HA úgy gondolja, hogy jelenlegi befektetései megfelelő eredményt hoznak és a lehető legnagyobb biztonságban van pénze, akkor ne olvasson tovább.

 

Hogy miért?

 

Mert akkor ismeri, használja és élvezi is a diverzifikáció fogalmi köréhez kapcsolható előnyöket.

 

De ha még nem ismeri, vagy szeretné jelenlegi megtakarításait egy magasabb biztonsági szintre emelni, akkor olvasson tovább.

A gazdaság ciklikusan változik, hol jobb, hol rosszabb környezetet biztosítva a befektetéseknek. Az élet számos területén próbáljuk bebiztosítani magunkat, több lábon állni, ahogy ezt a legtöbben ismerik. Legyen szó álláskeresésről, autó vagy lakásvásárlásról, nem csak egy lehetőséget ismerünk meg, hanem vélhetően minél többet.

Ugyan ezt az elvet viszont már nagyon kevesen, a befektetők csupán 20-25%-a alkalmazza a gyakorlatban, ami meg is látszik az eredményeken. A következő 10-15 évre a pontos hozamot nem tudjuk meghatározni, a kockázatvállalásunkat azonban IGEN! Ennek a technikának az egyik fontos eleme: a diverzifikáció.

Leegyszerűsítve kockázatmegosztást jelent, amely által a befektetésünket egymástól eltérő tulajdonságú értékpapírokba, eszközosztályokba helyezzük. 10-20, sőt akár 100-200 különböző értékpapírt is ki tudunk már használni, akár 15.000 EUR/USD (kb. 5 millió forint) összegtől, amely már magasan diverzifikált, vagy kockázat porlasztott portfóliónak minősül. Ennek meghatározása, kialakítása a legfontosabb pontnak kell lennie a portfólió tervezésénél.

 

Hogyan álljon neki?

 

30.000 EUR/USD összeg felett már érdemes elgondolkodnunk, hogy akár több pénzintézetben, sőt több országban, például Magyarországon kívül Ausztriában is elhelyezünk pénzt. A szomszédos ország kifejezetten híres magas biztonságáról és szolgáltatási színvonaláról.

Ha már kipipáltuk az intézményi és az ország kockázatot is, jöjjön a legizgalmasabb rész: a diverzifikált portfólió kialakítása.

A hagyományos kereskedelmi bankokban a „dobozos” termékek sivár világa fogad, ahol az alkalmazottak nagy része nem is tudja mit jelent maga a fogalom, másrészt nincs is megfelelő alternatívájuk, hogy számos klasszikus eszközt a rendelkezésünkre bocsássanak.

 

Értékpapír diverzifikáció, akár egyszerre több devizában is:

 

– Állampapír (min. 1 év)

– Vállalati kötvények (min. 2-3 év) – Eltérő iparágak/országok kiválasztása

– Részvények (min. 5 év) – Eltérő iparágak/országok kiválasztása

– Kötvényalapok (min. 2-3 év) – Egy iparág kitettsége ne legyen nagyobb 30%-nál  

– Részvényalapok (min. 5 év) – Egy iparág kitettsége ne legyen nagyobb 30%-nál  

+ a befektetésre szánt összegünk 5%-át készpénzben őrizzük, bankban.

 

Minél nagyobb egy értékpapír kockázata, annál hosszabb időre tervezzünk vele. Jó példák erre a részvények. Ezeket a papírokat nem érdemes megvásárolnunk csak fél év-évre, mivel a javasolt futamidejük minimum 5 év. Fontos szem előtt tartanunk, hogy két, eltérő iparági részvény kockázata mindig kisebb, mint ha csak egy részvény vásárolunk, hiszen egy autóipari (pl.: Daimler, BMW) részvény nem fog egyszerre mozogni egy gyógyszeripari (Bayer, Teva) részvénnyel.

 

Egy közepes kockázatú portfólióban túlsúlyban vannak a biztonságos eszközök (állampapírok, kötvények, kötvény alapok), így teremtve magának és családjának nyugodtabb befektetési környezetet.