Skip to main content

A szakmai sajtóban rendszeresen olvashatja, hogy egyes jegybankok kamatot emelnek (pl.: FED), amíg mások kivárnak (pl.: EKB, MNB). De vannak olyan is, akiknek kifejezetten muszáj lenne a szigorítás útjára lépniük (pl.: Törökök). Annak ellenére, hogy az alapkamat az egyik legfontosabb gazdasági mutató, a legtöbben még mindig nem ismerik, pedig mindannyiunk életére jelentős hatást gyakorol.

Ön például tudja, hogy:

mit jelent pontosan az alapkamat fogalma?
mit szabályoz?
milyen változást okoz az Ön életére nézve?

Kezdjük az elején!

Alapkamatnak hívják egy ország, vagy monetáris unió irányadó kamatát. Legfontosabb szerepe a pénzügyi stabilitás és a gazdaság egyenletes növekedésének fenntartása. A hangsúly az egyenletesen van, hiszen a gazdaság szempontjából se a túlzott konjunktúra, se pedig a recesszió nem tesz jót. A központi bankok az alapkamaton keresztül szabályozzák a piacon lévő pénzmennyiséget, ez által a legerősebb gazdaságbefolyásoló szervezetként is működnek.

Hogyan?

 

A kereskedelmi bankoknak un. tartalékolási kötelezettségük van, tehát egy meghatározott összeget a központi banknál kell elhelyezniük, amire kamatot kapnak. Ha például emelik az alapkamatot, a kereskedelmi bankok több kamatot kapnak erre az összegre, ha csökkentik, akkor kevesebbet. Ez kihatással van a kereskedelmi bankoknál elérhető hitel és betéti kamatra is, ez által a pénzügyi rendszerre – nem véletlenül szokták irányadó kamatnak is hívni.

Magyarországon az alapkamat mértékét (2019. márciusában 0,9%) az MNB legfőbb döntéshozói szerve, a monetáris tanács határozza meg. A tanács döntését többek között befolyásolja a gazdaság (globális, helyi) általános állapota, az infláció, foglalkoztatottság mértéke és még számos mutató.

 

Mi történik, ha EMELKEDIK az alapkamat? (aktuális)

 

Az elmúlt években a hazánkban is megfigyelhető gazdasági élénkülés magával hozta az infláció (pénzromlás) káros hatásait. Ilyenkor az jegybank kamatot emel, tehát elindul a monetáris szigorítás (az MNB várhatóan 2019. év szept.-nov. környékére tervezi ezt). A kamat emelésével nő a kereskedelmi bankoknál elhelyezett pénzek kamata is, ami által a kötvény kamatok is nőnek, növelve ezzel a befektetők biztos bevételét. Ilyenkor a részvénypiacok kezdenek megmerevedni, majd korrigálni, vagy zuhanni, tovább erősítve ezzel a bankban elhelyezett pénzek mennyiségét.

Az alapkamat emelésével Ön drágábban kap hitelt, így kétszer is meg fogja gondolni, hogy él-e a lehetőséggel, vagy sem. Ezt a gondolatmenetet az adott ország/régió cégei is lefuttatják, így lassan kialakul egy kollektív passzivitás a hitelfelvétellel szemben. A kevesebb pénzmozgás, befektetés csökkenti az adott gazdaság pénzforgalmát, ezzel lassulást okozva.

A monetáris szigorítás általában erősíti az adott deviza árfolyamát is. (Ezt a folyamatot Ön is megfigyelheti az USD/HUF kereszten, a dollár javára.)

Mi történik, ha CSÖKKEN az alapkamat?

 

A túl magas kamatok megfojtják a gazdaságot (pl.: Argentína 40%), ami így könnyen visszaesésbe, sőt recesszióba süllyedhet. A cégek és a magánszemélyek inkább bankban tartják a pénzüket, ahelyett, hogy például hitelt vennének fel, beruházást indítanának.

Ha az infláció veszélye csökken, a központi bank újra elkezdheti a kamatok csökkentését, tehát a monetáris lazítást. Ilyenkor az érintett gazdaság szereplői fokozatosan olcsóbban jutnak friss pénzhez, amit befektethetnek részvényekbe, ingatlanba, vállalkozásokba, műkincsekbe, stb.

Ez a folyamat természetesen növeli a készpénzáramlás mértékét, növelve az inflációt, gyengítve az adott devizát.

Az alacsony alapkamatnak köszönhetően az állampapír kamatokat is leszorítják. Mivel a legtöbb ország az államadósság tengerében úszik, az alacsony állampapír kamatok miatt a jegybank olcsóbban tud pénzhez jutni, törleszteni adósságát.

Fontos megjegyezni, hogy egy olyan kis ország, mint amilyen Magyarország, ki van téve a nagyobb országok, például Amerika, EU kamatpolitikájának. Mivel a piac mindig a biztos nyereség lehetőségét keresi, a hazai állampapír egyre kevésbé tűnik vonzónak, ha egy Amerikai papírért egyre magasabb kamatot lehet kapni, értékálló devizában…

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!