forduljon segítségért tanácsadójához. Mielőtt kiválasztana egy befektetést, győződjön meg róla, hogy összhangban van-e a kockázatvállalása hajlandóságával.

Gondolatébresztőnek viszont kiválóan használható.

Nem írunk célárakról, mert az árat a piac dönti el és nem az elemzők. Ahogy jósgömbünk, úgy tuti tippünk sincsen.

Amiről itt olvashatott azok olyan lehetőségek, amik ár / érték arányban kedvezőek. Többnyire a befektetések hernyói, amik éppen lehet hogy csúnyák, de idővel magasba szálló gyönyörű pillangó lehet belőlük. Amíg hernyó állapotúak, kerülik az emberek, ezért könnyebb megfogni is. Egy ideig még lehet csiklandozza a kezünket, de megéri tartani, ha akarjuk látni repülni is.

 

Az elemzést írta Horváth Attila és Tátrai Csaba, az InwestMentors vezető privát bankárai.

forrás: https://www.bloomberg.com/graphics/2020-investment-outlooks/

Friday links: lots of misses