Skip to main content

Szépen lassan beoson a pénztárcájába és a bankszámlájára, majd megdézsmálja a megtakarításait. Mire észrevette már alig ér valamicskét a pénze. Ez az infláció, ami folyamatosan fenyegeti a vagyona értékét.

A folyamat szép lassan történik, lopakodva jelenik meg a mindennapjaiban. Először csak azt érzi, hogy többet kell fizetnie a boltban, mint a múlt hónapban, majd drágul a nyaralás, a telefon, az autó… Ugyanaz az életszínvonal érzékelhetően többe kerül.

Ha vállalkozó már most is érzi, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tud megbízható munkaerőt találni ugyanannyi fizetésért, mint 5 éve. De nem csak a munkabér, az alapanyagok ára is folyamatosan emelkedik.

Utoljára azon a pénzen fogja észrevenni, amit nem használ. A megtakarításait fogja a legdrámaibban érinteni a veszteség. Ironikus módon pont a befektetésein tudna a legkönnyebben változtatni, de vajon Ön fog tenni érte?

Mennyit veszít, ha halogatja az inflációval való szembenézést?

A pontos vesztesége az infláció mértéke és az aktuális befektetése eredménye közötti különbség. A meg nem nyert hozama azonban ennél lehet jóval több is, ha egy az igényeinek megfelelő optimális befektetés eredményeihez hasonlítjuk.

Szemléltetésként nézzünk meg 3 különböző szituációt, amiknél eltérő eredményeket fog az inflációs veszteség jelenteni.

1, Fél éves kincstárjegyben van lekötve a tőke, az infláció mellett a különbség évi 1%.

2, Bankbetétben várakozik a pénz, miközben elrobog mellett az éppen 2,4%-ra mért/mondott áremelkedés.

3, 2000 óta az átlag infláció Magyarországon 4,8% (a 25 éves átlag 6,2%), ha ilyen átlaggal folytatódik a jövő és nem fekteti be a megtakarítását, 10 év után -37,4%, 25 év után pedig -69,03% értékvesztéssel kell számolnia.

A fenti táblázatból látszik, hogy jelentős veszteséggel kell szembenéznie, ha nem foglalkozik a pénzével.

Ha nem tesz ellene a biztos értékvesztést választja.

Hogyan biztosíthatja vagyona értékének megőrzését, sőt, gyarapodását, magas infláció mellett?

Erre a kérdésre már a következő cikkben válaszolunk: HA A LEGNÉPSZERŰBB BEFEKTETÉSEK VALÓJÁBAN NEM VÉDENEK AZ INFLÁCIÓTÓL, AKKOR MI?

mm

Horváth Attila

Tíz éve a befektetések varázslatos világában. 5 évig egy alap vezető elemzőjeként, majd tőkepiac, végül az InwestMentors vezető privát bankáraként úgy érzem, most tudok a legtöbb értéket adni. Hiszek abban, hogy a jó befektetés olyan, mint egy igényes, személyre szabott öltöny, a tudás pedig kinyitja a lehetőségek kapuját. Miben tudok segíteni? Igényekre fókuszálni + lehetőségeket felkutatni + jobb döntést hozni = stabil és tervezhető pénzügyi jövőt teremteni. Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!