Skip to main content

Az utolsó válság, – amit hitelválságként is szoktak nevezni – 2008-ban söpört végig a világon. A pénzügyi vezetőket is ráébresztette a bankok és pénzintézetek sérülékenységére. A kialakult globális helyzetet kizárólag az egyes államok válságkezelése és azok jelentős tőkeinjekciói mentették meg a modern gazdaság teljes összeomlásától. Ha ez a beavatkozás nincs, ma nem a Lehman Brothers lenne a leghíresebb bank, amelyik a válság során becsődölt…

Ez a globális bankmentési akció természetesen hatalmas mértékben eladósította az államokat és minket, polgárokat. Az eseményekből tanulva 2014-ben az EU is megalkotta a bankszanálási irányelvét. Hazánknak szintén ettől az évtől kellett megfelelnie ezen irányelveknek és a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) kell az intézkedéseket betartania.

Milyen részletei vannak a rendeletnek?

A bankszanálás legfőbb irányelvei közé tartozik, hogy az adófizetők helyett, először a bajba jutott pénzintézet tulajdonosai, betétesei, részvényesei és hitelezői terhére történjen annak megmentése.

A közös teherviselés második védelmi vonalának minősül a Szanálási alap létrehozása. A közösség tagjai bankok, hitelintézetek és befektetési vállalkozások. Ezek rendszeres díjfizetésre vannak kötelezve az előzetesen meghatározott célszintig, így a piaci szereplők egymásért is felelnek. A kollektív pénzalap lehetőséget biztosít arra, hogy az intézmények szabályozott körülmények között megelőzzék fizetésképtelenségüket és azok negatív következményeit.

Ennek a célösszegnek Magyarországon 2024-ig kell elérnie a teljes betétbiztosítás alá tartozó pénzmennyiség 1%-át. Az elmúlt években már többször sor került Európában a szanálási rendszer használatára, sőt, a hazai MKB bankon is ez segített.

Máshonnan megközelítve minimum annyi veszteségelnyelő forrással kell rendelkezniük az euró zóna bankjainak, mint amekkora az előírt minimális tőkéjük összege – olvasható a Bloomberg oldalán.

 

Az Ön pénzére milyen hatásai lehetnek a bankszanálásnak? 

 

Amennyiben Ön bankszámlával rendelkezik, biztosan hallott már az OBA (Országos betétbiztosítási alap) garanciájáról, amely 100.000 EUR-ig védi pénzét a csőd esetén.

Azonban fontos tudnia, hogy amennyiben ennél az összegnél többet tart egy pénzintézetben, annak csődje esetén, Ön a pénzével felel annak megmentéséért. Ráadásul, még ha a vállalat részvényeiből, kötvényeiből is vásárolt, további kockázatokat fut.  

Ezért lehet tőlünk gyakran hallani, hogy mielőtt pénzt helyezünk el egy kereskedelmi banknál, biztosítónál, takarékszövetkezetnél, stb. alaposan vizsgáljuk meg az ország és az adott pénzintézet kockázatát. Vegye számításba a legrosszabb eshetőséget és biztosítsa be magát, hogy az ne történhessen meg!

Ezen kívül a leghatékonyabb módja a védekezésre, ha többféle értékpapírban, befektetési alapban tartja a pénzét, hiszen, ha ezek nem banki papírok, a bakszanálás intézménye nem vonatkozik ezekre!

Ennek részleteiről készítettünk egy rövid interjút Vitárius Bálinttal, az osztrák Partner Bank magyarországi képviselőjével.

 

A videó megtekintéséhez kattintson IDE!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!