Skip to main content

A VIDEÓ INDÍTÁSÁHOZ KATTINTSON IDE:

Ön dolgozik a pénzért vagy a pénz dolgozik Önért?

Előbb vagy utóbb fel kell tennie magának ezt a kérdést.

A kor előrehaladtával egyre inkább felvetődik, hogy az évek alatt összegyűjtött megtakarításainak eredményeit jó lenne elkezdeni élvezni.

Az elért hozamokat felhasználhatja nyugdíjként, kifizetheti vele a nyaralásait vagy akár pár évente lecserélheti belőle az autóját.

Röviden és tömören olyan rendszeres kiadásokat finanszírozhatsz, amiktől élvezetesebbé válik az életed.

Számos embernek lenne lehetősége, hogy passzív bevételt csináljon megtakarításaiból, mégis azt tapasztalom, hogy kevesen tesznek érte.

5 eszközt fogok most mutatni Önnek, aminek a segítségével életjáradékot vagy ha úgy tetszik rendszeres passzív bevételt tud csinálni a megtakarításaiból.

Még mielőtt rátérnénk a konkrét eszközökre, fontos felmérned 2 területet indulás előtt:

Az első, hogy jelenleg mennyi pénzből gazdálkodik, milyen konkrét befektetésekben van elhelyezve, mennyire könnyen átszervezhető, számít-e további rendszeres bevételre. Egy szóval mik az anyagi lehetőségei.

A második, hogy mi a célja és ehhez mennyi pénzre van szüksége. Egészen más stratégia kell, ha a teljes anyagi függetlenséget akarja megoldani a megtakarításaiból, mint ha csak évente kétszer szeretne hévízre lejutni úgy, hogy azt a kamatok fizetik. A témáról még sokszor fogunk értekezni, ezért megéri feliratkoznia, hogy értesüljön az idevágó hasznos tanácsokról.

Ahogy ismeri a lehetőségeit és céljait, rá is térhetünk a konkrét eszközökre, amik segítik elérni.

1, Kötvények

A rendszeres bevételek legismertebb módját a kötvények és állampapírok jelentik. Már a 13. századtól elterjedt volt a velencei nemesek között, hogy életjáradékként vettek állampapírt maguknak vagy családtagjaiknak.

Ha elsődlegesen a rendszeres bevétel a cél, jobban jár, ha hosszabb lejáratú kötvényekből választ. Egy fél éves állampapírral 1,5% / év a kamat, míg egy 5 évesre 3,8%/ év.

Nemzetközi, magasabb kamatozású állampapírral lehet növelni a biztonságot és a bevételeket is. Ennek a legegyszerűbb módja, ha alapokon keresztül vásárol. Van olyan kötvényalap, amiben több, mint 200 különböző állampapír található. Ilyen például a Templeton Total Return kötvényalap.

Alapokból létezik olyan, ami évente, negyedévente vagy akár havonta kifizeti a benne összegyűlt kamatokat.

Állampapírokról bővebben olvashat a Dupla Profit Állampapírral könyvünkben, amit ingyenesen letölthet IDE kattintva. 

2, Osztalékfizető részvények

Hosszútávon a legjobb eredményt részvényekkel lehet elérni. Számos nagyvállalat évtizedek óta folyamatosan növekszik, a tulajdonosai pedig osztalék formájában profitálnak az eredményeiből.

Ha körbenéz az otthonodban és megnézi milyen termékeket, szolgáltatásokat használnak az emberek mindennapi szinten, biztos, hogy talál köztük több olyan vállalatot, aminek a tulajdonosává válhat.

Coca-Cola, McDonalds, BMW…. mind tartós osztalékfizetők. Köztük olyanok is, amik már évtizedek óta folyamatosan emelik.  A Colgate-Palmolive több, mint 50 éve folyamatosan növeli vagy szinten tartja az osztalékait.

Jellemzően évente fizetnek osztalékot a cégek, de van köztük olyan is, ami negyedévente vagy havonta. A rendszeresség megoldható azzal is, hogy több különböző részvény vételével, eltérő időpontokra esnek az osztalékfizetések.

Választásnál fontos figyelni az osztalékfizetés hosszára, folytonos-e az emelése és a kifizetés nincs-e káros hatással a cég tartós növekedésére.

A rendszeres kifizetéseken túl hosszútávon számolni lehet az árfolyamok emelkedésével is, ami további nyereséget biztosít. Az a cég, amelyik évről évre egyre több pénzt tud a tulajdonosaihoz juttatni, hosszútávon egyre értékesebbé is válik.

Ha az osztalékemelés mértéke átlagosan 7% / év, hosszútávon számíthat rá, hogy a részvény is hasonló tempóban fog felértékelődni. Az osztalék természetesen még hozzá jön, az árfolyam-nyereséghez, így 3% osztalékkal 10% a becsült hozam.

3, Ingatlanalapok

Az ingatlanok bérbeadásából származó rendszeres bevétel az egyik legnépszerűbb passzív jövedelemforrás a napjainkban. Ingatlanalapok segítségével már egy lakás árának a töredékéért elhelyezheti a pénzét nyugat-európai ingatlanokba is. Az alapok jellemzően irodaházakat üzemeltetnek és adnak bérbe, a bérleti díjakat pedig a költségek levonása után továbbítják az alap tulajdonosainak.

Hosszabb távon az ingatlanok felértékelődésével, emelkedik az alap ára is, ami extra profitot jelent az Ön számára.

4, Rendszeres kivételhez megbízás

Ez a pont inkább technikai jellegű, de az életjáradék gyakorlati megvalósításához sokak számára elengedhetetlen az ismerete.

Adódhat olyan élethelyzet, hogy fontosabb a havi fix bevétel kiegészítés, mint a tőke növekedése. Tanácsadóként gyakran látom, hogy akinek nem kell gondoskodnia gyermekei anyagi biztonságáról, az élete során felhalmozott vagyont felhasználná, hogy kényelmesebb életet élhessen. Ezt leginkább az életjáradékhoz lehet hasonlítani, ahol tervezhető a havi fix bevétel.

Jellemzően Ausztriában és Németországban van lehetőség arra, hogy rendszeres kifizetésre adjon megbízást. Ha a hozamok nem tudják éppen fedezni a kivételt, a tőkéből egészítik ki.

Ezzel a megoldással nagyobb összeghez is hozzá tud férni, mint amennyit egy lakás kiadásából elérhet.

Óva intem azonban az olyan biztosítási formáktól, amik életjáradékot kínálnak. Pláne akkor, ha le kell mondania a tőkéről a rendszeres kifizetésért cserébe. Jobban jár, ha a saját számláján tartja a befektetéseket és a hozamokat + szükség esetén a tőke egy részét veszi ki. A biztosító is ugyanezt tenné a pénzével, viszont ha a saját számláján maradnak a befektetései, jobb eredményeket tud elérni hosszútávon, úgy hogy a tőke is megmaradt.

5, Kamatadó mentesség

Bevételeit jócskán tudja csökkenteni a kifizetett adó. Egy ingatlan kiadásánál nincs lehetősége ennek az elkerülésére, de a befektetéseknél van egy jolly jokere.

Tartós befektetési számla, alias TBSZ számla nyitásával nem kell kifizetnie a 15% kamatadót. Ennek feltétele, hogy 5 évig ne vegyen ki pénzt a befektetéséből. Elsőre ellentmondásosnak tűnik ez az eszköz az életjáradék szemlélettel, de ha évente nyit egy új TBSZ számlát, akkor 5 év után mindig lesz olyan része a megtakarításának, amihez adómentesen férhet hozzá.

A kamatadó mentességet biztosító TBSZ számláról ITT talál bővebb információkat

A felsorolt eszközöket összehangolva érdemes használnia, végig szem előtt tartva a lehetőségeit és a céljait.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége megtervezni az életjáradékát és kiválasztani hozzá a konkrét befektetéseket, ne habozz felvenni velem a kapcsolatot. Mi fog történni a privát banki konzultáción? Ide kattintva megmutatom! 

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!