Skip to main content

Másodpercenként 46.646 Ft

Percenként 2 798 760 Ft

Óránként 167 925 600 Ft

Naponta 4 030 214 400 Ft

Havi 121 milliárd Ft

Évi 1471 milliárd Ft, amit az államadósságunk kamataként kifizetünk.

Ennyi az államkötvények kamata.

Brutálisan sok pénz. Belegondolni is szörnyű, hogy mennyi más hasznos dologra lehetne költeni: egészségügy, oktatás, technológiai fejlesztések…

Ráadásként Magyarországon még egészen jól áll pl. Görögországhoz képest, ahol egy közel ugyanakkora lakosú ország fizet, 4* annyi kamatot.

Szintén érdekes, hogy míg Magyarországnak 80% felett van a GDP arányos államadóssága, Brazíliának csak 27%. Így könnyebb érthető, hogy a Moody’s szerint miért van jobb hitelbesorolásban. Törökországban ugyanez a szám csak 36%, az USA-ban pedig 107%.

Az államadósság méretét is kontextusban érdemes vizsgálni. Mekkora a GDP arányos mérete, milyen kamatok mellett finanszírozzák és milyen fejlődésben van az ország gazdasága, ami lehetővé teszi a visszafizetést.

Az alacsony GDP arányos méret jó, mert szorult helyzetben tud még hitelt felvenni az ország, így könnyen fizetőképes maradhat.

Több ország egyszerűen azért nem adósodik el sokkal jobban, mert a gazdasági mutatói nem engedik, hogy olcsón jussanak hitelhez.

Az alacsony kamatteher szintén pozitív, mert az adósságterhet nagyobb erőlködés nélkül lehet cipelni. pl. Ausztria a közelmúltban adott el 0,8%-os kamattal 70 éves államkötvényt, aminek véleményem szerint egyetlen nyertese van: az osztrák állam.

Magyarországnak viszont még mindig van több olyan aktív kötvénye is, ami 5% felett fizet kamatot a tulajdonosainak.

Az államadósságok méretére semmilyen hatásunk nincs. A magas kamatokat kénytelenül a mi adónkból fogják fizetni, feltehetően örökké.

Hitelezőként viszont dönthetünk arról, hogy ez a pénz kinek a zsebébe kerüljön. Államkötvények vásárlásával csatlakozhatunk ahhoz a körhöz, aki a haszonélvezője a magas kamatoknak.

Egy jól összeválogatott nemzetközi portfólióval a banki kamatok többszörösét lehet elérni, állami garanciák mellett. Amennyiben felkeltette az érdeklődésed a nemzetközi kötvényportfólióban rejlő lehetőség, vedd fel velem a kapcsolatot, hogy segíteni tudjak.

Elégedetlen vagy a banki kamatokkal?

Igen, tájékoztatót kérek magasabb kamatú állampapírokról.

Többet akarsz tudni állampapírokról? Ajánlom a következő cikkeket is:

Így érj el 5% feletti kamatot államkötvényekkel

9 titok az állampapírokról, amit nem tudtál idáig

3 lehetőség, hogy állampapírt vásárolj

Forrás: http://www.nationaldebtclocks.org/

borítókép: istock

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!