Skip to main content

Az utóbbi napokban először a parlament, majd a média, végül az utcák és a terek is a Soros György által alapított egyetem ügyétől (és még sokkal több mindentől) volt hangos.

Így soha nem volt még ilyen aktuális megnézni közelebbről, hogy mibe is fektet a milliárdos.

Érdemes rá odafigyelni

Soros minden idők egyik legsikeresebb befektetője. Alapja a Quantum Fund 1970-80 között 4 000% hozamot ért el, miközben az S&P 500 csak 42%-ot emelkedett.

Világhírű igazán 1992-ben lett, amikor az angol fontban felismerte, hogy a mesterségesen fenntartott árfolyamszint gazdaságilag megalapozatlan és hosszú távon tarthatatlan. Végül 1 nap alatt 1 milliárd fontot keresett.

Ki ne lenne kíváncsi rá, hogy mibe fektet egy ilyen sikeres befektető?

Elöljáróban fontos tudni, hogy Soros viszonylag rövidtávú kereskedésektől lett híres, de a legnagyobb eredményeket mégis teljes más stratégiával, érték alapon tudta felmutatni.

Befektetési tanácsadóként 13 éve tanulmányozom a világ legsikeresebb befektetőinek stratégiáját és filozófiáját, ami mögötte áll.

Miközben gyűjtöttem az adatokat róla, déja vu érzésem támadt.

Ugyanazokat a mintákat lehet felismerni a legeredményesebb guruknál.

Pár évvel ezelőtt Debrecenben tartottam előadást a Rotary club meghívására. Felvezetésként az estét vezető református lelkész megosztotta a saját gondolatait a jó befektetésről. Szavai bele égtek a fejembe, úgy éreztem, hogy ezek után üres frázis bármit is mondok.

Jó befektetés a gyerekeknek adott szeretet és odafigyelés, ami kamatostul, generációkon át térül meg boldog emberek életeként.

Warren Buffett az omahai bölcs idén 86 évesen, miután vagyonának a 99%-t eladományozta azt mondta:

A legjobb befektetés mások élete.

Bill Gates 15 éve visszalépett a Microsoft vezetésétől, azóta kizárólag az alapítványával foglalkozik. Működése óta 122 millió ember életét mentették meg. Tavaly a Reddit fórumon megkérdezte egy résztvevő tőle, hogy felvenne-e 40.000 dollárt, ha az út mellett heverne. Válasza:

„Mivel 1 000 dollárból megtudunk menteni egy emberi életet, ez 40 életet jelentene, ami elég nagy dolog”

Soros György legsikeresebb portfóliója meglehetősen szegényes. Minden tojást egy kosárba rakott.

Soros legeredményesebb befektetése a Nyílt Társadalom támogatása.

12 milliárd dollárt adományozott el idáig, ami a jelenleg vagyonának kb. a fele. Napjainkban használatos mérőszámmal élve, 2 olimpiát tudna Magyarország rendezni belőle .

Miután túlélte a II. világháborút Londonba szökött, ahol megtapasztalta, hogy milyen radikális különbség van a társadalmi berendezkedések között. Támogató vagy elnyomó, segítő vagy visszatartó… Saját megfogalmazásában Nyílt vagy Zárt társadalom.

A Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata életképes és toleráns demokráciák építésén dolgozik, ahol a kormányok elszámoltathatók az állampolgárok felé. Támogatja az igazság, az emberi jogok, a szólásszabadság érvényesülését, valamint az egészségügyi ellátásokhoz és az oktatáshoz való hozzáférés jogát.

A Nyílt társadalomban a civil jogok az elsők, alapja a szabad gondolkodásnak.

Szellemi szabadság nélkül nincs fejlődés. Semmit nem tud elérni az a társadalom, ahol elfojtják a tudást és a gondolkodást. Ahol nincs fejlődés természetéből adódóan pusztulás jön.

Soros mellett még sokan értenek egyet a Nyílt társadalom fontosságával. Csak néhány nagybefektető, aki nyíltan támogatja: Warren Buffett, Kofi Anan (volt ENSZ főtitkár) Bono, Dalai Láma…

A zárt társadalomba is persze sokan fektetnek, úgy mint Erdogan, Putyin, Duterte, Maduro vagy épp Orbán Viktor.

Mivel a Nyílt társadalom egyik fő jellemzője a kritikus gondolkodás és a kormányzó hatalom transzparenciája és elszámoltathatósága, érthető, de semmiképp nem elfogadható, ha ezt egy autoriter rezsim megpróbálja ellehetetleníteni.

Valójában a zárt társadalomba fektetni csak spekuláció. Tőzsdenyelven martingale azaz kaszinó stratégiának felelne meg. Lehet vele látványos eredményeket elérni, de hosszútávon nem fenntartható mert életellenes.

Ami bizonyítottan eredményes az az egyetemes emberi értékeken alapuló befektetés.

A tudáshoz, egészséghez, a törvény előtti egyenlőséghez, szólásszabadsághoz vagy elfogadáshoz való jog minden körülmények között érvényes.

Egy befektetés jelentőségét nem a befektető, hanem a belső értékek adják. A Coca-Cola nem attól nőtt nagyra, hogy Warren Buffett vásárolt belőle, hanem azért vásárolt belőle mert egy stabil fundamentumokkal rendelkező vállalatról van szó.

Soros György legjobb befektetése, a nyílt társadalom sem róla szól. Értéket nem ő ad vagy vesz el belőle és nem a személyén keresztül kell megítélni.

A CEU bezárása körül kialakult vita legfőbb haszna, hogy felhívja az emberek figyelmét a szabad gondolkodás értékére és védelmére.

Nyílt társadalomba időt, energiát és pénzt fektetve szabadságot és fejlődést kamatozik. Hasznát nem lehet százalékokban mérni, mint ahogy a szabadságot sem lehet kilóra megvenni. Nem kell Soros Györgynek lennie, hogy felismerje az emberi jogok jelentőségét.

Ha a világ legsikeresebb és leggazdagabb embereinek a nyomába akar lépni, kövesse őket azokban a tettekben, amiket ők is a legtöbbre értékelnek. 

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!