Skip to main content

Pár napja jelent meg az amerikai HBO-n a „Becoming Warren Buffett”, magyarul:

Warren Buffetté válni című dokumentumfilm.

Korábbi filmekhez képest nem csupán a befektetési döntéseit boncolgatta, hanem arra kereste a választ, mi formálta minden idők egyik legsikeresebb befektetőjének a személyiségét és mennyi köze van a sikeréhez.

A film alapján Buffett egy kedves és jóindulatú ember, aki egyszerre kapitalista, demokrata és emberjogi aktivista. A szemléletmódok nemhogy kioltanák egymást, hanem kivételesen jól működő összhangot teremtenek és hozzájárulnak az évtizedek óta tartó sikeréhez.

Saját olvasatomban íme egy 8-as lista arról, mit is kell tennie ahhoz, hogy a nyomdokaiba lépjen:

  1. Fókusz – az Omahai bölcs jóformán egyetlen dolog köré rendezte az életét és ez az üzlet. Már 7 éves korától üzleti ötletekről olvasott és tizenhárom éves korában vette meg az első részvényét (jelenleg 86 éves!) Munka terén annyira kizár mindent a világból, hogy felesége elmondása szerint egy alkalommal, amikor kért tőle egy serpenyőt, szitát hozott mert nem tudta, hogy melyik-melyik. Reggelente mindig ugyanabban a McDonalds-ban vásárol reggelit elvitelre. 3 féle hamburgerből éppen azt, amire a felesége összekészítette a centre pontosan kiszámolt aprót. Ha 2,67 USD van kikészítve, ennyiért vásárol reggelit.
  2. Türelem – Vagyonának a 99%-t 50 éves kora után szerezte. Úgy tartja évente elég 1 jó ötlet is a sikerhez. Nem siet, nincsen rajta kényszer, hogy mindenképp adjon vagy vegyen. Kivárja, hogy szembe jöjjön a legjobb lehetőség.
  3. Következetesség – Ugyanazt a stratégiát folytatja, amit még egyetemi évei alatt tanult Benjamin Grahamtől. Minimálisan tovább fejlesztette, de az alapelv változatlan. Nem is gondolkodik azon, hogy kipróbáljon valami újat. Ami nem romlik el, ne javítsd meg.
  4. Kamatos kamat – Vagyonát folyamatosan újra befekteti, fizetésből is csak minimálisat vesz fel. Évtizedek alatt pedig sokkal gyorsabban nő így befektetéseinek értéke. Hosszú ideig feszültséget is okozott a felesége és közte, hogy miért nem adakoznak többet. Warren inkább megtartotta a pénzt, hogy még több legyen belőle. Az idő viszont igazolta őt. Adományozás szempontjából is nagyobb értéket tud közjóra bocsájtani, mint ha már évtizedekkel ezelőtt lemondott volna róla.
  5. Jótékonyság – Felesége felelt haláláig az adományozásra szánt pénzek elosztásáért. Bár Buffett egész életében takarékoskodott, hogy még nagyobbra nőjön vagyona, végül 2006-ban úgy döntött szinte az egészet jótékony célra fordítja. 3 gyerekének 1-1 milliárd dollárt hagy, az összes többi pénzt pedig felajánlja számtalan társadalmi és jóléti probléma javítására. Miután a világ egyik leggazdagabb emberévé vált, megtette minden idők legnagyobb magán adományát, aminek az összértéke 100 milliárd dollárt is el fogja érni. Összehasonlításként a magyar GDP 120 milliárd USD (2015)
  6. Mastermind – Bár a köztudatban Warren Buffett neve vált közismertté, az érdem nem csak az övé, a Berkshire Hathaway sikere csapatmunka. Warren üzlettársa és a cég igazgató-helyettese Charlie Munger, akinek ugyanúgy jelentős köze van az elért sikerekhez. Több mint 50 éve dolgoznak együtt és Charlie gondolatai szerves részét képezi a stratégiának. Többek között tőle származik az ötlet, hogy ne jó áron vásároljanak elfogadható cégeket, hanem jó cégeket vásároljanak elfogadható áron.
  7. Legfontosabb az ember – A 60-as években kibontatkozó amerikai emberjogi mozgalmak nagy hatással voltak rá. Ezt követően vált demokratává, annak ellenére, hogy apja republikánus szenátor volt. A Berkshireben évtizedek óta dolgozik együtt alkalmazottaival, mint egy nagy család. Befektetési döntéseinél is megkerülhetetlen szempont, hogy a kitűzött cégnek jó ember legyen a vezetője. „Rossz emberrel még soha nem sikerült jó üzletet kötni”
  8. Örök optimizmus – Warren egy végtelenül pozitív személyiség, aki az emberekre és az üzletre egyaránt bizakodó várakozással tekint. Bízik az amerikai gazdaságban, a kapitalizmusban és az emberek jóindulatában. A humor és könnyedség átszövi sugárzik belőle, ami elengedhetetlenül fontos Neked is, ha sikeres és boldog is akarsz lenni.

fotó: flickr.com

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!