Skip to main content

Gondolkodott már azon, hogy mennyi időbe és munkába telt, amíg össze tudta nehezen szedni a megtakarításait?

Netán örökölte? A szülők, nagyszülők mennyit dolgoztak érte? Nem kéne, ezt tiszteletben tartani?

Érdekes pszichológiája van a pénznek. Minél távolabb van öntől, esetleg minél megfoghatatlanabb, vagy jobban leköti az élet más területe a figyelmét, annál kevésbé gondol a vagyonára. 

Ha pedig kevésbé érzi fontosnak, sokkal könnyebben és könnyelműbben is dönt róla.

Hasonló hatás jön létre, ha valaki azt beszéli be magának, hogy nem ért a pénzhez. Ezzel mintha megpróbálná felmenteni magát a döntés felelőssége alól.

Könnyen rájöhet, hogy ez nem több önámításnál.

Kit akar becsapni?

Saját magát? Az ilyen gondolkodásmódnak súlyos következménye és drága ára lesz mindig.

Ez olyan, mint ha elindulna az autóval Budapest legforgalmasabb részén, csúcsidőben majd egész úton azt mantrázná, hogy úgysem tud vezetni, minek fogja a kormányt.

Miután baj van, persze megy a kiborulás és mindig a másik a hibás.

Még tavaly olvastam egy cikket, ami nagyon megrendített, mert jól bemutatja, hogy egy rossz döntésnek milyen kára lehet egy család életére és generációk által felhalmozott vagyonra.

55 év veszett oda

„Kurucz István karcagi vállalkozó kedd délután tudta meg, hogy az 55 év alatt összekuporgatott pénzét veszítette el – mondta a Szoljon.hu-nak. A pénz nem a vállalkozásomé volt, de mégsem lehet attól elválasztani. A veszteség egy többgenerációs családot érint, a gyerekeim, unokáim jövőjét próbáltam volna ebből megalapozni, hát ez most elúszott – mondta.

Hetente kapok telefonon ajánlatokat, hogy 2 hónap alatt megduplázhatom a pénzem. Én nem mentem ilyenbe bele, azt hittem, a Kun-Mediátornál biztonságban van a pénzem – mondta a helyi vállalkozó.

Nekem lelkiismeret fordulást okoznak a történtek, hiszen a szüleim hatvan év alatt megspórolt pénze is elúszott, de a húgom, a lányom, a fiam is ide tette be a pénzét. Nem nagy összegekről van szó, de ez mindenkinek évtizedes munkája alatt félretett pénze volt – mondja Kurucz István.”

forrás: http://www.origo.hu/gazdasag/20150415-valaki-az-anyosat-mas-a-penzet-nem-talalja-karcagi-brokerbotranyban.html

A történet rendkívül tragikus eset. Miért következhetett be? Az úriember sajnos nem tudta, hogy hogyan kell jól szolgáltatót választani és azt sem, hogy nem szabad mindent egy lapra feltenni. A legszomorúbb, hogy felelőtlennek úgy is lehet lenni, hogy az illető nem tud róla.

Érdekes, hogy a pénzünk minél többet van a bankban úgy, hogy nem gondolunk rá és nincs rá szükség annál jobban elvesztjük a viszonyunkat vele. Persze a másik véglet sem jó, amikor valaki folyamatosan izgul azon, hogy mi van a megtakarításaival és percenként frissít a számlaegyenlegére. Óvakodjunk a szélsőségektől, de kezeljük kellő súllyal a döntéseinket. Szolgáltatót választani egy a saját lehetőségeinkhez képest nagyobb összegű befektetéshez, olyan mint orvost választani egy műtéthez.

Megbízható partnerre van szükségünk.

Ha úgy érzi nem tudja kellően átérezni a pénzügyi döntése súlyát, a következő módszert javaslom:

Gondoljon arra, hogy mekkora az az összeg, amit havonta félre tud rakni. Majd ossza el a befektetni szánt összeget vele. Majd képzelje el, hogy mennyi minden történt ez alatt az idő alatt. Pl. 10M Ft-ot akar befektetni és havi 200e Ft-ot tud félrerakni, akkor ezt az összeget 50 hónap/kb. 4 év alatt tudná összespórolni.

Mi történt önnel az elmúlt 4 évben? Mi fog történni a következő 4 évben?

Ha érzi a súlyát az időnek és a pénznek jobban fog figyelni a döntéseire és Ön is felelős befektetőként tud dönteni.

Ezen a téren azért van pozitív ellenpélda is. Pár éve olvastam, hogy valaki több milliót keresett azzal, hogy szerződésmódosítást kért a banktól, és a bank részéről elfelejtették elolvasni a dokumentumot. Meggondolatlanul aláírták, amivel súlyos kötbér alá vetette magát a bank. Ugyan a bank próbált kihátrálni belőle, de ahogy fordított esetben az adóst kötelezik, úgy a bankot is.

A pénzügyi döntéseknek súlyos, egész életünkre hatással lévő jelentősége van. Ezért kötelező önnek is folyamatosan fejlesztenie magát ezen a területen.

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!