Skip to main content

Inkább olvasnád? Alul a teljes szöveg.

Látszólag az állampapír tűnik a legegyszerűbb befektetési lehetőségnek, azonban mint minden egyszerű dologban, itt is az ördög a részletekben rejlik.

A Magyar Állampapír népszerűsége az egekbe szökött az elmúlt években, de a lakosság ismerete továbbra se bővült vele kapcsolatban. Pedig az állampapírokban is sokkal, de sokkal több lehetőség van mint hogy csak 2% körüli Forint kamatot kaphass vele.

Ráadásként van veszélye is, amivel könnyen bukhatsz is rajta.

Összegyűjtöttem azt a 9 legfontosabb titkot, amit tapasztalatim szerint a befektetők legkevésbé ismernek. Megismerésével jobb lehetőségeid nyílnak a nagyobb biztonság és a kiemelkedőbb kamatok elérésére.

Jöjjön a nagy leleplezés az állampapírokról, összegyűjtve egy helyre azok a titkok, amiket megismerve végül jobb döntéseket fogsz tudni.

1, El lehet adni lejárat előtt

A leggyakoribb tévedés, hogy sokan azt gondolják, az államkötvényeket mindenképp meg kell tartani a lejáratig, ezáltal nem is likvidek. Ezzel szemben a valóság, hogy bármikor el lehet adni, így szinte azonnal készpénzzé lehet tenni. Az eladás módja függ attól, hogy az államkincstárnak kerül eladásra vagy másodpiacon. 

2, Lehet veszíteni is vele

Aki úgy dönt, hogy nem várja ki a futamidő végét, számolnia kell azzal, hogy lehet, nem ugyanazon az áron tudja majd eladni, mint amennyiért vásárolta. A nettő vételi ár a következőképpen alakul: BMÁK, PMÁK 99%, KKJ 99,5% A másodpiacon is folyamatos változásban vannak az árak, ahol, ha rosszul időzítünk, szintén bukhatunk.

3, A kamatnál többet is lehet nyerni vele

A másodpiaci vásárlásoknál lehetőségünk van arra, hogy többért adjuk el, mint amennyiért vásároltuk. Ez különösen igaz, ha régebbi kötvényünk van, aminek a kamata a frissen elérhetőekhez képest magasnak számít.

Ilyenkor akár jelentős profitot is eltehetünk a lejárat előtti értékesítéssel. Van olyan Prémium Magyar Államkötvény, amivel 4 év alatt 75% hozamot lehetett elérni + a kamatokat.

4, Régebbi, magasabb kamatozású kötvényeket is lehet venni

A magyar bankok titokban tartják, mivel nem áll érdekükben népszerűsíteni ezt a rendkívül fontos információt. Mivel a kötvények lejárat előtt eladhatók, a régebbi kibocsájtású, de még aktív kötvények is megvásárolhatók.

Azok a papírok, amik pár évvel korábban kerültek forgalomba és magasabb kamatúak, így szintén vehetőek. Ennek a titkos trükknek köszönhetően a jelenlegi 2,25%-os kamatnál lényegesen magasabb, akár több mint a duplája, 5% is elérhető.

5, Fél évente is fizethet

A Prémium Magyar Államkötvények egyes fajtái szemben a közismert évente egyszer fizetőkkel, évi kétszer, tehát fél évente fizetnek! Így sűrűben juthatunk bevételhez, aminek a hasznosításáról minden kamatfizetéskor dönthetünk. A kamat összege fél éves fizetés esetén, az éves kamat fele. Pl. 5% éves kamatnál, 2* 2,5%-ot fog fizetni.

6, Devizában is lehet vásárolni: USD, EUR…

Magyarország legnagyobb tartozásai még mindig külföld felé vannak. Ezért logikus, hogy az árfolyamkockázatot kizárva, nemzetközi devizákban is bocsájtsunk ki kötvényeket. A legnagyobb devizákból kibocsájtott államkötvények mind került forgalomba: USD, EUR, GBP, CHF JPY. Ezekből másodpiacon keresztül lehet vásárolni.

7, Más országoknak is lehet venni a kötvényeiből

Épp annyira kézenfekvő, mint amennyire kihasználatlan a nemzetközi kötvényvásárlás. Magyarországon kívül számos más ország kínál hasonló vagy magasabb kamatú kötvényeket, azonos vagy jobb biztonsági feltételek mellett.

8, Eho mentes

„A forint állampapírok kamatbevétele mentes az egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól” http://www.allampapir.hu/tudastar/gyik/az-allampapirokon-elert-kamatjovedelem-es-arfolyamnyereseg-utan-kell-adot-fizetni

9, Külföldi bankokból is lehet vásárolni

Sokak bizalmatlanok (joggal) a magyar bankrendszerrel szemben. Egy részről senki nem akar az elmúlt évek bank és brókercsődjeinek újabb áldozata lenni, más részről a Magyar Államkötvény továbbra is legbiztonságosabb befektetésként van nyilvántartva itthon.

Az ellentmondást úgy tudjuk feloldani, ha Magyarországtól biztonságosabb országot választunk pénzügyi környezetnek, de ugyanúgy Magyar Államkötvényt vásárolunk.

 

Felkeltette az érdeklődésed az állampapírban rejlő titkos lehetőségek?

Szeretnéd megtakarításaidat államilag garantál biztonságban tudni, de a jelenleginél magasabb kamatok mellett? Vedd fel velem a kapcsolatot, hogy átbeszélhessük személyesen a részleteket.

Igen, tájékoztatót kérek róla.

 

Még több érdekesség az államapapírokról: így érj el 5% feletti kamatot államkötvényekkel

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!