Skip to main content

Amerika egy teljesen más világ. A kapitalizmus bölcsője nemcsak Magyarországhoz, de még Nyugat-Európához képest is eltérő módon lüktet. Ez a különbség számos terület mellett a befektetéseknél is tetten érhető, hiszen itthon sokan rácsodálkoznának, ha az ismert közmű szolgáltatók (pl.: szennyvíz kezelő és szemétszállító) cégek részvényeket bocsájtanának ki, amelyek bárki számára elérhetőek. Amerika bebizonyította, hogy a szemét mint befektetés ideális lehetőséget kínál azoknak a befektetőknek, akik stabil növekedést és osztalékot szeretnének pénzükért.  

Az, hogy Amerikában a szemétre, mint befektetésre tekintenek természetesnek hat!

Amerika piacvezető szemésztállító és újrahasznosító társaságai a Republic Services és Waste Management a koronavírus piaci hatásai miatt 2020.-ban kedvező árfolyamszintekre süllyedtek, azonban még mielőtt fejest ugranánk egy a cégekbe, először ismerkedjünk meg velük:

 

A Republic Services profilja, küldetése

 

A vállalat iparági szegmens vezető Amerikában, a tevékenysége elsősorban a nem veszélyes szilárd hulladékok összegyűjtéséből, elszállításából és megsemmisítéséből/újrahasznosításából áll, amelyeket asztán saját energiaszolgáltatójában dolgoz fel.

Számos leányvállalatán keresztül a legtöbb államot teljesen lefedik.

A cégnek több mint 36.000 alkalmazottja felel azért, hogy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb jövőt teremtsenek a következő generációk számára, amit az un. Blue Planet® mozgalom égisze alatt végeznek.

A republic services megmutatta hogy a szemét mint befektetés jó üzlet tud lenni!

A cég elődjét, a Republic Industries-t 1981-ben hozták létre hulladékkezelő társaságként.

2008 júniusában megvásárolta nagyobb versenytársát, az Allied Waste Industries-t, 6,1 milliárd dollár értékben és az egyesített társaság neve innentől kezdve lett Republic Services.

A Republic Services komoly tapasztalattal rendelkezik a fenntarthatósági követelmények teljesítésében, és elkötelezettek amellett, hogy környezetvédelmi szempontból felelős megoldásokat nyújtson a piac jelenlegi és jövőbeli újrahasznosítási és szilárdhulladék-igényeinek.

A vállalat 2017. december 31-ig 40 államban és Puerto Rico-ban működik, 343 állomással, 204 transzferállomással, 195 aktív hulladéklerakóval, 90 újrahasznosító központtal.

A Republic Services 68 hulladéklerakó-gáz- és megújulóenergia-projektet is működtet, és további 124 bezárt hulladéklerakó semlegesítéséért felelős.

 Napjainkra több mint 16.000 üzemben lévő teherautóval végzik a szemétmentesítési munkálatokat.

 

A Republic Services évről-évre növeli a megújuló földgáz (RNG) felhasználását, emellett körülbelül 110 000 tonnával csökkentik a CO2e (szén-dioxid-egyenérték) felhasználását.

 

2016 novemberétől a Republic Services közel 2500 CNG-meghajtású járművet üzemeltet, 38 földgáz üzemanyagtöltő állomással együtt.

A vállalat szerint CNG-flottájuk hozzávetőleg 21 millió liter dízelüzemanyag megtakarítását segítette elő éves szinten.

 

A vállalat évente több mint 6 millió tonna újrahasznosítható anyagot dolgoz fel a papírtól kezdve a fémeken át az elektronikai hulladékokig, bebizonyítva, hogy a szemét mint befektetés növekvő bevételt képes biztosítani.

A Föld Napján, 2016. április 22-én a Republic Services bejelentette az Anaheim Újrahasznosító Központ fejlesztéseit. Az új rendszer több mint 1000 tonna újrahasznosítható anyagot képes kezelni naponta, vagy 100 tonnát óránként.

a republik services jelentős profitot képes termelni a hulladék újrahasznosításából.

A cég 2017 -ben 29 millió dollárt fektetett napenergia projectbe és mintegy 236.000 napelemet épített fel a hulladékfeldolgozó üzemeire, ezzel a projecttel 208.000 ház villamosenergia ellátását fedezve.

 

A Republic Services, mint ideális befektetés!

 

Számos kitüntetés és a lakosság teljeskörű támogatásával együtt a társaság Amerika 1000 legnagyobb vállalata között szerepel. A cég azóta is töretlenül emelkedik, amit mi sem mutat jobban, minthogy 2018-ban közzétett éves jelentés alapján 10 milliárd dolláros bevételt termelt, amely évről-évre növekszik.

A Republic Services töretlen árfolyamemelkedését ITT láthatja.

Látható, hogy a Covid 19 okozta piaci pánik márciusban megszakította a töretlen felívelést, azonban még így az elmúlt 5 évben 98,78% profitot ért el a vállalat.

 

A cég 2020.-ban 2,01% osztalékot is fizetett a részvénytulajdonosoknak. A Republic Services weboldalát ITT nézheti meg.

 

A Waste Management

a szemétre, mint befektetésre tekint!

 

A Waste Management Inc. Amerika egyik vezető hulladékgazdálkodási, hulladékkezelési és környezetvédelmi szolgáltató cége. A társaságot 1968-ban alapították, Houstonban, Texas államban.

A társaság országos hálózatához 346 szemétgyűjtő központ tartozik, amiből 293 aktív hulladéklerakó, 146 újrahasznosító üzem, ebből 111 hulladéklerakó és gázfeldolgozási erőmű.

A cégnek 43.500 alkalmazottja van világszerte.

a waste management számára a szemét mint befektetés és fejlődési terület jelenik meg.

A Waste Management jelenleg több mint 8,5 millió tonna anyag újrahasznosítását kezeli évente, ideértve a fém, műanyag, üveg, elektronikai eszközöket és papírt is.

 Az elektronikai eszközök újrahasznosítása vagy az e-cycling a hulladékgazdálkodás másik fókusza. Ez a folyamat kifejezetten az elektronikus tárgyak, például televíziók, számítógépek, mikrohullámú sütők, mobiltelefonok, videomagnók és DVD-k, stb újrahasznosítására fókuszál. A Waste Management számos társasággal együttműködik, például az LG Electronics-val, az elektronikus eszközök újrahasznosítását célozva.

 

A hulladékgazdálkodás környezetvédelmi szolgáltatásokat kínál a közel 21 millió lakossági, ipari, önkormányzati és kereskedelmi ügyfélnek. A Waste management megtalálható az Egyesült Államokban, Kanadában és Puerto Ricoban.

 

26.000 szemétgyűjtő és transzfer járművel a társaság rendelkezik a legnagyobb teherfuvarozási flottával az amerikai hulladékiparban.

A waste management szelektív hulladékgyűjtési akcióival komoly profitszerzést tud megvalósítani.

A Republic Services és a Waste Management az Egyesült Államok összes hulladékgyűjtésének több mint felét kezeli.

 

A Waste Management egyedi technológiával szelektálja a hulladékot. Az un. MicroGREEN Polymers Inc.-be, amely a fogyasztási cikkek, például a műanyag palackok gyártásához szükséges műanyag mennyiségének csökkentésére szakosodott.

 

S4 Energy Solutions létrehozására egy plazma-gázosítással (más néven plazmaív-hulladék-ártalmatlanításnak nevezett) eljárást használ fel a hulladék anyagok melegítésére. Ezek bomlását követően szintézisgázt vagy szintetikus gázt hoznak létre. A szénhidrogéneket átalakíthatják szállítható üzemanyagokká, mint például etalonná vagy dízelolajjá, vagy felhasználhatják a földgázfűtés és a villamos energia helyettesítésére.

 

A Waste Management nemzetközi terjeszkedése

 

2009-ben a Waste Management 40% -os részesedést vásárolt a Shanghai Environment Group Co Ltd-ben, amely a Shanghai Chengtou Holding Co Ltd. 100% -ban tulajdonában lévő leányvállalata.

A SEG a hulladékgazdálkodás beruházását keresi annak érdekében, hogy kihasználhassa a hulladékgazdálkodás tapasztalatait a hulladékártalmatlanítás területén, valamint javítsa a hulladékártalmatlanítási technológiájukat.

 

A Waste Management, mint befektetés

 

2020 első negyedévében a csoport enyhe növekedést mutatott, 3,70 milliárd dollárról 3,73 milliárd dollárra. Az elmúlt pénzügyi évben a Waste Management bevétele 15,5 milliárd dollár volt, amiből az adózott utáni nyeresége 1,67 milliárd dollár volt.

 A Environmental Business Journal szerint a hulladékipar 2023-ra évente 2,3 százalékkal növekszik. A Bloomberg elemzői szerint a WM a szilárd hulladékok piacvezetője Észak-Amerikában, 23% -os piaci részesedéssel.

A vállalat szigorú költségkontrollal és erős árazási stratégiával rendelkezik, amely hozzásegíti, hogy évről-évre növelje bevételeit, amelyből növekvő bevételt képes biztosítani tulajdonosainak.

 

A Waste Management töretlen árfolyamemelkedését ITT láthatja.

 

A cég az elmúlt 5 évben 121% profitot ért el. 

 

A cég jelenleg 1,65% osztalékot is fizet, a weboldalt ITT érheti el.

 

A két cég jól láthatóan elkötelezett híve a fenntartható jövőnek és a teljeskörű újrahasznosításnak, amely folyamatosan növekvő bevételt termel a vállalatoknak és osztalékot a részvény tulajdonosoknak.

 

Gondoljon bele, hogy fejlődő életünk természetes velejárója a hulladék és ennek egyre korszerűbb újrahasznosítása, akkor ez a 2 cég ékes példája a biztos alapokon nyugvó befektetésnek.

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!