Skip to main content

Privát banki szolgáltatásunk egyik fontos eleme, hogy a konstruktív konzultáció (IDE kattintva talál részleteket) segítségével minden leendő ügyfelünk igényeit részletesen felmérjük és a kapott eredmények alapján leszűrjük a piacon elérhető aktuális lehetőségeket. Ilyenkor gyakran megkérdezik tőlünk, mi alapján döntöttünk? Esetleg a tapasztaltabb befektetők részletesebben informálódnak: technikai vagy fundamentális elemzést használtunk?

 

Mivel a közgazdaságtanban nem létezik olyan Szent Grál, amivel az egyes befektetési eszközök, különösen a részvények jövőbeni értékét meg lehetne mondani, ezért a válaszunk nem korlátozódhat egyetlen eljárásra sem. Ugyanakkor az is igaz, hogy a modern gazdaság úttörői számos bizonyítottan jól működő kapaszkodót adtak a kezünkbe. Az egyik ilyen:

a hatékony piacok elmélete.

Tudjuk, a részvények vásárlásával nincs könnyen megszerezhető nyereség, hiszen ilyenkor elhagyjuk a biztosnak tűnő partokat és veszélyesebb vizekre evezünk a magasabb profit reményében. Egy árfolyam életében bármikor adódhat váratlan fordulat, amely meghazudtol minden múlt béli összefüggésen alapuló elemzést. Éppen ezért a hatékony piacok elmélete szerint a mindenkori részvényárak tartalmazzák az összes információt, hatást, amely alapján vásárolni vagy eladni tudunk.

 

Ez egy rendkívül egészséges, egyenlő versenyt is nyújt a részvényt vásárlók számára, hiszen az új információk hatásai azonnal beépülnek az árfolyamokba. Ezt követően mindenki maga dönti el, hogyan reagál a változásokra, így egyik részvényes kezében sincs olyan adat, eszköz, információ, amely által előnyre tehet szert, tudva, a jövőbeli árfolyamok alakulását.

Hogyan működik a hatékony piacok elmélete?

A hatékony piacoknak 3 különböző típusát különböztetjük meg egymástól:

„Gyenge”, amely szerint az árfolyamok minden múltbéli információt tükröznek.
„Közepes”, e szerint már az adott pillanatban elérhető nyilvános információk is beépülnek az árfolyamokba.  
„Erős”, itt már az összes nyilvános és bennfentes információt is tartalmazzák az árfolyamok, azonban ennek megvalósulása már túlságosan utópisztikus lenne.

Mindegy, hogy a piacnak melyik erősségét valljuk, kereskedési stratégiák, jóslások helyett fogadjuk el a véletlenszerű árfolyam változásokat és koncentráljunk a megfelelő cégek, vagy alapok kiválasztására. Ebben az esetben persze nem kerülhetjük ki az elemzést, amely szisztéma pont ellentmond az előzőekben taglaltaknak, viszont éppen ez a lényeg a megfelelő portfólió összeállításakor, hogy nem CSAK egy módszert kell használnunk.

Mire figyeljen?

Kerülje azokat a befektetéseket, vagy mentse ki a pénzét belőlük, amelyek Önnek biztosan veszteséget okoznak.
Válassza ki az elérhető legbiztonságosabb befektetési környezetet.
Azon belül keresse meg az egyik vezető pénzintézetet.
Használja ki a személyre szabható szolgáltatását.
Határozza meg az ideális befektetési időtávot.
Konzultáljon tanácsadójával, hogy a jelenlegi piaci környezetben mekkora hozamot tart reálisnak.
Gondolkozzon globálisan az értékpapírok kiválasztásakor.

 

Amennyiben nem szeretne beleesni az önjelölt „befektetési tanácsadó” csapdájába, aki napközben felhívja Önt egy kihagyhatatlannak tűnő, jó nevű részvény megvételével, !!!fix hozamígérettel!!!, mindig gondoljon a hatékony piacok elméletére!  

Viszont annak érdekében, hogy kimozdítsa megtakarítását a biztos veszteségből és felelős döntést hozva, jövedelmező megoldásokat válasszon, olvassa el a fenti elemzéseket.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!