Skip to main content

HA úgy gondolja, hogy jelenlegi befektetései megfelelő eredményt hoznak és a lehető legnagyobb biztonságban van pénze, akkor ne olvasson tovább.

 

Hogy miért?

 

Mert akkor ismeri, használja és élvezi is a diverzifikáció fogalmi köréhez kapcsolható előnyöket.

 

De ha még nem ismeri, vagy szeretné jelenlegi megtakarításait egy magasabb biztonsági szintre emelni, akkor olvasson tovább.

A gazdaság ciklikusan változik, hol jobb, hol rosszabb környezetet biztosítva a befektetéseknek. Az élet számos területén próbáljuk bebiztosítani magunkat, több lábon állni, ahogy ezt a legtöbben ismerik. Legyen szó álláskeresésről, autó vagy lakásvásárlásról, nem csak egy lehetőséget ismerünk meg, hanem vélhetően minél többet.

Ugyan ezt az elvet viszont már nagyon kevesen, a befektetők csupán 20-25%-a alkalmazza a gyakorlatban, ami meg is látszik az eredményeken. A következő 10-15 évre a pontos hozamot nem tudjuk meghatározni, a kockázatvállalásunkat azonban IGEN! Ennek a technikának az egyik fontos eleme: a diverzifikáció.

Leegyszerűsítve kockázatmegosztást jelent, amely által a befektetésünket egymástól eltérő tulajdonságú értékpapírokba, eszközosztályokba helyezzük. 10-20, sőt akár 100-200 különböző értékpapírt is ki tudunk már használni, akár 15.000 EUR/USD (kb. 5 millió forint) összegtől, amely már magasan diverzifikált, vagy kockázat porlasztott portfóliónak minősül. Ennek meghatározása, kialakítása a legfontosabb pontnak kell lennie a portfólió tervezésénél.

 

Hogyan álljon neki?

 

30.000 EUR/USD összeg felett már érdemes elgondolkodnunk, hogy akár több pénzintézetben, sőt több országban, például Magyarországon kívül Ausztriában is elhelyezünk pénzt. A szomszédos ország kifejezetten híres magas biztonságáról és szolgáltatási színvonaláról.

Ha már kipipáltuk az intézményi és az ország kockázatot is, jöjjön a legizgalmasabb rész: a diverzifikált portfólió kialakítása.

A hagyományos kereskedelmi bankokban a „dobozos” termékek sivár világa fogad, ahol az alkalmazottak nagy része nem is tudja mit jelent maga a fogalom, másrészt nincs is megfelelő alternatívájuk, hogy számos klasszikus eszközt a rendelkezésünkre bocsássanak.

 

Értékpapír diverzifikáció, akár egyszerre több devizában is:

 

– Állampapír (min. 1 év)

– Vállalati kötvények (min. 2-3 év) – Eltérő iparágak/országok kiválasztása

– Részvények (min. 5 év) – Eltérő iparágak/országok kiválasztása

– Kötvényalapok (min. 2-3 év) – Egy iparág kitettsége ne legyen nagyobb 30%-nál  

– Részvényalapok (min. 5 év) – Egy iparág kitettsége ne legyen nagyobb 30%-nál  

+ a befektetésre szánt összegünk 5%-át készpénzben őrizzük, bankban.

 

Minél nagyobb egy értékpapír kockázata, annál hosszabb időre tervezzünk vele. Jó példák erre a részvények. Ezeket a papírokat nem érdemes megvásárolnunk csak fél év-évre, mivel a javasolt futamidejük minimum 5 év. Fontos szem előtt tartanunk, hogy két, eltérő iparági részvény kockázata mindig kisebb, mint ha csak egy részvény vásárolunk, hiszen egy autóipari (pl.: Daimler, BMW) részvény nem fog egyszerre mozogni egy gyógyszeripari (Bayer, Teva) részvénnyel.

 

Egy közepes kockázatú portfólióban túlsúlyban vannak a biztonságos eszközök (állampapírok, kötvények, kötvény alapok), így teremtve magának és családjának nyugodtabb befektetési környezetet.

 

mm

Tátrai Csaba

Az elmúlt évek során átfogó tapasztalatot szereztem a legtöbb befektetési piacon, amely tapasztalatok az InwestMentors létrejöttét és működését nagy mértékben meghatározzák. Tapasztalatom szerint a sikeres pénzügyi tanácsadás a következő pilléreken nyugszik: mély, átfogó szakmai tudás, globális pénzügyi szemlélet, kockázati kontroll, bizalmi viszony ügyfeleimmel. Innovatív megoldásaink által szeretnénk hazánk pénzpiacának letisztultabb és átláthatóbb formát adni. Büszke vagyok eddig elért sikereinkre, amelyeket folyamatosan bővülő ügyfélkörünk visszajelzései igazolnak.   Írok a szerzőnek | Konzultációra jelentkezem

Küldjön üzentet!