Skip to main content

Magyarországról eddig sem volt semmi beleszólásunk az amerikai elnökválasztásba, így pláne semmi értelme civódni Trump győzelmén. Ez van, megnyerte és kész.

Ami ennél sokkal fontosabb: minden rosszban van valami jó és ami az egyik oldalon veszteség az a másik oldalon lehet nyereség.

Ha már annak nem örülhetünk, hogy az USA-nak lesz egy normális, az egész világ számára vállalható elnöke, nézzük mi másnak lehet örülni.

  1. Olcsón lehet vásárolni – A szerda reggeli hírekből már látszik, hogy ha a választás kimenetele nem is papírforma szerint történt, de a várt következmények abszolút. Az S&P futures 5%-os esett, összeomlott a mexikói peso, de nagyjából minden tőzsde zúg. És ennek nagyon lehet örülni! Ugyanis a legjobb vásárlási lehetőség most fognak nyílni. Ha bekövetkezik egy erősebb korrekció, jó minőségű cégek részvényeihez lehet kedvező áron hozzájutni, ez pedig hosszabb távon nagy nyereséget jelenthet.
  2. Ami ez egyiknek üröm, a másiknak öröm – Az amerikai részvénypiac rövidtávon meg fogja sínleni a Trump által generált bizonytalanságot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a pénz egyszerűen köddé válik, helyette egyszerűen csak gazdát cserél. Kedvező fordulatot jelenthet ez az európai piacoknak és a kötvényeknek, ahol a tőke átrendeződése miatt megindulhat az emelkedés. Ez különösen jól jönne Európának, és segítene Brexit adta pofonból felállni.
  3. Fellélegezhetnek a kötvény tulajdonosok – A piac első reakcióiból az látszik, hogy a kamatemelés valószínűsége drasztikusan csökkent. Egy bizonytalan helyzetben nem valószínű, hogy a FED rá tesz még lapáttal. Ez jól is jött a kötvényeseknek, hiszen az elmúlt hónapokban nem is lehetett mást hallani, mint a kamatemelés veszélyeit. Azt azért fontos kiemelni, hogy végleg nem úszták meg a visszaesést, csak időt nyertek egy kicsit.
  4. Fordulhat a dollár trend – Az évek óta tartó dollár erősödés most megszakadhat, amitől minden más (kivéve a mexikói peso:) elkezdhet erősödni a dollárral szemben. Akinek dollár számlán van EUR befektetése, kifejezetten jól járhat.
  5. Az nevet, aki utoljára nevet – Habár most még sokak szemében úgy néz ki, hogy recesszióba zuhanhat amerika, ez közel sem olyan biztos. Trump elkötelezett a gazdasági növekedés helyreállítása mellett, ami jelentős költekezéseket tud beindítani. Hosszabb távon jó esélye van a gazdaság motorjának bepöffentésére, nem csak az USA-ban, hanem az egész világon. Itt pedig érdemes visszakanyarodni az első pontra, ugyanis a történet nagy nyertesei azok lesznek, akik a vészterhes időkben is bizalmat szavaztak az alapvetően jól működő cégeknek és olcsón vásároltak a részvényekből.

Ez is érdekelhet: 5% feletti kamat állampapírral

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!