Skip to main content

A befektetési alapokat is ugyanúgy minősítik mint az országokat. Legalábbis a nagyobb alapkezelők alávetik magukat egy ilyen vizsgálatnak. Ez segít objektíven kiértékelni és közös nevezőre hozni a több ezer lehetőséget.

Minősítők közül a legrangosabb a Morningstar. Ha még nem ismeri, akkor legkönnyebben a S&P-hez, Moody’s-hoz vagy a Fitch-hez lehetne hasonlítani. Ők minősítették fel 2016-ban, 2019-ben Magyarországot befektetésre ajánlottra.

A Morningstar sokféle szempont alapján osztályoz, ebből a két legnépszerűbb a csillagozás és a bronze-silver-gold kitüntetés.

A csillagok a múltbéli eredményeket értékelik, a medálok pedig a jövőbeli kilátásokat.

Ebből főleg az utóbbi szokott érdekes lenni.

Pár napja átnéztem a GOLD alapok listáját, amiből tényleg csak nagyon kevés van és egy része eleve duplikáció a különböző devizák miatt.

Amin meglepődhet, hogy volt köztük egy Forintos alap is!

Ez egy nagyon örömteli hír, mert a nagy alapkezelők eddig nem sokat léptek a magyar piac és azon belül a Forintos befektetések irányába.

A neves alap a Blackrock Global Funds – Global Allocation Funds

http://www.morningstar.co.uk/uk/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000VHKZ

Ez egy vegyes alap. Megtalál benne részvényeket, kötvényeket és jelentős, 10% feletti készpénzállományt, valamint pár százalék nyersanyagot. 

Saját megfogalmazása szerint az alapnak következő a befektetési politikája:

„A Global Allocation Fund a teljes hozam maximalizálására törekszik. Az Alap világszerte befektet részvényekbe, adósságpapírokba és rövid lejáratú értékpapírokba, vállalati és kormányzati kibocsátóktól egyaránt, előírt limitek nélkül.

Szokásos piaci feltételek mellett az Alap összes eszközeinek legalább 70%-át vállalati és kormányzati kibocsátók értékpapírjaiba fekteti be. Az Alap általában olyan értékpapírokba igyekszik befektetni, amelyek a befektetési tanácsadó szerint alulértékeltek. Az Alap kis és feljövőben lévő társaságok részvényjellegű papírjaiba is befektethet. Az Alap adósságpapír-portfóliójának egy részét magas hozamú, átruházható, kötvényjellegű papírokba is befektetheti. A devizakitettség menedzselése rugalmas.”

Egyszerűsítve a leírás alapján ez egy abszolút hozamú, szépen diverzifikált alap. Globálisan vásárolnak részvényeket, kötvényeket és nyersanyagokat.

Szóval ideális annak, aki mérsékelt kockázat mellett, akar átlagon felüli eredményeket elérni.

Eredményei:

 

Persze „A múltbéli eredmények nem jelentenek garanciát a jövőre nézve”. De pont ezért jó, hogy ott van az a GOLD minősítés, ami már inkább a jövőre enged következtetni.

Ezt a plecsnit azért kapta, mert az alap mögött az: emberek, folyamatok és teljesítmény kiváló, az anyacég és az ár megítélése pedig semleges.

Méreteit tekintve igen nagy 18,38 milliárd USD a kezelt állomány. Ehhez megközelítő méretű sincs a tisztán hazai alapok között. Összehasonlításképpen a Citadellában van kb. 220 millió USD, a különbség több mint 80 szoros…

A neten elérhető információk alapján nem derült ki, hogy kik forgalmazzák. Valószínű nem sokan kínálgatják, mint úgy általában a nemzetközi alapokat. A bankok jobban szeretik a saját terméküket előtérbe helyezni, függetlenül annak az eredményétől…

A Partner Bank független értékpapír szolgáltatón keresztül biztos be tudjuk szerezni Önnek. Ráadásul 40-50%-al olcsóbban is mint a listaára.

A részletekkel kapcsolatban vegye fel velem a kapcsolatot Itt!

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!