Skip to main content

2016 június 24. történelmet írt.

A nap, amikor végleg eldőlt, hogy Nagy Britannia kilép az EU-ból. Rávilágított ismét a demokrácia gyengéjére, a primitív, dilettáns és hataloméhes politika meggondolatlan következményeire, a józan ész és racionalitás mellőzésére. Nagy Britannia Magyarországtól 1500 km-re van és a magyar állampolgárként semmi beleszólásunk nincs a hovatartozásukba. Ettől függetlenül az elszenvedőjévé válunk a döntésüknek.

Befektetőként kiszolgáltatott helyzetben vagyunk a szélsőséges eseményekkel szemben, de optimizmussal és kellő objektivitással érdemes magunknak feltenni a kérdést:

Mit tanulhatunk a Brexitből?

Soha ne becsülje le az emberi hülyeséget!

Nem lehet eléggé alulbecsülni a józan ész fontosságát. Ez különösen igaz, ha politikailag is érintett eseményről van szó. Megdöbbentő, hogy a nyugati világ fejlett demokráciájában a demagógia és a gátlástalan politikai ambíció ugyanúgy jelen van.  Befektetőként az egyik legnagyobb melléfogás a józan észbe vetett bizalom volt. Számtalanan voltak azon a véleményen, hogy „nem lehetnek annyira hülyék, hogy kilépjenek” vagy „mindenki tudja, hogy óriásit veszítenének, senki nem a saját pénztárcája ellensége” A mindenki ebben az esetben kevesebb mint a fele volt a szavazóknak.

A világ soha nem lesz már olyan, mint eddig volt.

És ez igaz minden egyes percre.

Amikor befektetési döntésre készülünk az egyik legfontosabb adat, amire támaszkodhatunk az a múlt. Eredmény kimutatások, grafikonok, történelmi döntések, események… Ha még soha nem lépett ki senki az EU-ból, ezután se fog. A múlt ismerete fontos, mert az emberi viselkedés mintái folyamatosan ismétlik önmagukat. A kulcs az, hogy észre kell venni azokat a precedenseket is, amik nem illeszkednek az elképzelésünkbe. Sokan gondolják úgy, hogy mindig az utolsó 5-10 év fog ismétlődni. Ha válság volt, válság lesz. Ha fellendülés volt, fellendülés lesz. Ha szocializmus volt, szocializmus is lesz. Pedig nincs két ugyanolyan évtized és azt, hogy a világ, hogy fog kinézni 10 év múlva? Senki nem tudja.

 

Mindig készüljön a meglepetésre!

2001 terror támadás, 2008 hitelválság, 2015 svájci frank csak néhány az elmúlt évek legnagyobb hatású meglepetéseiből. Persze utólag kiderül, hogy szinte mindegyiknek voltak előjelei, de a milliónyi hír között nem reális elvárni magunktól, hogy felismerjük melyiknek van kiemelt jelentősége. Észre kell venni, hogy folyamatosan jönnek a váratlan események. Kitalálni a következő válságot pont annyira esélyes, mint hétről hétre eltalálni az ötös lottó nyerőszámait.

Befektetőként egyetlen dolgot tehetünk: felkészülünk előre a váratlan eseményekre!

Hogyan?

Diverzifikált portfólióval, ami devizában, eszközben, kibocsájtóban, országban porlasztja a kockázatot. A végső eredményt természetesen az aktuálisan legjobb befektetések és a megfelelő arányok határozzák meg.

Felkeltette az érdeklődését a Brexit biztos portfólió? Szeretné megtakarításait osztrák privát banki háttér mellett, személyre szabott biztonságos portfólióban tudni? Lépjen velem kapcsolatban, hogy átbeszélhessük személyesen a részleteket.

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!