Skip to main content

Napi 1 óra gazdasági bulvár, évente 2 hét, 20 év alatt már 1 komplett évet áldozott fel a tőzsde rágógumijának oltárán.

Rosszabb, mint ha pénzt veszítene, mert az idő soha nem jön vissza!

Elpazarolja az életét felesleges hírek olvasására.

A gazdasági és tőzsdei hírek az egyik főbűnösei ennek a tékozlásnak.

Olvasni fontos, de ahelyett hogy kevesebbet olvasna, jobban meg kell válogatni, hogy milyen híreket fogyaszt.

Napjainkban soha nem látott méretű információs zaj vesz körbe minket. A gazdasági hírek és a bulvár több platformon összefolynak. A facebook és a hatásvadász címek erre csak rásegítenek és megnehezítik, hogy a valóban lényeges dolgokra koncentráljon.

Milyen információra van valójában szükség?

Olyan tartalmakra, amik segítenek:

  • jobb befektetési döntéseket hozni
  • kitágítani a látásmódját 
  • alapvető tudást megerősíteni
  • több pénzt keresni
  • kevesebbet költeni
  • szórakozni 🙂

Warren Buffett napont 5-6 órát tölt olvasással. Vajon mit olvas? Minden hatásvadász címre ráharap? Kötve hiszem! Erős szűrői vannak és csak azt a cikket kezdi meg, aminek már a címe is hasznos anyagot sejtet. A hasznos nem mindig hangzik a legérdekesebbnek.

Vannak címek, amik elsőre talán izgalmas tartalomnak tűnnek, de ha jobban belegondol kiderül, hogy eleve marhaság.

Önigazolást erősítő cikket is felesleges elolvasni. Akkor tágul a világképed, ha új szemszögből látsz dolgokat vagy olyanok véleményét olvassa, amivel elsőre nem feltétlenül ért egyet.

Erős szűrő, ha megbízható forrásból merít, ahonnan már sokszor kapott értékes tudást.

Itthon az alapblog.hu, kiszamolo.hu, osztalékportfolio.hu és számos visszajelzés szerint az inwestblog.hu -t is megéri olvasni.

Angol nyelven nagyon sok a minőségi tartalom. Hírekre bloomberg.com , részvényekre seekingalpha.com , befektetői gondolkodásmódra: awealthofcommonsense.com, hír gyűjtőként: abnormalreturns.com

A profi befektetők tudják mit keresnek és ami még ennél is fontosabb, tudják mi vinne el felesleges perceket.

Most pedig nézzük meg mi történik ha Ön is felveszi a röntgen szemüvegét és még megnyitásuk előtt átgondolja, hogy mire is számíthat egy címnél.

Az alábbi címeket a napokban gyűjtöttem ki a 2 legnagyobb hazai gazdasági portálról. Sokat nem kellett keresni, mivel tucatszámra jelennek meg napi szinten a hasonló felütésű címsorok.

Hír: Emelkedéssel zártak az indexek 

Így olvassa: Feldobtam egy érmét, fej lett

A piac a napok felét esésben, a másik felét emelkedésben zárja. És ez így vagy már évtizedek óta, függetlenül attól, hogy medve vagy bika piacon vagyunk éppen.

Mivel fej vagy írás kategória a zárások alakulása, pont annyira hasznos beleolvasni, mint az előző napi időjárás jelentésbe.

Mi van még?

Hír: Fordulat a tőzsdéken, romlik a hangulat

Így olvassa: Letört egy faág a parkban, Jajj de szomorú

Az elmúlt percekben? Esetleg órákban? A változás a tőzsde (és az élet) alapvető része. Legtöbben eleve nem is napokra, hanem évekre helyeznek el pénzt egy befektetésbe. (Ajánlott is…)

Aki pedig napon belül kereskedik nem az újságból tájékozódik az árfolyamokról, hanem a grafikont nézi.

Hír: Mibe fektessek 1 milliót, ha nem akarom elbukni?

Így olvassa: Milyen ruhát vegyek fel, ha nem akarom, hogy leessen rólam?

A MIFID II szabályozás előírja, hogy befektetési ajánlatot csak pontos igényfelmérés után lehet adni. Ennek az a célja, hogy a befektető igényeit pontosabban megismerve, a neki legjobban megfelelő ajánlatot lehessen tenni.

Mit értünk az alatt, hogy elbukni? az egészet? egy részét? Milyen időtávra? Lesz még hozzá gyűjtve vagy ez az összvagyon? Mi a cél vele?… csak néhány alap kérdés, ami szükséges a pontos választáshoz.

A cikkben ajánlanak lekötött betétet és pénzpiaci alapot, ezekről itt írtunk: ÍGY VESZÍT PÉNZT LEKÖTÖTT BETÉTTEL ÉS PÉNZPIACI ALAPPAL

Hír: Hallgass a legendás gurura, aki csak egy befektetésen 1 milliárd dollárt keresett idén

A legendás guru alatt Warren Buffett-et értik, akinek a cége a Berkshire Hathaway 210 milliárd USD értékű. Ehhez képest az 1 milliárd csak 0,5%.

Önnek nem a kosarában lévő részvények nevére van szüksége, hanem az elvre, ami alapján választ.

A „hallgass” a címben nem egy részletes stratégiának leírására utal, hogy hogyan válasszon cégeket, hanem az aktuális befektetéseiről szól.

Mire a cikket olvassa az árfolyamok rég elszálltak. Mire Buffett keresett vele 1 milliárdot, lehet már bőven túl van azon a szinten, ahol Önnek is érdemes lenne vásárolnia.

Az eldöntéshez pedig minimum kell egy befektetési és kockázat kezelési stratégia.

Hír: Európa és az Egyesült Államok ideje lejárt, az ázsiai országoké a jövő

Így olvassa: Tükröm tükröm mond meg nékem, ki lesz a legerősebb legény-e vidéken

Senki nem tudja, hogy a piacok merre fognak mozdulni a jövőben, ahogy azt sem, melyik régió fog a legjobban teljesíteni. Ez a cikk megjelenhetett volna 10 éve, ugyanezt vizionálva. 2007 óta a Shanghai index 50%-ot esett.

Kihagyva ezeket az értelmetlen, időpazarló híreket , a valóban fontos tudásra tud koncentrálni. Olyan ismeretekre, ami nem a tőzsde napi szintű változásairól vagy a jövő tippelgetéséről szól.

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!