Amerika egy teljesen más világ. A kapitalizmus bölcsője nemcsak Magyarországhoz, de még Nyugat-Európához képest is eltérő módon lüktet. Ez a különbség számos terület mellett a befektetéseknél is tetten érhető, hiszen itthon sokan rácsodálkoznának, ha az ismert közmű szolgáltatók (pl.: szennyvíz kezelő és szemétszállító) cégek részvényeket bocsájtanának ki, amelyek bárki számára elérhetőek. Amerika bebizonyította, hogy a szemét mint befektetés ideális lehetőséget kínál azoknak a befektetőknek, akik stabil növekedést és osztalékot szeretnének pénzükért.  

Az, hogy Amerikában a szemétre, mint befektetésre tekintenek természetesnek hat!

Amerika piacvezető szemésztállító és újrahasznosító társaságai a Republic Services és Waste Management a koronavírus piaci hatásai miatt 2020.-ban kedvező árfolyamszintekre süllyedtek, azonban még mielőtt fejest ugranánk egy a cégekbe, először ismerkedjünk meg velük:

 

A Republic Services profilja, küldetése

 

A vállalat iparági szegmens vezető Amerikában, a tevékenysége elsősorban a nem veszélyes szilárd hulladékok összegyűjtéséből, elszállításából és megsemmisítéséből/újrahasznosításából áll, amelyeket asztán saját energiaszolgáltatójában dolgoz fel.

Számos leányvállalatán keresztül a legtöbb államot teljesen lefedik.

A cégnek több mint 36.000 alkalmazottja felel azért, hogy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb jövőt teremtsenek a következő generációk számára, amit az un. Blue Planet® mozgalom égisze alatt végeznek.

A republic services megmutatta hogy a szemét mint befektetés jó üzlet tud lenni!

A cég elődjét, a Republic Industries-t 1981-ben hozták létre hulladékkezelő társaságként.

2008 júniusában megvásárolta nagyobb versenytársát, az Allied Waste Industries-t, 6,1 milliárd dollár értékben és az egyesített társaság neve innentől kezdve lett Republic Services.

A Republic Services komoly tapasztalattal rendelkezik a fenntarthatósági követelmények teljesítésében, és elkötelezettek amellett, hogy környezetvédelmi szempontból felelős megoldásokat nyújtson a piac jelenlegi és jövőbeli újrahasznosítási és szilárdhulladék-igényeinek.

A vállalat 2017. december 31-ig 40 államban és Puerto Rico-ban működik, 343 állomással, 204 transzferállomással, 195 aktív hulladéklerakóval, 90 újrahasznosító központtal.

A Republic Services 68 hulladéklerakó-gáz- és megújulóenergia-projektet is működtet, és további 124 bezárt hulladéklerakó semlegesítéséért felelős.

 Napjainkra több mint 16.000 üzemben lévő teherautóval végzik a szemétmentesítési munkálatokat.

 

A Republic Services évről-évre növeli a megújuló földgáz (RNG) felhasználását, emellett körülbelül 110 000 tonnával csökkentik a CO2e (szén-dioxid-egyenérték) felhasználását.

 

2016 novemberétől a Republic Services közel 2500 CNG-meghajtású járművet üzemeltet, 38 földgáz üzemanyagtöltő állomással együtt.

A vállalat szerint CNG-flottájuk hozzávetőleg 21 millió liter dízelüzemanyag megtakarítását segítette elő éves szinten.

 

A vállalat évente több mint 6 millió tonna újrahasznosítható anyagot dolgoz fel a papírtól kezdve a fémeken át az elektronikai hulladékokig, bebizonyítva, hogy a szemét mint befektetés növekvő bevételt képes biztosítani.

A Föld Napján, 2016. április 22-én a Republic Services bejelentette az Anaheim Újrahasznosító Központ fejlesztéseit. Az új rendszer több mint 1000 tonna újrahasznosítható anyagot képes kezelni naponta, vagy 100 tonnát óránként.

a republik services jelentős profitot képes termelni a hulladék újrahasznosításából.

A cég 2017 -ben 29 millió dollárt fektetett napenergia projectbe és mintegy 236.000 napelemet épített fel a hulladékfeldolgozó üzemeire, ezzel a projecttel 208.000 ház villamosenergia ellátását fedezve.

 

A Republic Services, mint ideális befektetés!

 

Számos kitüntetés és a lakosság teljeskörű támogatásával együtt a társaság Amerika 1000 legnagyobb vállalata között szerepel. A cég azóta is töretlenül emelkedik, amit mi sem mutat jobban, minthogy 2018-ban közzétett éves jelentés alapján 10 milliárd dolláros bevételt termelt, amely évről-évre növekszik.

A Republic Services töretlen árfolyamemelkedését ITT láthatja.

Látható, hogy a Covid 19 okozta piaci pánik márciusban megszakította a töretlen felívelést, azonban még így az elmúlt 5 évben 98,78% profitot ért el a vállalat.

 

A cég 2020.-ban 2,01% osztalékot is fizetett a részvénytulajdonosoknak. A Republic Services weboldalát ITT nézheti meg.

 

A Waste Management

a szemétre, mint befektetésre tekint!

 

A Waste Management Inc. Amerika egyik vezető hulladékgazdálkodási, hulladékkezelési és környezetvédelmi szolgáltató cége. A társaságot 1968-ban alapították, Houstonban, Texas államban.

A társaság országos hálózatához 346 szemétgyűjtő központ tartozik, amiből 293 aktív hulladéklerakó, 146 újrahasznosító üzem, ebből 111 hulladéklerakó és gázfeldolgozási erőmű.

A cégnek 43.500 alkalmazottja van világszerte.

a waste management számára a szemét mint befektetés és fejlődési terület jelenik meg.

A Waste Management jelenleg több mint 8,5 millió tonna anyag újrahasznosítását kezeli évente, ideértve a fém, műanyag, üveg, elektronikai eszközöket és papírt is.

 Az elektronikai eszközök újrahasznosítása vagy az e-cycling a hulladékgazdálkodás másik fókusza. Ez a folyamat kifejezetten az elektronikus tárgyak, például televíziók, számítógépek, mikrohullámú sütők, mobiltelefonok, videomagnók és DVD-k, stb újrahasznosítására fókuszál. A Waste Management számos társasággal együttműködik, például az LG Electronics-val, az elektronikus eszközök újrahasznosítását célozva.

 

A hulladékgazdálkodás környezetvédelmi szolgáltatásokat kínál a közel 21 millió lakossági, ipari, önkormányzati és kereskedelmi ügyfélnek. A Waste management megtalálható az Egyesült Államokban, Kanadában és Puerto Ricoban.

 

26.000 szemétgyűjtő és transzfer járművel a társaság rendelkezik a legnagyobb teherfuvarozási flottával az amerikai hulladékiparban.

A waste management szelektív hulladékgyűjtési akcióival komoly profitszerzést tud megvalósítani.

A Republic Services és a Waste Management az Egyesült Államok összes hulladékgyűjtésének több mint felét kezeli.

 

A Waste Management egyedi technológiával szelektálja a hulladékot. Az un. MicroGREEN Polymers Inc.-be, amely a fogyasztási cikkek, például a műanyag palackok gyártásához szükséges műanyag mennyiségének csökkentésére szakosodott.

 

S4 Energy Solutions létrehozására egy plazma-gázosítással (más néven plazmaív-hulladék-ártalmatlanításnak nevezett) eljárást használ fel a hulladék anyagok melegítésére. Ezek bomlását követően szintézisgázt vagy szintetikus gázt hoznak létre. A szénhidrogéneket átalakíthatják szállítható üzemanyagokká, mint például etalonná vagy dízelolajjá, vagy felhasználhatják a földgázfűtés és a villamos energia helyettesítésére.

 

A Waste Management nemzetközi terjeszkedése

 

2009-ben a Waste Management 40% -os részesedést vásárolt a Shanghai Environment Group Co Ltd-ben, amely a Shanghai Chengtou Holding Co Ltd. 100% -ban tulajdonában lévő leányvállalata.

A SEG a hulladékgazdálkodás beruházását keresi annak érdekében, hogy kihasználhassa a hulladékgazdálkodás tapasztalatait a hulladékártalmatlanítás területén, valamint javítsa a hulladékártalmatlanítási technológiájukat.

 

A Waste Management, mint befektetés

 

2020 első negyedévében a csoport enyhe növekedést mutatott, 3,70 milliárd dollárról 3,73 milliárd dollárra. Az elmúlt pénzügyi évben a Waste Management bevétele 15,5 milliárd dollár volt, amiből az adózott utáni nyeresége 1,67 milliárd dollár volt.

 A Environmental Business Journal szerint a hulladékipar 2023-ra évente 2,3 százalékkal növekszik. A Bloomberg elemzői szerint a WM a szilárd hulladékok piacvezetője Észak-Amerikában, 23% -os piaci részesedéssel.

A vállalat szigorú költségkontrollal és erős árazási stratégiával rendelkezik, amely hozzásegíti, hogy évről-évre növelje bevételeit, amelyből növekvő bevételt képes biztosítani tulajdonosainak.

 

A Waste Management töretlen árfolyamemelkedését ITT láthatja.

 

A cég az elmúlt 5 évben 121% profitot ért el. 

 

A cég jelenleg 1,65% osztalékot is fizet, a weboldalt ITT érheti el.

 

A két cég jól láthatóan elkötelezett híve a fenntartható jövőnek és a teljeskörű újrahasznosításnak, amely folyamatosan növekvő bevételt termel a vállalatoknak és osztalékot a részvény tulajdonosoknak.

 

Gondoljon bele, hogy fejlődő életünk természetes velejárója a hulladék és ennek egyre korszerűbb újrahasznosítása, akkor ez a 2 cég ékes példája a biztos alapokon nyugvó befektetésnek.