Skip to main content

Az agyunk pont úgy működik, mint egy izom. Ha tudatosan eddzük, akkor önképzés által idővel egyre jobb döntéseket tudunk hozni, fokozatosan kizárva az elfogult, szélsőséges érzelmeket. Így válhatunk sokkal eredményesebb és nyugodtabb befektetővé is. Most lerántjuk a leplet agyunk pozitív és negatív oldaláról, hogy Ön is megláthassa, döntéseiért mikor melyik agyfélteke volt a felelős. Továbbá megmutatjuk azt is, hogyan tudja akár nagymértékben javítani a pozitív agyfélteke teljesítményét is.

„Féljen, amikor mások mohók és legyen mohó, amikor mások félnek!” Ez az egyik leghíresebb és legidőtállóbb befektetési idézet az elmúlt évtizedekből, amit Warren Buffett fogalmazott meg. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű e tanács, ami a fordított befektetési gondolkozást propagálja. Ennek ellenére a legtöbb befektető éppen az ellenkezőjét csinálna a gyakorlatban – ezzel bizonyítva a bölcsesség végrehajtásának nehézségét.

Életünk folyamatosan változik. Egyszer fenn, egyszer lenn. Mindez idő alatt a legtöbben kénytelenek vagyunk szembenézni bonyolult pénzügyi döntésekkel – legyen szó akár megtakarításról, pénzköltésről, vagy befektetésiről – a végső döntésünket erősen befolyásolja a kockázattól való félelem.

Ezt eredményezheti előző rossz tapasztalat(ok), családi beidegződés, vagy egyéb társadalmi minták stb. A kérdés csupán az, hogy helyes-e bíznunk ezekben a falakban? És mit tehetünk annak érdekében, hogy a jövőben jobb döntéseket hozzunk? Ennek megválaszolása érdekében érdemes az agykutatás és a pszichológiai kutatási területeire támaszkodnunk.

A tanulás lépcsői

Általánosságban elmondható, hogy e ciklus esetében egyenes arányosság áll fenn az idő és a teljesítmény között.

1.lépcső: öntudatlan inkompetencia
2.lépcső: tudatos inkompetencia
3.lépcső: tudatos kompetencia
4.lépcső: öntudatlan kompetencia – élsportolók, profi zenészek mentális szintje

A 4. lépcsőre tökéletes példa Roger Federer. Többszörös világbajnok teniszező tud lenni anélkül, hogy azon gondolkodna, hogyan fogja meg az ütőt, hova álljon, milyen erősen és hova üsse a labdát az ellenfelének. EZ a csúcsteljesítmény védjegye.  

A befektetések világában azonban az öntudatlan kompetencia megnyitja a hiányosságok hosszú listáját, ha nem figyelünk oda.

Ennek megértése érdekében vizsgáljuk meg az agyunk négy területét. Az első kettő az eredményes befektetésért felelős, a második kettő általában a rossz befektetési döntések okozója.

A racionalitás és a gondolkodó agyterület: prefrontális kéreg (prefrontal cortex)

 

Ez a kéreg agyunk legmegbízhatóbb része, ami felelős az analitikáért, számokért. Az agy igazgatótanácsának is szokták hívni, ami segít nekünk gondolkodni, kommunikálni, tanulni a hibáinkból. Mivel a memória székhelye is, az eddigi tapasztalataink is ide raktározódnak el. Számos erőssége van: például képes megkülönböztetni a tisztességes és a tisztességtelen ajánlatokat is.

Azonban vannak gyengeségei is. A prefrontális kéreg korlátozott kapacitással rendelkezik, vagyis csak egy bizonyos mennyiségű információt képes feldolgozni egyszerre – ezért szokott megtörténni mindannyiunkkal, hogy az első találkozást követően elfelejtjük a partnerünk nevét. Az is ismert, hogy előnyben részesíti az azonnali jutalmakat, mint a későbbieket.

 

A hosszú távú memóriáért felelős rész: a Hippocampus

 

Mindannyiunknak van olyan rokona, vagy barátja, aki kivételesen hosszútávú memóriával rendelkezik. Ez az agyterület a prefrontális kéreggel bombasztikus egységet tud alkotni, hiszen ezáltal tud Ön is hosszú távon jó döntéseket hozni pénzügyekben. A sikeres befektetés kulcsa a racionális döntés és a hosszútávú gondolkodás és tapasztalati görbe.

Ezen agyterületek hatékony működése segít „átvészelni” a negatív piaci eseményeket és az átmeneti pénzügyi kudarcokat. Az is ismert, hogy a hippocampus mérete folyamatosan változhat, attól függően, hogy milyen gyakran használják.

A rendszeres tanulás, elemzés és összehasonlítás nagy mértékben segíti az Ön befektetési teljesítményét.

 

Irracionális félelmek székhelye: Az Amygdala

 

A kutatások azt mutatták, hogy elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában. Ez agyunknak irracionális, félelmekért felelős központja. Itt székelnek a fóbiáink is, amik könnyen befolyásolhatják tudatunkat a logikátlan döntéshozatal irányába. Ez az agyterület akadályozza meg azt is, hogy ne rakjunk be pénzt még olyan jónak tűnő befektetésbe se, ami alapvetően teljesen logikusnak látszik.

Példaként szolgáljon erre az OTP részvényeinek árfolyam zuhanása. Hazánk legnagyobb bankjának papírjai egészen 1232 forintos szintig estek a válság során. Az OTP részvényének mai árfolyama 10.000 forint felett mozog…

Ügyfeleink befektetési tapasztalatainak tisztázásakor talán ez a legtöbbet emlegetett nagy lehetőség a múltban – amit mindenki kihagyott. Az Amygdala tehát kifejezetten rossz segítséget nyújthat nekünk, ha hagyjuk eluralkodni gondolatainkon és nem hozunk helyette inkább racionális döntést. (Kifejezetten a válságos környezetben érdemes részvényeket vásárolni, mint ahogy e levelünk elején olvashatta Warren Buffett egyik nagyon fontos tanácsát.)

A kapzsiság központja: a Nuclei Accumbens

 

Itt található az agyunk jutalmazási központja, ami hajlamos irracionális hatást gyakorolni a befektetési döntéshozatalainkra. Ez az oka annak, hogy a gazdagok gazdagabban akarnak lenni, még akkor is, ha elég pénzük van ahhoz, hogy kényelmesen megfeleljenek hosszútávú szükségleteinek. Ez az agyi központ felelős a boldogság érzéséért is, amit azonnal és mindig egyre magasabb mértékben szeretne elérni. Ezt a központot célozzák azok a könnyű pénzkeresetet ígérő praktikák és „lehetőségek” is, amivel az interneten napi szinten találkozik.

Nagy adag racionalitással, hosszútávú szemlélettel azonban a jutalmazási központ is legyőzhető!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!