Skip to main content

330 forint felett az euró, Trump kereskedelmi világháborút robbant ki, küszöbön az újabb válság, Törökország és Kína eladósodottsága fékezi a globális bővülést…

 

Napi szinten olvashatunk ilyen és ehhez hasonló híreket, jóslásokat az interneten. Ezek még a befektetéssel nem rendelkezők kedélyeit is borzolhatják, nem beszélve azokról, akiknek az úszója éppen be van dobva a világgazdaság tengerébe.

 

Az előző cikkünkben agyunk 4 területét és ezek eltérő hatásait mutattuk be a befektetési döntéshozatalainkra.

 

Lehet újat mondunk, de Ön a reakcióit és az érzelmeit szabadon meg tudja választani. A fenn látható híreket olvasva akár elfoghatja a félelem, de reagálhat ezekre teljesen közömbösen is. Ehhez csupán csak egy tervet kell készítenünk, amely során az agyunk megfelelő területeit be, illetve ki tudjuk kapcsolni, amikor lelki állapotunk és nyugalmunk megkívánja.  

 

Az érzelmek irányításának tudományos megközelítésére egyre komolyabb kutatások folynak, amelyek által napjainkra már beigazolódott ezek befolyásolhatósága. Jelen levelünkben összeszedtük Önnek a leghatékonyabb módszereket, így általuk képes lehet ellensúlyozni viselkedése torzulásait, ezáltal racionális döntéseket hozva. Az alkalmazott tudás az igazi tudás. A következő napok során még jobban figyelje meg reakcióit és kezelje azokat.  

 

1. lecke: Tanuljon élethosszig!

 

A hosszú távú memória fejleszthető. Minél többet tanulunk, annál többet tudunk megjegyezni, ez által tapasztalati bankunk is egyre növekszik, köszönhetően a Hippocampus működésének. Ezért, ha most szeretné befektetését elindítani, vagy már a meglévő befektetését átlátni, ismerje meg alaposabban az adott terület előnyeit, hátrányait, buktatóit. Legyen szó pénzpiaci, tőkepiaci, vagy ingatlan befektetésről, 1 vélemény még nem vélemény. Keressen az adott befektetési osztályról további 2-3 cikket, háttérinfót ami összesen fél órát vesz el az Ön idejéből (kb. átlagosan ennyi időt tölt el Magyarországon egy ember reklámok nézésével), ezzel pontosabb képet kapva a befektetéséről. A megszerzett tudás által racionálisabb érzelmet tud kölcsönözni magának.

 

2. lecke: Akkor döntsön, amikor nyugodt!

 

Életünk során a stressz túl nagy hatást gyakorol a teljesítményünkre és eredményeinkre. Ezért elengedhetetlen, hogy minimalizáljuk a félelem okozta szorongások hatását, tehát aktivizálva agyunk félelem központját, az Amygdalát. A stressz annyira káros, hogy teljesen korlátozhatja a memóriánkat és a Hippocampus működését is. Megfelelő mértékű és pihentető alvással már nagymértékben csökkenthetjük a stressz megjelenését, ez által az életünk korlátozását.  

 

3. lecke: Élvezze a folyamatot!

 

A pozitív gondolkodásról tudjuk, hogy fokozza a Prefrontális kéreg, tehát az agyunk gondolkodó részének működését. Ennek fejlesztése érdekében gondolkodjunk minden élethelyzetünkben, köztük a befektetéseink kilátásairól is pozitívan. Az 1. lecke elsajátításával nagy ugrást képest megtenni, hogy a befektetéseiről is rendszerbe tudjon gondolkozni, így az aktuális hírek nem válthatnak ki különösebb érzelmet, főleg nem stresszt és szorongást Önből. Bár nincs két ugyanolyan nap a befektetési piacokon, hasonló mozgásokra, hírekre, fordulópontokra már számtalan alkalommal volt példa. A piac azóta sem omlott össze teljesen, nem szűnt meg, tehát ha a befektetők racionálisan viselkedtek azokban az időkben, a befektetésüket NEM veszítették el!  

 

4. lecke: Indítsa be az elméjét!  

 

Prefrontális kéreg hatékonyságának növelését a dopamin termelésével tudjuk elérni, amit többek között a sport és a koffein is segít. Ezáltal csökkentve a figyelemzavarait és növelve az Ön teljesítményét. A túlzott dopamin termelés azonban szintén káros hatást okoz, többek között nagymértékben csökkenti a véráramlást a prefrontális kéregben, ezzel felborítva a jutalmazási központ működését. Így eljuthatunk oda is, hogy nem tudunk már örülni az elért nyereségnek és egyre nagyobb, irreális elvárásokat támasztunk a befektetésünkkel szemben (is).

5. lecke: Képzelje el a jövőjét!

 

Hunyja be a szemét és gondolja végig milyen érzés lesz elérni a hőn áhított befektetési eredményt, céljait, magasabb szintre emelve saját és családja életét. Ha ezt a gyakorlatot rendszeresen elvégzi, és egy távolabbi jövőbe helyezi gondolatait, a gyakorlat azonnal visszahat a jelenlegi gondolataira, ezáltal feltöltve Önt inspirációval. Tegyen fel magának most egy nagyon fontos kérdést: 5-10 év múlva hogyan fogják életét segíteni a jelenlegi befektetései? Erre a kérdésere még nincs konkrét válasza? Legyen az az első, hogy megválaszolja ezt.

 

6. lecke: Kerülje a drámákat!

 

A konfrontáció és negatív gondolkodásmód élesíti az agyunk Amygdala részét, tehát az irracionalitás és félelem központját. Ezért, ha lehetséges, a negatív gazdasági jóslásokról szóló cikkeket kerüljük. Ide tartoznak például az önjelölt piaci elemzők válság és recessziós riogatásai is. Tartsa inkább szem előtt a kitűzött céljait! Megfelelő háttér mellett el fogja érni ezeket.

 

7. lecke: Összegezze gondolatait!

 

A befektetési célok leírása, számszerűsítése és hangos felolvasásuk hatásos módja annak, hogy aktiválja a Prefrontális kéreg működését, elősegítve ezzel agya racionális gondolkodását. Ezt követően elvárásait és céljait érdemes szakemberrel, privát bankárával is megvitatnia, aki képes ezekhez megfelelő befektetési eszközöket is hozzárendelni.

A fenn leírt praktikák együttes alkalmazásával kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb befektetési döntéseket képes hozni, bármilyen piaci környezetben. Elvégre is, nem azért fektetünk be, hogy idegeskedjünk a befektetésünk miatt, hanem hogy egy távoli cél eléréséhez segítsen hozzá.

 

Sok sikert kívánunk!

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!