Skip to main content

A világ jelentős része gyakran álmodozik azon, hogy milyen lenne ha ő lenne a világ leggazdagabb embere. Ferrari, gyémántok, fácán tálcán. Mire költenének akkor, ha bármit megvehetnének.

De vajon min gondolkodik a világ leggazdagabb embere?

Amikor már mindene megvan, nem tud és nem akar semmit se vásárolni, ráadásul felépítette a világ legsikeresebb szoftvergyártó cégét is, amiből már 15 éve vissza is vonult… érdekes gondolatok törnek elő.

Bill Gates furcsa módon azon agyal mit tenne, ha  a legszegényebb közé tartozna. Hogyan élne túl, sőt, hogyan tudna kitörni a szegénységből.

218.680.000.000.000.000Ft (78.100.000.000USD) helyett, csupán 560Ft (2USD)/nap.

560Ft/nap. Hogy lehet ennyiből megélni?

„A csirke a szegény ember ATM-je”

Számos afrikai országban olyan mélyponton van a szegénység és a munkahely hiány, hogy a nyugati értelemben megszokott gazdasági fejlettségnek maximum a csírájáról beszélhetünk. Nincs vezetékes víz, nincs villany, nincs csatorna, nincs közmű. Ezeken a területeken a túlélés kulcsa számos ember számára az állattenyésztés.

Burkina Fassoban a csirke sokkal többet jelent egy állatnál.

A csirke étel – hús és tojás nagy érték a száraz Afrikában

A csirke pénz – fizetni lehet vele és cserélni lehet más dolgokra

A csirke egészség – gyógyszert lehet belőle venni

A csirke tudás – tandíjra, tanszerekre és könyvekre lehet cserélni

A csirke lehetőség – a túlélésre, a kitörésre, anyagi fejlődésre

 

Csirkematek

Nyugat-Afrikában a csirke ára 1300FT (5USD)

Ha minden nap 560Ft-ot (2USD) tudsz elkölteni, egy hónap alatt 12 csirkére teszel szert. Feltéve, hogy minden pénzedet csirkére költöd.

Pár hónap múlva már komplett csirkefarmod van, ami pénzgyárrá növi ki magát.

Ezzel már átlag feletti életszínvonalat tudsz élni.

Ha az ambícióid ezen is túl mutatnak, később vehetsz kecskét vagy tehenet is. Így már tejet is kapsz.

Csupán egy év alatt már burzsuj életet élhetsz. pl. Burkina Fassoban

A Microsoft alapítója szerint nincs még egy olyan befektetés, ami ilyen mértékű megtérülést lenne képes biztosítani.

Amit használ az univerzum legerősebb törvénye: a kamatos kamat.

Bill Gates annyira el van ragadtatva az ötlettől, hogy alapítványával kezdésként 100.000 csirkét adományoznak Nyugat-Afrikában a rászorulóknak. Az állatok mellé oltást és oktatást is adnak a helyes neveléshez. Céljuk az, hogy a Szaharában élő szegényeknek a 30%-nak segíteni tudjanak.

Klasszikus mondás, hogy ne halat adj, hanem tanítsd meg halászni. Viszont ha valaki a sivatag közepén él, nem sok értelme van halászatnak így jobban jár ha csirkét kap és megtanulja felnevelni.

Tud jövedelmezőbb befektetést a csirkénél? Ossza meg velünk!

 

Forrás: https://medium.com/bill-melinda-gates-foundation/the-small-animal-thats-making-a-big-difference-for-women-in-the-developing-world-15d31dca2cc2?linkId=25395324#.pyli0x1je

http://www.businessinsider.com/bill-gates-is-using-chickens-to-end-poverty-2016-6?utm_content=bufferbca30&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

http://www.techinsider.io/bill-gates-living-on-two-dollars-a-day-2016-6

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!