Skip to main content

1966-ban Warren Buffet elutazott Kansasbe, hogy szemügyre vegyen egy új potenciális befektetési célpontot. Érkezése után egy kedves férfi, Walt Disney körbevezette őt a területen és mesélt a park bővülési terveiről.

Ebben az időben a befektetői világ még semmilyen érdeklődést nem mutatott egy akkor még kívülről „komolytalan” cég felé. Buffet azonban felismerte, hogy rengeteg eladható, kiadható joggal rendelkezik a cég, ami képes hosszútávon stabil bevételt biztosítani.

Buffet ekkor még csak 36 éves volt, de jelentős tőke állt mögötte. Végül úgy döntött, hogy belevág és 5 millió dollárért megvásárolta a cég 5%-át. Majd a következő évben el is adta 6 millióért, amivel egy év alatt 20% hasznot ért el, ami igazán jó eredménynek számított már akkor is.

Ha 20%-ot keresett vele, miért is volt megkérdőjelezhető a döntése?

Ma az 5 millió dollárért vásárolt részesedés kb. 10 milliárd dollárt érne. Ez 50 év alatt 2000 szeres hozam! Ez pedig még Warren őrületes eredménye mellett is szép eredmény.

1996-ban újból hozzájutott egy jelentős méretű Disney részvényhez, de pár év múlva egészséges haszonnal megint megvált tőle.

A Disney, mint cég, egyébként tökéletesen beleillett a portfóliójába. Kifejezetten olyan cégeket keres, ami, stabil piaci helyzettel, erős pozitív cash-flow-val és kiváló menedzsmenttel rendelkezik. A Disneynél mind adott.

Az omahai bölcs méltán vált a világ legsikeresebb befektetőjévé, de a Disney eladása talán a legnagyobb hiba volt, amit valaha elkövetett.

Érdekli, hogy mitől vált a Disney az egyik legeredményesebb vállalattá?

https://inwestblog.hu/boldogsaggyarbol-penzverde-melysegi-disney-elemzes/

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!