Skip to main content

Aggódsz a Brexit következményei miatt? Szeretnéd kihozni a legtöbbet belőle úgy, hogy biztonságban maradj? Ezek a kérdések a fekete péntek után minden befektetőben felmerülnek. Akinek részvénye volt egy nap alatt -5-8% veszteséggel kellett szembesülnie, a GBP-n -10% veszteség, a HUF -4,5%-al került lentebb az USD-hez képest. Ráadásul a csapból is az folyik, hogy a neheze még hátra van.

Ezekben a vészterhes időkben a legjobb felkészülni arra, hogy jöhetnek még meglepetések. Mielőtt bárki elkezdene reménykedni, egy biztos: lesz még bőven izgalom.

Ugyanis a jelenlegi csapkodás az árfolyamokban nem amiatt van, mert tudjuk, hogy biztosan rosszabb lesz az EU az Angolok nélkül, hanem amiatt, mert nem tudjuk, hogy mi lesz ezután.

Most pedig lássuk azt, ami miatt rákattintottál a cikkre:

Mik a konkrét stratégiák Brexitre?

Ne állj be a nyájba mint a birkák, mert előbb utóbb levágnak

Mielőtt bármit is tennél, gondold végig alaposan, hogy az adott befektetés továbbra is jó minőségűnek számít-e. Ne a gazdasági bulvárt olvasd a portfólión, hanem az alapvető értékekre koncentrálj. A Magyar Állampapír mögött álló Magyarország továbbra is fizetőképes? A Berkshire továbbra is stabil cég? Ha úgy gondold igen, miért is szállnál ki belőle? A legrosszabb amit tehetsz, ha kapkodsz. A befektetés tartása sokkal fontosabb és sokkal kifizetődőbb, mint az hogy mikor vegyél vagy adjál el.

Koncentrálj az értékekre

Mi az, ami stabil? Melyik ország fizetőképes? Melyik vállalat rendelkezik stabil piaci helyzettel?

Amikor a piacok bizonytalanok, a pénz a bizonytalanból a biztosba áramlik. A növekedés helyett inkább az értéket keresik a befektetők. Ez nem csak azt jelenti, hogy védekező állást veszel fel, hanem azt is, hogy meglovagolsz egy trendet. Ezekben az időszakokban ugyanis nem csak biztonságot kínálnak a magas biztonságú befektetések, hanem a megnövekedett igény miatt az átlagnál magasabb hozamot is.

Ha a részvényeket nézzük a figyelem szintén az értékalapra fog fordulni. A stabil, tőkeerős, iparágvezető nagyvállalatok kerülnek előtérbe. Ezek a cégek az elmúlt években alulteljesítettek így eleve kedvező értékekről indulnak.

Legyen likvid tőkéd

„A legjobb időszak befektetni, amikor van pénzed”

Úgy értem szabad tőkéd, amit minimális költséggel vagy költségmentesen át tudsz csoportosítani. Ezért is fontos kétszer is meggondolnod majd visszautasítanod azokat az ajánlatokat, amik hosszú évekre köteleznek. A legjobb, ha magas biztonságú kötvényekben vagy kötvény alapokban van a tőke egy része. Így amikor jön a várva várt leárazás, át tudod csoportosítani a tőkéd azokba az eszközökbe, amik 10 évente egyszer adódó lehetőséget kínálnak.

Légy résen

Eljött a várva várt alkalom, hogy olcsón bespájzolj a legstabilabb nagyvállalatok papírjaiból. A DAX 2015 áprilisában érte el a csúcsát 12.428 ponttal. Kicsit több mint egy évvel később 2016.04.23. az angol népszavazás napján 10.318-on zárt. Ez már önmagában -17% leértékelődés a csúcshoz képest. Majd jött a fekete péntek és 9.488ig lökte az árfolyamot, amivel már -23,7%-nál tart a diszkont. Jelenleg a 2013-as szinteken mozognak az árfolyamok, ami fantasztikus lehetőséget teremt. Ugyanis a cégek sokat fejlődtek 3 év alatt: fejlesztettek, nőtt az eszközértékük, nőtt a forgalom, volt egy apró kis infláció.. az ára viszont ugyanannyi, mint 3 éve! Az osztalékok összegei is nőttek összegben, ami százalékban is emelkedést jelent mivel a részvényárak változatlanok.

Maradj következetes

A hatékony befektető célorientált és következetes. Tartja magát az elveihez. Csak azért mert hirtelen a csapból is a világvége folyik, ne változtass a stratégiádon. Pl. Ha eddig kerülted a részvényeket és az ingadozó befektetéseket, ne vásárolj csak azért mert most olcsó. Aki eddig sem vett, bizonyára azért tette, mert kockázatosnak érezte, a részvényekkel járó ingadozást pedig már nem tudná a hétköznapok nyugalmával átvészelni. Ha enged a csábításnak és mégis vesz, az árfolyamok pedig tovább esnek, (pl. az  OTP  is tudott még a harmadára esni, amikor 3.500on volt. ) álmatlan éjszakákat okozhat magának.

Ne tegyél minden tojást egy kosárba

Egy gondosan összeválogatott portfóliót nem hatotta meg a Brexit. A kilépést jelentő kockázatokat mind lehet előzetesen kezelni megfelelő diverzifikálással.

Egy Brexit biztos portfólióban helyet kap:

  • különböző devizájú befektetések: EUR, USD, feltörekvő piaci
  • különböző eszközök: kötvények eltérő lejárattal, részvények, nyersanyag
  • különböző országok, régiók befektetései: Európa, USA, Ázsia, Dél-Amerika

A végső eredményt természetesen az aktuálisan legjobb befektetések és a megfelelő arányok határozzák meg.

Felkeltette az érdeklődését a Brexit biztos portfólió? Szeretné megtakarításait osztrák privát banki háttér mellett, személyre szabott biztonságos portfólióban tudni? Lépjen velem kapcsolatban, hogy átbeszélhessük személyesen a részleteket.

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!