Skip to main content

Itt kezdte a Rothschild család, innen vásárolnak a befektetési alapok, Ray Dalio a világ egyik legsikeresebb befektetője, aki 27 éve csak nyerni tud, és van, hogy az MNB is itt szerzi be az állampapírjait.

Minden út Rómába vezet, de olyan mintha senki nem hallott volna még Rómáról.

Nap mint nap találkozok befektetőkkel és a tapasztalatom az, hogy kb. az 0,1%-uk van tisztába az állampapírok működésével és az elérhető lehetőségekkel.

Az elsődleges piac

Államkincstár, bankok, posta, takarékok… helyek, ahonnan frissen kibocsátott állampapírokat lehet venni. 2,25-3,5% kamat. Nem túl sok, de jobb mint a bankok nulla körüli ajánlata. Mindenki hallott már róla és szint senki nem hallotta, hogy ezen kívül van más lehetőség is, ami a…

Másodpiac

Az értékpapírok: részvények, befektetési jegyek és kötvények átruházhatóak. Ebből a felsorolásból a kötvények hathatnak ismeretlenül, mivel a közvélemény szerint csak a legújabbakat lehet megvenni és csak a vásárolt helyen lehet visszaváltani.

Ez azonban nem igaz, lehet másodpiacról is vásárolni.

Egyszerűen azt jelenti, hogy az állampapírokat folyamatosan lehet adni-venni és tud ma is vásárolni olyan kötvényt, amit 5 évvel ezelőtt bocsátottak ki és az 5 évvel ezelőtti kamatokat fizeti.

Ha idáig postán vagy az államkincstártól vásárolt, ez most biztos újdonságként hangzott. Az állampapírokkal ugyanúgy kereskednek, mint részvényekkel vagy olajjal. Szabályozott és ellenőrzött piaccal rendelkezik, tőzsdén jegyzett árfolyammal.

Ennek köszönhetően, aki 5 évvel ezelőtt vásárolt Magyar Állampapírt pl. 7% kamattal, most eladhatja. Nyilván többért, mint amennyi a névértéke, hiszen a mai 2%-os kamatkörülmények között drágábban el lehet adni egy magasabb kamatozású papírt.

Fontos leszögezni, hogy minden tekintetben ugyanarról az állampapírról beszélünk, mint amit a bankokban, államkincstárban vagy a postán lehet kapni. Egy magyar állampapírnál ugyanúgy a magyar állam vállal garanciát a tőke és a kamatok fizetésére.

A profi befektetők azért vásárolnak innen, mert 1.000* több lehetőség van.

Számtalan ország, különböző devizák, eltérő időtávok, lehetőség az árfolyamon is keresni. Az elmúlt évek nagy sikersztorija is innen ered:

EGY HÉT ALATT 4% HOZAM MAGYAR ÁLLAMKÖTVÉNNYEL. KONKRÉT ESETTANULMÁNY

A másodpiacról lehet a nemzetközi állampapírokat és a vállalati kötvényeket is beszerezni, ami sok esetben lényegesen jobb lehetőség biztonsági és hozam oldalról is mint a banki kamatok.

Mint lehetőség, azonban Ön előtt is nyitva áll. Ugyanúgy tud a profi befektetőkkel egy polcról válogatni és pontosan ugyanazokat a lehetőségeket kihasználni.

 

fotó: istock.com

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!